Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Braun. 
29. apríla 2022, 13:30
Čas čítania 4:14
Sponzorovaný obsah

Fúzy ako z barber shopu zvládneš aj doma. Poradíme ti, ako na cool styling

Fúzy ako z barber shopu zvládneš aj doma. Poradíme ti, ako na cool styling
Zdroj: Unsplash/Supply
MÓDA HOLENIE ÚPRAVA FÚZOV
Uložiť Uložené

Tvoje fúzy môžu vyzerať ako po návšteve barber shopu. Styling zvládneš hravo so strojčekmi a zastrihávačmi Braun.

Fúzy sú jedným z najdôležitejších prvkov vytvárajúcich imidž muža. Rovnako ako vlasy vyžadujú pravidelnú starostlivosť a pozornosť. Hoci na prvý pohľad ležérne neupravené fúzy vyzerajú sexy, hranica medzi niekoľkodňovým strniskom a zarasteným Gandalfom je tenká. V spolupráci so značkou Braun, ktorá patrí medzi popredných výrobcov holiacich strojčekov a zastrihávačov, sme pripravili niekoľko rád, ako na správny styling, či už preferuješ strnisko, briadku, alebo napríklad iba fúzy pod nosom.

Podčiarkni svoj imidž

Skôr ako sa pustíš do práce, ujasni si, ako presne majú tvoje fúzy vyzerať. Pokojne si nájdi fotku ako vzor a daj si ju pri holení pred seba. Vezmi do úvahy, že styling, ktorý sa ti páči na niekom inom, nemusí lichotiť kontúram tvojej tváre. Napríklad ak máš okrúhlu tvár, viac ti pristane briadka alebo strnisko, ale fúzy nebudú pre teba vhodné. Tie, naopak, vyzerajú dobre na mužoch s oválnym a hranatým tvarom tváre. Pre konkrétny styling by si sa mal rozhodovať vo chvíli, keď máš na tvári aspoň dvojtýždňové strnisko.

Úprava fúzov by mala podčiarkovať tvoj celkový imidž, to znamená ladiť k tvojmu štýlu obliekania, účesu atď. Ak túžiš po tzv. plnofúze alebo inej výraznej úprave, je dobré zvážiť, či sa o fúzy zvládneš patrične starať. Dlhšie fúzy vyžadujú viac starostlivosti, ktorá zaberie pomerne veľké množstvo času. Pokiaľ im nebudeš venovať dostatočnú pozornosť, budú vyzerať zanedbane.

braun, holení
Zdroj: Braun

Dosiahnutie dokonalého stylingu si bude vyžadovať trochu trpezlivosti. Väčšine mužov rastú fúzy štyri až šesť týždňov, počas ktorých ťa bude sužovať svrbenie. Zlou správou je, že to skrátka musíš vydržať, pretože svrbenie a niekedy aj ľahké podráždenie pokožky sú cenou za dokonalý styling. Dobrou správou je, že v tom nie si sám, pretože tento problém trápi takmer všetkých mužov a dá sa zmierniť ošetrujúcimi prípravkami proti podráždeniu alebo hydratačnými krémami. Veľký vplyv má aj kvalita holiaceho strojčeka a zastrihávača.

Strojček alebo zastrihávač?

Všeobecná rada znie, že zarastenie by nemalo zasahovať na krk, a ak zvolíš iba fúzy pod nosom, rozhodne by nemali presahovať až na hornú peru. Pre tých, ktorí si nie sú pri úprave fúzov istí vlastnou šikovnosťou, existujú šablóny. Ide o zahnutý hrebienok, ktorý priložíš na tvár smerom od ucha k brade a urobíš podľa neho žiletkou či strojčekom rovnú kontúru. So strojčekmi a zastrihávačmi Braun to však určite zvládneš aj bez šablóny.

Aký je rozdiel medzi strojčekom a zastrihávačom?

  • Holiaci strojček odstraňuje fúzy celé, až k povrchu pokožky.
  • Zastrihávač iba upravuje ich dĺžku.

Zastrihávač na tvár a telo Braun Series X Styling kombinuje funkcie oboch prístrojov. Bol navrhnutý tak, aby zvládol zastrihávanie aj holenie fúzov a chĺpkov. Disponuje hlavicou 4-D Blade, ktorá pri dvoch kompletných holeniach týždenne vydrží ostrá až pol roka. Tvoria ju štyri aktívne zastrihávacie prvky s dvomi holiacimi zónami v strede a dvomi bočnými zastrihávačmi, čo umožňuje rýchle a hladké oholenie. Perfektné zastrihnutie zaistí obojstranný hrebeň. Vďaka výkyvnej hlavici perfektne oholíš aj horšie dostupné časti tváre. Braun Series X Styling môžeš použiť aj na holenie podpazušia alebo intímnych partií a je vodotesný. Priaznivá je aj cena, modely si zaobstaráš od 49,90 do 58,90 € (podľa modelu).

Kúp Braun Series X Styling
braun, zastřihovač, holení
Zdroj: Braun

Ak si priaznivcom klasiky a volíš radšej holiace strojčeky, bude ti vyhovovať Braun Series 5. Ocenia ho hlavne tí, ktorí s úpravou fúzov ešte len začínajú. Holenie je pohodlné a ľahké vďaka ergonomickej rukoväti a niekoľkým nadstavcom, ktoré sú súčasťou balenia. Ľahko rozšíriš funkcie strojčeka o úpravu chĺpkov alebo napríklad čistenie tvárovej pokožky. Kúpiš ho už od 74,90 €. Pre náročnejších a skúsenejších v starostlivosti o fúzy je ideálny Braun Series 6 za cenu od 149 € alebo Braun Series 7, ktorý disponuje najnovšími technológiami a pýši sa funkčným dizajnom aj skvelým výkonom. Cena je vyššia – 189 € –, ale nároční zákazníci si ho zamilujú.

Ako vytvoriť obľúbené stylingy aj doma?

Väčšina mužov pri voľbe stylingu fúzov volí osvedčenú klasiku, teda strnisko, briadku, prípadne fúzy. Tieto looky patria medzi najobľúbenejšie a starostlivosť o ne nie je taká náročná, ako napríklad pri „plnofúze“. Zároveň si ich zvládne každý vytvoriť doma pomocou vhodného strojčeka alebo zastrihávača.

Strnisko

Strnisko patrí medzi styling, ktorý pristane v podstate každému a je pomerne ľahký na úpravu. Pri správnej starostlivosti vyzerá upravene a zároveň prirodzene. V prvom rade musíš zvoliť dĺžku strniska a podľa toho nastaviť zastrihávač. Pokiaľ nemáš istotu, aké dlhé fúzy chceš, začni na 3 mm a postupne fúzy skracuj. Nasaď na zastrihávač hrebeň a pohybuj ním proti smeru rastu fúzov. Podstatou strniska je zjednotená dĺžka, takže daj pozor, nech nevynecháš žiadne miesto.

Až bude mať tvoje zarastenie rovnakú dĺžku, vytvor okraje tak, aby línia prechádzala okolo čeľuste, a následne dočisti oblasť krku. Na docielenie dokonalého kontrastu medzi strniskom a oholenou časťou môžeš použiť na začistenie žiletku. Strnisko je potrebné zastrihovať približne raz za tri dni a mazať krémom na citlivú pokožku proti podráždeniu.

vousy, strniště
Zdroj: Unsplash/Clem Onojeghuo

Fúzy

Fúzy, styling džentlmenov, vyžadujú na úpravu dlhší porast, aby sa s nimi dalo dobre pracovať. Najprv upravuj okolo oblasti nad hornou perou, až potom samotné fúzy. Pomocou zastrihávača s nasadeným hrebeňom skráť fúzy po celej tvári na zjednotenú dĺžku, najlepšie 10 mm.

Fúzy by mali byť dlhé 1 až 2 cm, nikdy by však nemali zasahovať cez hornú peru. Zastrihávačom upravíš ich tvar podľa vlastných preferencií. Najlepšie je začať na stranách a postupovať rovnomerne smerom k stredu, aby boli fúzy z každej strany rovnaké. Na docielenie dokonalého vzhľadu tváre je nutné priebežne odstraňovať novo narastené fúzy a pokožku po úprave hydratovať. Ak túžiš po vykrútených fúzoch v štýle Hercula Poirota, použi na dostylovanie gél alebo balzam.

knír
Zdroj: Unsplash/Parker Coffman

Brada

Brada pôsobí mužne, ale niektorí páni si na ňu bez pomoci barbera netrúfajú. Základom je zarovnať zastrihávačom s pripojeným hrebeňom fúzy na rovnakú dĺžku, potom hrebeň odpoj a vytvor presný tvar brady. Pri vytváraní okrajov daj pozor, táto úprava vyžaduje starostlivosť a trpezlivosť. Uprav dĺžku fúzov priamo na brade tak, aby zodpovedala tvojim predstavám, potom je potrebné „dočistiť“ zvyšok tváre, aby línie okolo brady boli ostré. Pomôcť si môžeš žiletkou, s ktorou sa oholíš do hladka. Bradu je potrebné pravidelne zastrihávať a pokožku okolo udržovať hladkú. Pokiaľ sa rozhodneš pre dlhšiu bradu, nezabudni ani na pravidelnú hygienu pomocou šampónu a kondicionéru na fúzy.

bradka
Zdroj: Unsplash/Erik Mclean

Pri voľbe stylingu ber do úvahy nielen to, ako sa ti to bude hodiť, ale aj svoje možnosti v oblasti starostlivosti. Ak nie si práve milovník holenia a zastrihovania, vytvor si na tvári napríklad strnisko, pri ktorom nemusíš vykresľovať kontúry presného tvaru fúzov, ako napríklad pri brade. Nech si vyberieš akúkoľvek úpravu, s produktmi Braun bude vytváranie perfektného imidžu hračka.

nakupuj Braun
Domov
Zdieľať
Diskusia