Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Mičuda
31. marca 2022, 15:30
Čas čítania 1:23

Alpina B4 Gran Coupé vyplnila dieru na trhu, s výkonom takmer 500 koní zastupuje 5-dverové M4

Kategória:
Tech
Uložiť Uložené
Alpina B4 Gran Coupé vyplnila dieru na trhu, s výkonom takmer 500 koní zastupuje 5-dverové M4
Zdroj: Alpina

Technickým základom novinky je BMW radu 4 v karosárskom vyhotovení Gran Coupé.

Len pred pár týždňami sme sa dozvedeli, že automobilka BMW kúpila práva značky Alpina, ktorá sa tak stáva súčasťou portfólia BMW Group. V najbližších rokoch by sa nemalo nič zmeniť, pretože až do konca roka 2025 bude Alpina využívať svoje znalosti pri vývoji, výrobe a predaji vozidiel tak ako doteraz. Ani potom však nemecká prémiová automobilka nemá v pláne výrobu v závode v Buchloe ukončiť, viac ju však prepojí s materskou spoločnosťou.

28. septembra 2021, 14:30 Čas čítania 6:35 Nové C nám dokázalo, že je najpokrokovejšie vo svojej triede. V jednej veci dokonca prekonáva aj vlajkové S Nové C nám dokázalo, že je najpokrokovejšie vo svojej triede. V jednej veci dokonca prekonáva aj vlajkové S

Priamo z tejto fabriky najnovšie prichádza nový model označený ako B4 Gran Coupé. Jeho základom je BMW radu 4 v karosárskom vyhotovení Gran Coupé, ktoré technici z Alpiny patrične vylepšujú v zmysle svojich tradícií.

Vizuálnu stránku dobre známeho modelu dopĺňa tradičný predný splitter, vzadu, naopak, zvýraznený difúzor, kde si miesto našli aj štyri koncovky výfuku. Poznávacím znakom sú nepochybne aj ikonické 20" disky Alpina Classic obuté v pneumatikách Pirelli P Zero či samotné nápisy. V interiéri dáva Alpina o sebe vedieť len hŕstkou plakiet a tradičným modrým pozadím digitálnych budíkov.

Alpina, B4 Gran Coupé,
Zdroj: Alpina

Modely Alpiny sú však predovšetkým o vylepšenej technickej stránke. Dôkazom je aj nové B4 Gran Coupé, ktorého upravený podvozok má zaručiť o čosi športovejšie nastavenie, naďalej však nemá chýbať komfortný režim na dlhé cesty. O ideálny kompromis sa starajú štandardne dodávané adaptívne tlmiče, ktorým sekunduje aj elektronický diferenciál. Srdcom je nepochybne 3-litrový benzínový šesťvalec, ktorý prešiel nemalým vylepšením. Dvakrát preplňovaný agregát totiž po novom disponuje výkonom až 364 kW/495 koní a krútiacim momentom 730 Nm.

2. januára 2022, 9:30 Čas čítania 4:23 Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné

Hoci upravený rad 4 nevychádza z najostrejšieho BMW M4, ale „len“ z verzie M440i, výkonnostne sa dostal až na jeho úroveň. Pripomeňme, že BMW M3/M4 má od výroby buď 480, alebo 510 koní. Vzhľadom na to, že v M4 v karosérii Gran Coupé nevznikne, práve Alpina sa s modelom B4 Gran Coupé postarala o veľmi dôstojnú náhradu.

Poháňané sú obe nápravy, na ktoré servíruje výkon 8-stupňová automatická prevodovka. Alpina uvádza, že akceleráciu z 0 na 100 km/h zvládne novinka len za 3,5 sekundy, pričom po úpravách vie prekročiť aj magickú hranicu – maximálna rýchlosť je totiž až 301 km/h. Alpina B4 Gran Coupé štartuje s cenovkou na sume od necelých 92-tisíc eur.

Alpina, B4 Gran Coupé,Alpina, B4 Gran Coupé,Alpina, B4 Gran Coupé,Alpina, B4 Gran Coupé,
Zobraziť galériu
(16)
Domov
Zdieľať
Diskusia