Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. marca 2022, 7:07
Čas čítania 13:42
Adam Novosad

ZÁZNAM: Vojna Ukrajina – Rusko: Putin varuje Európu, že sankcie zvýšia ceny potravín aj energií

NEWS MINÚTA PO MINÚTE NAŽIVO: VOJNA NA UKRAJINE RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT UKRAJINA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sledujeme dôležité informácie v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

• Stretnutie ruského a ukrajinského ministra zahraničných vecí nedosiahlo žiadny pokrok v rokovaniach o prímerí na Ukrajine.

• Veľká Británia sa obáva, že Rusko použije na Ukrajine chemické zbrane. Podľa ministerky zahraničných vecí Liz Trussovej Rusko chemické zbrane používalo aj v predchádzajúcich konfliktoch.

• Dianie naživo pokrývame aj v aplikácii Refresher. Vďaka notifikáciám ti žiadna dôležitá správa neunikne.

• Takto aktuálne vyzerá mapa Ukrajiny s Ruskom okupovanými územiami.
rusko ukrajina mapa
Zdroj: REFRESHER


Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať naživo. Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si Refresher+.


21:56 – Rusko vo štvrtok oznámilo, že otvorí denné humanitárne koridory smerujúce na ruské územie pre civilistov utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.  

21:29 – Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok vyhlásil, že podmienky ruského prezidenta Vladimira Putina na zastavenie paľby na Ukrajine nie sú prijateľné pre nikoho. Informuje o tom TASR na základe správy americkej televízie CNN.

20:42 – Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok odmietlo zodpovednosť za stredajší útok na detskú nemocnicu s pôrodnicou v Mariupole, pri ktorom zahynuli traja ľudia vrátane dieťaťa.

Ministerstvo označilo „údajný“ nálet za „zinscenovanú provokáciu“ zo strany Ukrajiny, informuje agentúra AFP. Hovorca rezortu obrany v Moskve Igor Konašenkov uviedol, že ruské letectvo nevykonávalo v Mariupole a okolí „absolútne žiadne“ zásahy na pozemné ciele. (tasr)

20:27 – Takto aktuálne vyzerá bitka o Kyjev. Z mesta odchádzajú civilisti, ktorí vo väčšine prípadov utekajú na západ, ale ruskej armáde sa zatiaľ nepodarilo prevziať kontrolu nad mestom a zostáva vytlačená v okrajových častiach.

 

 

20:08 – Kanadský premiér Justin Trudeau vo štvrtok vo Varšave vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin sa inváziou na Ukrajinu dopustil hrubej chyby a vojnu prehrá.

„Naše perspektívy sa budú z jedného demokratického štátu na druhý vždy mierne líšiť. Vladimir Putin však rátal s tým, že tieto rozdiely budú viesť k neefektívnym sankciám. My sme sa na nich však jednomyseľne zhodli,“ povedal Trudeau na spoločnej tlačovej konferencii s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. (tasr)

19:49 – Z mesta Sumy pri Kyjeve za posledné dva dni evakuovali 80-tisíc civilistov, informovala ukrajinská vláda.

19:33 – Čína dúfa, že vojna na Ukrajine sa skončí čo najskôr. Vo štvrtok to vyhlásil čínsky minister zahraničných vecí Wang I, pričom prvýkrát použil v súvislosti s konfliktom na Ukrajine slovo „vojna“.

„Dúfame, že boje a vojna sa skončia čo najskôr,“ povedal Wang počas videohovoru s francúzskym ministrom zahraničných vecí Jeanom-Yvesom Le Drianom. (tasr)

rusko tv
Zdroj: ontvtime.ru

19:18 – Predseda vlády SR Eduard Heger si vie predstaviť úplné odstrihnutie Slovenska od dodávok energií z Ruska. Povedal to vo štvrtok po príchode na samit lídrov krajín EÚ vo francúzskom Versailles.

„Ceny (energií) sú už teraz extrémne vysoké a sú vysoké práve pre to, čo robí (ruský prezident) Vladimir Putin. Preto ho musíme zastaviť, pretože vojna má najvyššiu cenu,“ reagoval premiér na otázku, či tento krok nespôsobí rast cien energií. (tasr) 

18:53 – Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok varoval Západ, že sankcie uvalené na Moskvu sa mu môžu vypomstiť v podobe vyšších cien potravín a energií.

Putin v súvislosti s produkciou potravín poznamenal, že Rusko je jedným z hlavných svetových výrobcov priemyselných hnojív.

„Rusko a Bielorusko sú jednými z najväčších dodávateľov minerálnych hnojív. Ak budú (západné krajiny) stále robiť problémy s financovaním a logistikou dodávania našich výrobkov, ceny narastú a to ovplyvní finálny produkt – potraviny,“ upozornil Putin.

18:35 – Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder, známy svojím blízkym vzťahom s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, odcestoval do Moskvy, kde sa má stretnúť so šéfom Kremľa v rámci úsilia o sprostredkovanie mierového riešenia vojny na Ukrajine.

Vo štvrtok o tom s odvolaním sa na zdroje oboznámené s touto záležitosťou informoval portál Politico. Nemecká vláda však o Schröderovom údajnom stretnutí s Putinom v Moskve nemá nijaké informácie.

18:18 – Ruské médiá v propagandistických reportážach najnovšie tvrdia, že Ukrajina vyrába biologické zbrane, ktoré šíri prostredníctvom vtáctva.

18:02 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal hlavné izraelské múzeum holokaustu Jad Vašem o možnosť vyjadriť sa k ruskej invázii na Ukrajinu.

Obe krajiny sa v súvislosti s konfliktom odvolávajú na nacistickú genocídu. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters. Jad Vašem vo štvrtkovom vyhlásení uviedol, že návrh v nedeľu prediskutuje s ukrajinským veľvyslancom v Izraeli. (tasr)

17:39 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtkovom prejave uviedol, že cez humanitárne koridory sa podarilo z inváziou ťažko zasiahnutých ukrajinských miest evakuovať už 65 000 civilistov.

Evakuácia civilistov sa začala po tom, ako sa Moskva a Kyjev v stredu dohodli na otvorení viacerých humanitárnych koridorov. Ukrajina vo štvrtok otvorila sedem humanitárnych koridorov vrátane jedného z prístavného mesta Mariupol.

17:18 – Ruský prezident Vladimir Putin sa v piatok v Moskve stretne so svojím bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom.

TASR o tom informuje na základe správy americkej stanice CNN, ktorá sa odvoláva na bieloruskú štátnu agentúru Belta.

16:55 – Bieloruskí odborníci obnovili dodávky elektrickej energie do Černobyľskej jadrovej elektrárne, uviedol vo štvrtok ruský minister energetiky Nikolaj Šulginov. Informuje o tom TASR na základe správy britskej stanice Sky News.


Černobyľ bol odpojený od elektriny v dôsledku bojov medzi ruskými a ukrajinskými jednotkami po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.


Ukrajina v stredu vyzvala Rusko na dočasné zastavenie paľby, aby mohla opraviť elektrické vedenie do Černobyľa, pričom varovala, že ak bude elektráreň od prúdu odpojená dlhšie, hrozí únik radiácie.


Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyhlásil, že záložné naftové generátory dokážu elektráreň napájať najviac 48 hodín. (tasr)

16:40 – Británia sa obáva, že Rusko by mohlo na Ukrajine použiť chemické zbrane. Vo štvrtok to povedala britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.


„Boli sme svedkami použitia týchto zbraní Ruskom už v predchádzajúcich vojenských konfliktoch a bolo by obrovskou chybou, ak by ich použilo aj teraz. Bola by to ďalšia veľká chyba (ruského prezidenta Vladimira) Putina,“ vyhlásila Trussová.


Spojené štáty v stredu odmietli obvinenia Moskvy, že Washington podporoval údajný vojenský biologický program na Ukrajine. USA označili tieto tvrdenia za smiešne a myslia si, že Rusko si týmito vyjadreniami pripravuje pôdu na použitie chemických alebo biologických zbraní na Ukrajine.

16:15 – Ukrajina má v úmysle skonfiškovať majetok Ruska a ruských daňových poplatníkov na svojom území. Príslušný zákon podpísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, oznámil štvrtok ukrajinský parlament. 


Zákon sa opiera o skutočnosť, že „Ruská federácia začala vojnu proti Ukrajine a jej obyvateľom“. Rozhodnutia o zhabaní majetku bude prijímať Rada národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) a do platnosti vstúpia na základe dekrétu podpísaného prezidentom Zelenským. (tasr)

15:46 – Šéf európskej diplomacie Josep Borrell vo štvrtok odsúdil Rusko za bombardovanie detskej nemocnice s pôrodnicou v juhoukrajinskom meste Mariupol, ku ktorému došlo v stredu a vyžiadalo si tri obete na životoch vrátane jedného dieťaťa a 17 zranených.

Borrell apeloval na Moskvu, aby umožnila priviezť do obliehaného mesta pomoc pre jeho obyvateľov. (tasr)

15:28 – Rusko sa pokúša obhajovať svoje bombardovanie nemocnice a pôrodnice v Mariupole tým, že jedna zo žien zachytených na fotografiách je údajne „beauty blogerka s realistickým mejkapom“. Na ruskú propagandu upozornila už aj slovenská polícia.

„Súčasťou tejto informačnej operácie sú materiály ohľadom jednej zo zranených osôb, ukrajinskej modelky. Vraj malo ísť o najatú herečku pre kamery. POZOR, presne táto dezinformácia čoskoro zaplaví náš online priestor,“ varuje polícia na Facebooku.

15:03 – Na Ukrajine sú skúsení žoldnieri zo súkromných ruských spoločností a pomáhajú podporovať inváziu, uviedlo britské ministerstvo obrany.


„Do bojov na Ukrajine sú pravdepodobne nasadzované“ súkromné vojenské spoločnosti, píše sa v aktualizácii spravodajských informácií, ktorú zmienený rezort vo štvrtok zverejnil na sociálnej sieti Twitter, informovala stanica Sky News.


„Ruský štát napriek opakovanému popieraniu takmer určite udržiava rozsiahle väzby s ruskými súkromnými vojenskými spoločnosťami,“ uvádza ministerstvo vo vyhlásení.

Odporúčané
Kto sú vagnerovci, ktorých vraj Putin poslal zavraždiť prezidenta Zelenského? Šéfuje im neonacista, pravidlá vojny ich nezaujímajú Kto sú vagnerovci, ktorých vraj Putin poslal zavraždiť prezidenta Zelenského? Šéfuje im neonacista, pravidlá vojny ich nezaujímajú 7. marca 2022, 16:30

14:43 – Prezident Zelenskyj telefonoval s prezidentkou Čaputovou. Poďakoval jej za podporu v boji proti ruskej agresii a informoval ju o vojnových zločinoch, ktoré podľa neho Rusko pácha na území Ukrajiny. Hlavy štátu debatovali aj o členstve Ukrajiny v EÚ.

Talked to 🇸🇰 President @ZuzanaCaputova. Thanked on behalf of 🇺🇦 people for the support in countering Russian aggression. Reported about the crimes of the Russian army against 🇺🇦 civilians. We must stop them. The issues of 🇺🇦 membership in the #EU were discussed. #StopRussia

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 10, 2022

14:30 – Z ukrajinskej metropoly Kyjev utiekla od začiatku ruskej invázie polovica obyvateľov. Uviedol to vo štvrtok starosta Vitalij Kličko.


„Podľa našich informácií odišiel z mesta jeden z každých dvoch obyvateľov Kyjeva,“ povedal Kličko pre ukrajinskú televíziu. „Odišli o niečo menej než dva milióny ľudí. Kyjev sa však premenil na pevnosť. Každá ulica, každá budova, každé kontrolné stanovište bolo opevnené,“ cituje ho AFP. (tasr)

14:08 – Takto podľa ukrajinských médií vyzerajú následky ruského bombardovania v meste Charkov, kde minulý rok zrekonštruovali nákupné centrum Nikolsky Mall. 

Photos of damage at Nikolsky Mall in Kharkiv after Russian army shelling, opened in May 2021, construction worth €110M https://t.co/T7IHGiy4d3 via @TpyxaNews #Ukraine pic.twitter.com/eGPwh6flnF

— Liveuamap (@Liveuamap) March 10, 2022

13:57 – Ukrajinská armáda sa pochválila zábermi z tureckého dronu Bayraktar TB2, ktorým zničila ruský samohybný protilietadlový systém BUK. 

Footage of a Ukrainian TB2 Bayraktar drone engaging and destroying a Russian BUK SAM system.🔥🇺🇦

We haven't seen much of these little drones for the last few days, but they've apparently been doing good work behind the scenes.👇pic.twitter.com/yoUgK0br5M

— Jimmy (@JimmySecUK) March 10, 2022

Odporúčané
Turecký dron Bayraktar je postrachom a ničivou zbraňou Ukrajiny v boji proti Rusku. Ukrajinci mu už zložili pesničku Turecký dron Bayraktar je postrachom a ničivou zbraňou Ukrajiny v boji proti Rusku. Ukrajinci mu už zložili pesničku 3. marca 2022, 9:30

13:50 – Štvrtkové stretnutie ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom v Turecku bolo napriek všetkým ťažkostiam štátnické a civilizované a nikto počas neho nezvyšoval hlas.

Najdôležitejším výsledkom rozhovorov bolo samotné nadviazanie kontaktu. Na tlačovej konferencii to uviedol turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu, ktorý bol na rokovaniach prítomný. (tasr)

13:19 – Tri hlavné severské denníky vo štvrtok oznámili, že budú prekladať svoje správy o ukrajinskej vojne do ruštiny a pokúsia sa tak mať dosah na ruskú verejnosť a protirečiť propagande Kremľa. 

„Naším cieľom je dať Rusom nestranné a spoľahlivé správy,“ napísali v spoločnom stĺpčeku šéfredaktori škandinávskych denníkov – dánskeho Politiken, švédskeho Dagens Nyheter a fínskeho Helsingin Sanomat. (tasr)

12:52 – Na tlačovej konferencii po skončení mierových rokovaní ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že Rusko „nenapadlo Ukrajinu a ani neplánuje napadnúť žiadne iné krajiny“. Podľa vlastných slov neverí a ani nechce veriť, že by mohol konflikt prepuknúť do jadrovej vojny.

❗️ We have not attacked #Ukraine and we are not planning to attack other countries," Lavrov said

— NEXTA (@nexta_tv) March 10, 2022

12:35 – Dátum začatia ruskej invázie na Ukrajinu sa podľa českého prezidenta Miloša Zemana stane podobne tragickým ako dátumy vypuknutia druhej svetovej vojny či útoku na budovy Svetového obchodného centra v New Yorku.


Zeman to uviedol v pozdravnom prejave k účastníkom 9. ročníka bezpečnostnej konferencie Naša bezpečnosť nie je samozrejmosťou, ktorá sa vo štvrtok začala na Pražskom hrade. Prezident sa na nej však pre iný program osobne zúčastniť nemôže.

„Už dnes je zrejmé, že dátum 24. február 2022 sa do dejín zapíše tragickým písmom podobne ako napríklad 1. september 1939 či 11. september 2001. Aktuálne dianie na Ukrajine svedčí o tom, že relatívne dlhé obdobie mieru v Európe bolo – ak sa pozrieme na históriu v jej celej šírke – skôr výnimkou ako pravidlom,“ uviedol Zeman, ktorého citujú webové Novinky.cz. (tasr)

12:28 – Slovenská republika na neformálnom samite EÚ vo francúzskom Versailles navrhne, aby bol Ukrajine poskytnutý prístup k európskym inštitúciám podľa vzoru Nórska alebo Švajčiarska. Pred samitom to vo štvrtok povedal predseda slovenskej vlády Eduard Heger.


Slovenská delegácia prichádza do Versailles s konkrétnymi návrhmi pre európsku perspektívu Ukrajiny, zdôraznil Heger s tým, že medzi ne patrí aj ekonomická pomoc na obnovu krajiny po skončení vojny, ktorú 24. februára rozpútala Moskva. (tasr)

12:03 – Španielsky premiér Pedro Sánchez obvinil vo štvrtok Rusko z vojnových zločinov. Stalo sa tak deň po útoku na nemocnicu v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol. 


„Vidíme, ako sú bombardované nemocnice. Nerozlišujúcim spôsobom (Rusi) útočia na občiansku spoločnosť, čím jasne porušujú ľudské práva a viac ako pravdepodobne páchajú vojnové zločiny,“ vyhlásil Sánchez počas návštevy centra pre ukrajinských utečencov neďaleko Madridu. (tasr)

11:40 – Civilisti na Ukrajine majú povolené spustiť streľbu na vojakov identifikovateľných ako nepriateľské sily – umožňuje to nový zákon, ktorý vstúpil do platnosti tento týždeň. 


Podľa tohto zákona, ktorý začal platiť v pondelok 7. marca, aj cudzinci a ľudia bez štátnej príslušnosti žijúci legálne na Ukrajine môžu dostať zbrane a používať ich proti ruským vojakom podieľajúcim sa na prebiehajúcej invázii. (tasr)

11:25 – Ukrajina a Rusko počas rokovania v tureckom letovisku Antalya nedosiahli žiadny pokrok v otázke prímeria. Po rokovaní so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom to vo štvrtok vyhlásil ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. TASR o tom informovala na základe tlačovej konferencie po skončení rokovania.


„Hľadáme diplomatické riešenia, ale pokiaľ takéto riešenia nebudú na stole, budeme zodpovedne chrániť našich občanov pred ruským agresorom aj za cenu obetí,“ vyhlásil na tlačovej konferencii Kuleba.

Podľa neho Lavrov počas rokovania predniesol ruské požiadavky, ktoré sú však podľa Kulebu nesplniteľné, pretože by predstavovali kapituláciu Kyjeva.

11:10 – Ruské médiá informujú, že ruská vláda vraj vytvorila zoznam viac ako 60 spoločností na čele s Apple, H&M či IKEA, ktoré plánuje znárodniť. Tieto spoločnosti predtým oznámili, že v Rusku prerušujú všetky obchodné aktivity. 

Izvestia newspaper: the Russian govt has compiled a list of ca 60 foreign companies that could be nationalised, including Apple, IKEA, Microsoft, IBM, Shell, McDonald's, Porsche, Toyota and H&M. Dozens of foreign companies have suspended operations in Russia.

— Will Vernon (@BBCWillVernon) March 10, 2022

11:02 – Čína odmietla zásobovať ruské letecké spoločnosti náhradnými dielmi. Viaceré spoločnosti na čele s Boeingom predtým oznámili, že v Rusku prerušujú obchodné aktivity a nebudú ruským leteckým spoločnostiam poskytovať ani servisné úkony.

❗️#China refused to supply aircraft parts to #Russian airlines.

This was stated by Valery #Kudinov, head of the Airworthiness Maintenance Department of the Federal Air Transport Agency (Rosaviatsia), during a conference on aircraft maintenance.

— NEXTA (@nexta_tv) March 10, 2022

10:59 – Od začiatku invázie z 24. februára prišlo z Ukrajiny do Poľska 1,43 milióna ľudí. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na poľskú pohraničnú stráž.


Pohraničníci na Twitteri uviedli, že len v stredu prekročilo hranice približne 117 600 ľudí. Len vo štvrtok do 7.00 h prišlo do Poľska okolo 22 000 ľudí. Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi v utorok uviedol, že počet utečencov z Ukrajiny už prekonal hranicu dvoch miliónov. (tasr)

10:30 – Ukrajina nám mizne pred očami, potrebujeme hľadať nové odpovede a riešenia. Ruský prezident Vladimir Putin sa nezastaví, kým nedosiahne všetko.

Skonštatoval to premiér Eduard Heger na štvrtkovom zasadnutí európskeho výboru NR SR. Informoval aj o postojoch, s ktorými ide na neformálny samit lídrov Európskej únie. Hovoriť podľa neho treba o ochrane európskeho priestoru a možnostiach, ako Putina zastaviť. Za dôležitú otázku označil aj opätovné budovanie Ukrajiny. (tasr)

10:25 – Britská vláda uvalila sankcie na ruského oligarchu Romana Abramoviča. Vláda Borisa Johnsona oligarchovi zmrazila majetok vrátane futbalového klubu Chelsea FC, ktorý dostal špeciálne povolenie na to, aby mohol pokračovať v činnosti. Predaj klubu je však momentálne nemožný.

BREAKING

Roman Abramovich has been sanctioned by the Government and his asserts – including Chelsea Football Club – have been frozen

Chelsea have been given a special licence to continue with football related activities but the sale effectively bars the sale of the club

— Steven Swinford (@Steven_Swinford) March 10, 2022

10:00 – Ukrajina otvára vo štvrtok sedem humanitárnych koridorov na evakuáciu obyvateľov z miest vrátane jedného z Mariupola.

Zároveň prišli správy, že ruskí vojaci obsadili časti Mariupola, ktorý obliehali a bombardovali niekoľko predchádzajúcich dní. Informácie priniesol portál britskej televízie Sky News.


Otvorenie siedmich humanitárnych koridorov oznámil vo štvrtok ráno vicepremiér Ukrajiny, uviedla tlačová agentúra Reuters. Guvernér mesta Sumy na severovýchode Ukrajiny zároveň informoval, že bol dohodnutý pokoj zbraní a z mesta už odchádzajú tri kolóny evakuačných vozidiel s obyvateľmi. (tasr)

9:45 – Ministri zahraničných vecí Ruska a Ukrajiny začali v tureckom letovisku Antalya rozhovory sprostredkované Tureckom. Na sociálnej sieti Telegram to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.


„Stretnutie Lavrov, Kuleba, Čavušoglu sa začalo,“ napísala Zacharovová. Cieľom rokovania je podľa šéfa tureckej diplomacie dohodnúť schôdzku prezidentov Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského.

9:30 – Ukrajinské ozbrojené sily zverejnili nahrávku svojho útoku na ruský konvoj tankov a obrnených vozidiel. Na tomto útoku podľa statusu spolupracoval regiment Azov spolu so 72. mechanizovanou brigádou ukrajinskej armády.

Працює Азов спільно з 72 ОМБр по колоні 🇷🇺 – вид зверху.🔥🔥🔥 pic.twitter.com/ndLD4dUDWC

— 🇺🇦Armed Forces (@ArmedForcesUkr) March 10, 2022

9:10 – Námestník ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poľanskij vo štvrtok uviedol, že správa o stredajšom ruskom útoku na nemocnicu s pôrodnicou v meste Mariupol je nepravdivá. Objekt podľa neho používali vojaci. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Takto sa rodia falošné správy. V našom vyhlásení zo 7. marca sme varovali, že túto nemocnicu radikáli zmenili na vojenský objekt. Je veľmi znepokojujúce, že OSN šíri tieto informácie bez overenia,“ uviedol Poľanskij na sociálnej sieti Twitter. (tasr)

9:05 – V ruskom meste Kazaň sa včera uskutočnilo zhromaždenie mladých ľudí, ktorí salutovali pred vojenským symbolom Z. Podľa niektorých študentov účasti na tomto zhromaždení sa nebolo možné vyhnúť.

Watching this video of saluting youths in a shopping mall in Kazan wearing the Z Russian army logo side and then looking at the photographs coming out of Mariupol and it’s hard not to feel sick. pic.twitter.com/7N6QGdiJlc

— Shaun Walker (@shaunwalker7) March 9, 2022

9:00 – Námestník ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poľanskij vo štvrtok uviedol, že správa o stredajšom ruskom útoku na nemocnicu s pôrodnicou v meste Mariupol je nepravdivá. Objekt podľa neho používali vojaci.


„Takto sa rodia falošné správy. V našom vyhlásení zo 7. marca sme varovali, že túto nemocnicu radikáli zmenili na vojenský objekt. Je veľmi znepokojujúce, že OSN šíri tieto informácie bez overenia,“ uviedol Poľanskij na sociálnej sieti Twitter.


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil ruský letecký útok za „vojnový zločin“. Atak odsúdilo aj medzinárodné spoločenstvo. Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval Rusko, aby ukončilo krviprelievanie.


„Útok na nemocnicu v Mariupole je strašný. Civilisti platia najvyššiu cenu za vojnu, ktorá s nimi nemá nič spoločné. Toto nezmyselné násilie sa musí zastaviť,“ uviedol Guterres.

Válka na Ukrajině Mariupol
Zdroj: TASR/AP

8:35 – Britský premiér Boris Johnson v stredu v telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským prisľúbil sprísnenie sankcií a „spôsobenie maximálnych ekonomických škôd Rusku“. Informovala o tom americká spravodajská televízia CNN.

7:50 – Snemovňa reprezentantov Kongresu Spojených štátov schválila v noci na štvrtok federálny rozpočet, ktorého súčasťou je aj finančná pomoc pre Ukrajinu v hodnote 13,6 miliardy dolárov.

Táto suma je súčasťou tohtoročného amerického federálneho rozpočtu v celkovom objeme jeden a pol bilióna amerických dolárov a zahŕňa aj finančnú pomoc pre amerických spojencov v Európe.


„Statočný a slobodu milujúci ukrajinský ľud a naši spojenci dostanú naliehavo potrebné investície na boj proti Vladimirovi Putinovi (ruský prezident) a ruskej nelegálnej a nemorálnej invázii,“ uviedli predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová a líder demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer v spoločnom vyhlásení. (tasr)

7:30 – Ukrajinská armáda spustila v noci protiofenzívu pri hlavnom meste Kyjev, pri ktorej sa jej podarilo zničiť päť ruských tankov. Ruská armáda sa v posledných dňoch snaží zhromaždiť techniku aj vojakov v okolí Kyjeva, nad ktorým by chcela prevziať kontrolu.

🔥 At night the #Ukrainian armed forces launched a counterattack near #Kyiv and destroyed five tanks.

— NEXTA (@nexta_tv) March 10, 2022

7:05 – Približne 35 000 civilistov bolo v stredu evakuovaných z obliehaných ukrajinských miest cez humanitárne koridory.

Oznámil to v noci na štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podľa ktorého sa vo štvrtok má otvoriť ešte viac humanitárnych koridorov. 


Podľa ukrajinského lídra umožnili tri humanitárne koridory v stredu civilistom odísť z miest Sumy, Enerhodar, ako i z mestečiek nachádzajúcich sa okolo Kyjeva. (tasr)

rusko
Zdroj: TASR/AP

7:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil stredajší ruský letecký útok na nemocnicu v centre ukrajinského mesta Mariupol za vojnový zločin po tom, ako tento útok odsúdilo medzinárodné spoločenstvo.


„Dnes sme sa spojili pri odsúdení ruského vojnového zločinu, ktorý odráža všetko zlo, ktoré ruskí okupanti priniesli do našej krajiny,“ vyhlásil Zelenskyj, podľa ktorého je útok na nemocnicu v Mariupole dôkazom genocídy Ukrajincov. (tasr)

Späť
Zdieľať
Diskusia