Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. februára 2022, 11:55
Čas čítania 0:35
Eduard Starkbauer

Poľsko a pobaltské krajiny žiadajú aktiváciu článku 4 Washingtonskej dohody. Časť štátov NATO sa cíti ohrozená

Poľsko a pobaltské krajiny žiadajú aktiváciu článku 4 Washingtonskej dohody. Časť štátov NATO sa cíti ohrozená
Zdroj: TASR/AP
NEWS VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Článok zaväzuje členské štáty NATO ku konzultácii v prípade bezprostredného ohrozenia.

Poľská vláda požiadala v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu prostredníctvom svojho vyslanca v NATO o aktiváciu článku 4 zmluvy medzi členmi Severoatlantickej aliancie. Ten hovorí o vzájomnej konzultácii členov NATO v prípade, ak má ktorákoľvek krajina dôvodné obavy „z ohrozenia územnej celistvosti, politickej nezávislosti a bezpečnosti“.  

Podľa Notesfrompoland o aktiváciu článku 4 požiadalo Poľsko prostredníctvom svojho hovorcu Piotra Müllera, ktorý doplnil, že k požiadavke sa pridala aj „skupina spojencov“ z pobaltských krajín – Litva, Lotyšsko a Estónsko.

Duda, Zelensky
Zdroj: TASR/AP

Rozhodnutie iniciovať rokovanie NATO v dôsledku ruskej agresie prišlo v súvislosti s vystúpením poľského prezidenta Andrzeja Dudu, ktorý ruský postoj charakterizoval ako „brutálny, nevyprovokovaný a neodôvodnený útok“ predstavujúci „bezprecedentné porušenie noriem medzinárodného práva“. 

Andrzej Duda prisľúbil Ukrajine podporu po včerajšom stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. V Poľsku dnes zasadá bezpečnostná rada štátu, rovnako zasadá aj u nás za účasti prezidentky, premiéra, ministra vnútra, ministra obrany, ministra zahraničia, ako aj predstaviteľov armády.

Domov
Zdieľať
Diskusia