Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. januára 2022, 19:28
Čas čítania 1:08
Viktor Kniš

Tehotnej Poľke 7 dní odmietali vybrať z tela mŕtvy plod. Zomrela pre prísne protipotratové pravidlá, tvrdí jej rodina

NEWS INTERRUPCIE A REPRODUKČNÉ PRÁVA
Uložiť Uložené

37-ročná Poľka Agnieszka prišla do nemocnice s gynekologickými problémami. Jej zdravotný stav sa po hospitalizácii náhle zhoršil a zomrela.

Predsedníčka zdravotníckeho výboru NR SR Jana Bittó Cigániková upozornila na tragédiu v Poľsku, ktorú podľa nej spôsobili absurdné interrupčné zákony. 

„Matka troch detí, 37-ročná Agnieszka, bola v prvom trimestri tehotná s dvojčatami. 21. decembra prišla do nemocnice s bolesťami brucha a vracaním. O dva dni nato odumrel jeden plod. Miesto toho, aby lekári spravili všetko pre to, aby ženu vyslobodili z tohto pekla, pre tamojšiu legislatívu čakali, kým odumrie aj druhý plod,“ napísala Cigániková. Celú situáciu na Facebooku opísala rodina zosnulej matky. 

Druhý plod odumrel 29. decembra, v tom čase už žena začala mať závažné zdravotné komplikácie a jej stav sa výrazne zhoršoval. V tele sa jej rozširoval zápal a postupne jej odumierali orgány. Rodina obete si myslí, že ak by lekári zbytočne nečakali a vykonali umelé prerušenie pri druhom plode, mohli ženu zachrániť. 

„Vo svetle viacerých podobných tragických udalostí v Poľsku chcem apelovať na kolegyne a kolegov z NR SR, aby prestali bojovať proti slovenským ženám a vytĺkať politický kapitál z obmedzovania interrupcií,“ upozornila Cigániková. 

Nemocnica zlyhanie popiera

Nemocnica má vlastnú verziu, celú situáciu opisuje ako snahu o záchranu jedného z dvojčiat. Hovorca nemocnice pre portál Wyborcza.pl potvrdil, že žena bola hospitalizovaná na gynekologicko-pôrodníckom oddelení od 6. decembra a potom od 21. decembra.

Odporúčané
10 otázok a odpovedí, ktoré musíš vedieť o interrupciách na Slovensku: Ako zákrok prebieha, koľko stojí, aké môže mať následky 10 otázok a odpovedí, ktoré musíš vedieť o interrupciách na Slovensku: Ako zákrok prebieha, koľko stojí, aké môže mať následky 12. júna 2023, 12:30

„Po tom, čo 23. decembra zomrelo prvé dieťa, bol zaujatý vyčkávací postoj s tým, že existuje šanca na záchranu druhého dieťaťa. Napriek úsiliu lekárov zomrel aj druhý plod. Okamžite bolo rozhodnuté o ukončení tehotenstva, 31. decembra bolo možné vykonať potrat,“ povedal hovorca.

Lekári vraj plod nevybrali z medicínskych dôvodov a personál podľa oficiálneho stanoviska urobil všetko pre to, aby zachránil život dieťaťa a matky. Žena podľa hovorcu zomrela, pretože sa u nej objavili známky pľúcnej embólie po pozitívnom teste na koronavírus. 

Domov
Zdieľať
Diskusia