Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. januára 2022, 8:43
Čas čítania 1:36
Martin Adam Pavlík TASR

V žiadnom prípade nesmie dôjsť k vojne, tvrdia Rusi. Šéf NATO verí v upokojenie, je však pripravený aj na najhorší scenár

V žiadnom prípade nesmie dôjsť k vojne, tvrdia Rusi. Šéf NATO verí v upokojenie, je však pripravený aj na najhorší scenár
Zdroj: TASR/Martin Baumann
POLITIKA NATO RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT UKRAJINA
Uložiť Uložené

Podľa ruského politika existujú ľudia, ktorí na zvyšovaní napätia zarábajú peniaze.

Proces rokovaní o bezpečnostných zárukách je jediný spôsob, ako vyriešiť súčasnú situáciu, uviedol podpredseda bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij Medvedev. Informovala o tom vo štvrtok agentúra TASS.

„V žiadnom prípade nesmie dôjsť k vojne, nikto nechce vojnu a treba urobiť všetko, aby sa akejkoľvek vojne zabránilo. O to viac pozdĺž línie zrážok medzi Ruskom a povedzme Severoatlantickou alianciou,“ povedal Medvedev v rozhovore pre ruské médiá.

Rokovanie je jediná možnosť

Zdôraznil, že v súvislosti s touto otázkou je zrejmé, že najdôležitejšou a jedinou možnosťou je rokovať o bezpečnostných zárukách, a to aj politickými a diplomatickými prostriedkami, používať princíp nedeliteľnosti bezpečnosti, ktorý je zakotvený vo všetkých európskych a medzinárodných základných dokumentoch, keď bezpečnosť jednej krajiny nemožno dosiahnuť na úkor bezpečnosti inej krajiny.

Ukrajina
Zdroj: TASR/AP Photo/Andriy Dubchak


Medvedev tiež dodal, že vojnový scenár je strašný a že existujú ľudia, ktorí na zvyšovaní napätia zarábajú peniaze. Moskva pred vyše mesiacom požiadala Spojené štáty a NATO o rozsiahle bezpečnostné záruky vrátane toho, aby sa Aliancia nerozšírila o Ukrajinu či iné postsovietske krajiny a aby nehromadila svoje sily v strednej a východnej Európe.

Žiadne ústupky

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken po tom, ako USA doručili v stredu ruskému ministerstvu zahraničných vecí svoju písomnú odpoveď na návrh bezpečnostných záruk, uviedol, že Spojené štáty neurobili žiadne ústupky voči hlavným ruským požiadavkám týkajúcim sa Ukrajiny a NATO.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP


List, ktorý vznikol v rámci koordinovanej odpovede medzi transatlantickými spojencami a partnermi v reakcii na hromadenie ruských jednotiek pri hraniciach Ukrajiny, sa podľa Blinkena zaoberal aj opatreniami na zvýšenie dôvery v súvislosti s vojenskými cvičeniami a manévrami v Európe.

List tiež podľa Blinkena otvára dvere k napredovaniu rokovaní medzi spojencami z NATO a Ruskom o kontrole zbrojenia v otázke strategických zbraní a jadrových hlavíc umiestnených v Európe.

Je na Rusku, akú cestu si vyberie

Šéf americkej diplomacie dodal, že v nasledujúcich dňoch očakáva ďalšie rokovania so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom po tom, čo sa ruská strana oboznámi s obsahom odovzdaného dokumentu. USA sú podľa Blinkena pripravené na dialóg a je na Rusku, akú cestu si vyberie.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR


Podľa TA3 generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg včera vyhlásil, že spojenci sú pripravení na najhoršie, no všetko chce najskôr vyriešiť pokojným dialógom a nájsť nejaké politické riešenie. „Veríme v dobré riešenie – deeskaláciu, na ktorej pracujeme,“ povedal jasne.

Odporúčané
Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom 15. mája 2024, 9:30

Zároveň odmietol hlavnú požiadavku Moskvy na vylúčenie ukrajinského a gruzínskeho členstva v NATO. „Nemôžeme a nebudeme robiť kompromisy týkajúce sa zásad, na ktorých spočíva bezpečnosť našich spojenectiev a bezpečnosť v Európe a Severnej Amerike,“ dodal Stoltenberg.

Domov
Zdieľať
Diskusia