Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Vacuumgroup
10. februára 2022, 13:30
Čas čítania 3:30
Sponzorovaný obsah

3 slovenské firmy vytvorili dostupnejšie právne služby. Cenu vieš vopred, právnici majú hodnotenia a poradia ti aj zdarma

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO STARTUP
Uložiť Uložené

Pomôžu ti s registráciou ochrannej známky, právnym poradenstvom, ak zakladáš startup, ale aj s vytváraním zmluvy, keď predávaš auto.

Stačí si ísť vybaviť plnú moc, riešiť zmluvu pri predaji auta či zakladať firmu a veľmi rýchlo prichádza pocit frustrácie. Z toho, že aj v 21. storočí musíš mnohokrát chodiť kvôli jedinému tlačivu z úradu na úrad a to, čo si vyplnil online, nakoniec aj tak treba vytlačiť a doniesť zas niekam inam.

Sú tu však projekty, ktoré sa rozhodli aj takéto zbytočne komplikované procesy zjednodušiť. Vacuum Group sa okrem iného špecializuje na oblasť digitalizácie právnych služieb a vo svojom portfóliu má tri firmy, vďaka ktorým si zoženieš právnika pár kliknutiami pri každodenných situáciách, vyriešiš problémy, ktorým čelí tvoj startup, a rovnako ľahko si vybavíš ochrannú známku, aby bola tvoja nová firemná identita chránená.

Kým Sparring a Trama pomáhajú startupom a firmám, Verdikto sa sústreďuje na jednotlivcov, ktorí potrebujú právne služby. Tie robí jednoduchšími, viac dostupnými, menej formálnymi, ale aj lacnejšími. Zisti, ako sa vďaka nim dá vybaviť ochranná známka, založiť s. r. o. či vybaviť reklamácia, ktorá ti nebola uznaná. Najlepšie na tom je, že cenu vieš vopred.

sparring
Zdroj: Sparring

Airbnb na právnikov 

Verdikto je prvé česko-slovenské digitálne trhovisko právnych služieb. Funguje naozaj jednoducho – vyberieš si oblasť práva, ktorú vyhľadávaš, vyberieš si z dostupných právnikov z akéhokoľvek mesta a buď riešiš konkrétne zmluvy, žiadosti a iné právne procesy, alebo môžeš len využiť právne poradenstvo. Cenu vieš hneď na začiatku, už keď si vyberáš konkrétneho právnika. Okrem toho vidíš aj ich hodnotenie, preto sa dá služba označiť ako Airbnb na právnikov.

Pomôžu ti tu s rôznymi životnými situáciami, ako kúpa či predaj nehnuteľnosti, auta, výpoveď v práci, susedské spory, rozvod aj prevod podielu v spoločnosti a mnoho iných. Takisto si môžeš od právnikov dať poradiť v rôznych oblastiach osobného života alebo v prípade, že máš firmu.

navštív verdikto

„Vo Verdikto veríme, že každý má právo na dostupnú právnu pomoc. Založili sme ho, pretože sa nám nepáčil netransparentný a neprehľadný spôsob výberu toho správneho právnika. Vytvorili sme tak jednotné miesto, na ktorom nájdete okrem väčších právnych služieb aj online právnu poradňu, v rámci ktorej dokážeme vďaka moderným technológiám odpovedať na právne otázky rádovo v priebehu niekoľkých hodín, a to od skúsených právnikov za férovú sumu,“ Milan Dang, CEO a zakladateľ Verdikta.

CEO spoločnosti Verdikto Milan Dang a jej zakladatelia Dmitry Vanyagin, Pavla Dvořáková a Jakub Urban (zľava).
CEO spoločnosti Verdikto Milan Dang a jej zakladatelia Dmitry Vanyagin, Pavla Dvořáková a Jakub Urban (zľava). Zdroj: Verdikto

Transparentná právna ochrana pre startupy a mladých podnikateľov 

Jeden z ďalších projektov, ktorý má za cieľ pomáhať a zjednodušovať právne služby a poradenstvo, je Sparring. Ten sa zameriava na startupy a mladých podnikateľov, ktorým poskytuje rôzne právne služby a zároveň ich edukuje vďaka bohatým skúsenostiam z biznisu.

„Sparring vznikol z nedostatku – z nedostatku právnikov, ktorí sa špecializujú na všetky potreby startupov, a nedostatku transparentných cien právnych kancelárií. Zároveň sme vnímali silnú potrebu ukázať, ako podľa nás majú vyzerať právne služby budúcnosti. V neposlednom rade majú pre nás veľký význam morálne a etické hodnoty, ktorých sa nevzdávame ani pri dosahovaní biznisových cieľov,“ objasňuje Majo Porvažník, spoluzakladateľ spoločnosti Sparring a CEO Vacuum Group.

Tím spoločnosti Sparring.
Tím spoločnosti Sparring. Zdroj: Sparring

Pri zakladaní svojej inovatívnej firmy totiž Sparring čelil rovnakým výzvam, aké riešia všetky mladé firmy. Ich skúsenosť preto nie je len sprostredkovaná. Rovnako ako pri spoločnosti Verdikto, aj pri Sparringu je služba transparentná a funguje na predplatnom alebo moduloch, kde vieš dopredu, koľko naozaj zaplatíš.

Pre startupy sme najlepšou možnosťou, ak hľadajú vlastné právne oddelenie na kľúč. Prostredníctvom mesačného predplatného presne vieš, koľko ťa naša podpora bude stáť, a výmenou dostaneš expertov na startupové právo a stratégiu.

Nájdeš tu odborníkov, ktorí sú startupom pripravení poradiť vo veci práva, investícií a stratégie medzinárodnej expanzie. Od zmlúv pre zamestnancov cez poradenstvo v rámci investičných kôl, ochrany osobných údajov a duševného vlastníctva, ale aj poradenstvo vo veci stratégie či valuácie. Vďaka skúsenostiam z budovania vlastných startupov pracujú ako súčasť tvojho tímu, dokonale mu rozumejú a vyznajú sa v problémoch, ktoré riešiš.

prejsť na sparring

Sparring chce edukovať a budovať komunitu. Najnovšie rozbieha spoluprácu s Právnickou fakultou Univerzity Komenského v Bratislave, kde bude v letnom semestri viesť predmet Startup Lab, ktorý sa venuje právnym aspektom startupov. K dispozícii máš zároveň zadarmo playbook, kde nájdeš vzory dokumentov a užitočné know-how k témam od zakladania spoločnosti cez ochranu svojho duševného vlastníctva až po investície do spoločnosti.

Marek Križka, CEO spoločnosti Sparring.
Marek Križka, CEO spoločnosti Sparring. Zdroj: Sparring

Registrácia ochrannej známky na pár kliknutí 

Trama zabezpečuje pre firmy a podnikateľov podporu v oblasti registrácie ochrannej známky a komplexnej ochrany značky. Všetko, samozrejme, vybavíš online, pár kliknutiami a ceny vieš vopred. Registrovateľnosť ochrannej známky máš overenú do 24 hodín a registrácia je možná nielen na Slovensku, ale aj v Česku a iných krajinách EÚ, USA alebo vo Veľkej Británii. Odborníci z tímu Trama v spolupráci s profesionálnymi advokátskymi kanceláriami zároveň pokryjú všetky tvoje problémy vrátane podpory v súdnych sporoch.

Značka predstavuje srdce a dušu každej firmy a je to práve značka, ktorá umožňuje podnikateľom odlíšiť ich produkty a služby v očiach zákazníkov od konkurencie. Registrácia ochrannej známky poskytuje efektívnu ochranu pred rizikom, ktoré sa spája s kopírovaním úspešných značiek, a tak zaisťuje, že firma vie ďalej budovať na tom najcennejšom, čo má.

viac o spoločnosti trama
 Igor Demčák, CEO spoločnosti Trama.
Igor Demčák, CEO spoločnosti Trama. Zdroj: Trama

„Legaltechové riešenie Trama vzniklo na základe reálnej potreby, ktorú som pociťoval. Povedomie o ochrane duševného vlastníctva je v spoločnosti veľmi nízke a aj samotné možnosti ochrany, najmä pokiaľ ide o medzinárodnú ochranu, sme vnímali často ako príliš komplikované, nejasné a nedostupné. Našou misiou je podporiť firmy a podnikateľov v ochrane svojej značky prostredníctvom nástroja na jednoduchú, rýchlu a cenovo dostupnú registráciu ochrannej známky,“ objasňuje vznik značky Igor Demčák, CEO a zakladateľ spoločnosti Trama.

Domov
Zdieľať
Diskusia