Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
4. januára 2022, 8:50
Čas čítania 0:48
Ivan Koribanič

Chrobák Anophthalmus hitleri pre záujem nacistov takmer vyhynul: austrálski botanici nechcú, aby nové druhy niesli ľudské mená

Chrobák Anophthalmus hitleri pre záujem nacistov takmer vyhynul: austrálski botanici nechcú, aby nové druhy niesli ľudské mená
Zdroj: TASR/Roman Hanc
ZAUJÍMAVOSTI ADOLF HITLER BIOLÓGIA
Uložiť Uložené

Ide o slovinský druh chrobáka s názvom Anophthalmus hitleri. Vedci ho tak pomenovali po samotnom Adolfovi Hitlerovi.

Mali by novoobjavené druhy rastlín alebo zvierat niesť mená po ľuďoch, ktorí v minulosti páchali zlo? Nad touto otázkou sa zamýšľa portál Independent.

Botanici, ktorí rozhodujú o nových názvoch v rámci Austrálie, sú jednoznačne proti. Taxonómovia, ako znie označenie ľudí, ktorí sa profesijne venujú kategorizácii nových druhov, apelujú na svojich kolegov z celého sveta, aby tak nerobili. Zároveň žiadajú zmenu pravidiel.

Anophthalmus hitleri.
Anophthalmus hitleri. Zdroj: Medium.com


Austrálski botanici zároveň uvádzajú ako príklad slovinského chrobáka s názvom Anophthalmus hitleri. Je pomenovaný po nacistickom diktátorovi Adolfovi Hitlerovi. Chrobákovi však hrozí vyhynutie. Je oň totiž obrovský záujem zo strany neonacistov. Tí ho vyhľadávajú ako spomienku na Adolfa Hitlera.

„Cena tohto chrobáka sa za posledné tri roky zdvojnásobila. Najmä na trhoch vo Frankfurte a v Paríži. Tam je o tento hmyz veľký záujem. Nie však všetci sú sympatizanti nacistov. Niektorí len chcú zarobiť na predaji nacistickým zberateľom,“ povedal riaditeľ oddelenia entomológie akadémie vied v Ľubľane Bozo Drovenik pre portál Medium.

Hitleri dorastá do dĺžky približne 0,5 centimetra. Žije iba v niekoľkých jaskyniach okolo slovinského mesta Celje. Anophthalmus znamená v preklade „bezoký“. Po tom, čo ho v roku 1933 objavil slovinský zberateľ Vladimir Kodrič, odoslal tento exemplár nemeckému vedcovi. Ten bol pritom označovaný za nacistu, čo malo za následok, že chrobák je pomenovaný po Hitlerovi.

Domov
Zdieľať
Diskusia