Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. januára 2022, 10:42
Čas čítania 0:59
Daniel Mikolášik TASR

Uráža seriál Emily in Paris Východoeurópanov? Ukrajinci sa sťažujú, že ich vykreslili ako zlodejov

Uráža seriál Emily in Paris Východoeurópanov? Ukrajinci sa sťažujú, že ich vykreslili ako zlodejov
Zdroj: Netflix/STEPHANIE BRANCHU
NEWS UKRAJINA
Uložiť Uložené

Ukrajinský minister kultúry podal sťažnosť na spoločnosť Netflix, ktorá podľa neho produkuje seriál plný nepravdivých stereotypov.

Ukrajinský minister kultúry Olexandr Tkačenko protestoval proti podľa neho neprijateľnému stvárneniu mladej ženy pôvodom z Ukrajiny v televíznom seriáli Emily in Paris, ktorého druhá séria koncom decembra vyšla v ponuke streamovacej služby Netflix. Podľa ministra je seriál plný nepravdivých stereotypov a vykresľuje Ukrajincov ako zlodejov, ktorí chcú všetko zadarmo, píše BBC.


Hlavná hrdinka seriálu Američanka Emily, ktorú stvárňuje Lily Collins, sa v jazykovej škole zoznámi s Ukrajinkou Petrou, ktorá prišla do Paríža z Kyjeva. Obe mladé ženy sa vyberú na nákup, pričom Petra sa zrazu namiesto zaplatenia rozhodne oblečenie, ktoré si skúšali, ukradnúť a donúti Emily z obchodu utiecť.

Po spoločnom úteku z obchodu Američanka Ukrajinku zahanbí tým, že chce veci vrátiť do obchodu, na čo Petra odpovedá: „Nemôžem, deportujú ma.“ Vyobrazenie Petry nahnevalo mnohých ukrajinských divákov i ministra Tkačenka, ktorý označil takúto „karikatúru“ Ukrajinky za neprijateľnú a vedeniu Netflixu zaslal protestný list.

Odporúčané
Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine 2. apríla 2024, 19:30

Uviedol v ňom, že takéto zobrazenie Ukrajinky je možno umeleckou hyperbolou, ale Ukrajinci majú napriek tomu právo byť rozhorčení. Streamovacia služba Netflix bola vo svojej reakcii podľa Tkačenka „pomerne diplomatická“.


„Poďakovali sa za spätnú väzbu s tým, že zachytili nevôľu ukrajinských divákov v súvislosti s vyobrazením postavy pôvodom z Ukrajiny. Dohodli sme sa, že v roku 2022 budeme v úzkom kontakte, aby sme takýmto prípadom zabránili,“ uviedol minister pre web dev.ua.


Vyjadril aj presvedčenie, že takýto aktívny tlak „určite pomôže zabezpečiť, aby sa postoj Ukrajincov zohľadnil pri vyobrazení Ukrajincov v budúcich produkciách Netflixu“. Podľa ministra celá situácia nastoľuje dôležitú otázku o obraze Ukrajiny v zahraničí.

Emily in Paris
Zdroj: Netflix/STEPHANIE BRANCHU
Domov
Zdieľať
Diskusia