Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. novembra 2021, 8:33
Čas čítania 1:10
Ema Stanovská

FOTO: Prvé plávajúce mesto na svete sa do roku 2025 stane realitou. Bude sebestačné a odolné voči prírodným katastrofám

FOTO: Prvé plávajúce mesto na svete sa do roku 2025 stane realitou. Bude sebestačné a odolné voči prírodným katastrofám
Zdroj: Oceanix
NEWS JUŽNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

Mesto Busan podpísalo po rokoch diskusií dohodu s architektonickou spoločnosťou OCEANIX a Programom OSN.

Vízia o prvom plávajúcom meste sveta sa po rokoch „fantazírovania“ naplní. Mesto sa bude nachádzať pri pobreží Južnej Kórey a pozostávať bude z niekoľkých ostrovov ukotvených na morskom dne. Elektrinu si bude tvoriť výhradne zo solárnych panelov na strechách budov, zabezpečí si aj lokálne vypestované plodiny a pitnú vodu. Informuje o tom Daily Mail.

O vybudovaní takejto inovatívnej aglomerácie dlhé roky diskutujú architekti a inžinieri spolu s OSN. Premeniť tieto vízie na realitu však nebolo jednoduché, keďže miestne samosprávy neboli ochotné podpísať takéto ambiciózne návrhy.

Minulý týždeň vo štvrtok (18. 11.) však nastal prelom, keď juhokórejské mesto Busan podpísalo dohodu s architektonickou spoločnosťou OCEANIX a Programom OSN pre ľudské osídlenie. Podľa pôvodných návrhov by toto mesto mohlo byť odolné voči prírodným katastrofám vrátane záplav, cunami a hurikánov piatej kategórie, píše Business Insider.

Mesto bude mať kapacitu 10-tisíc obyvateľov a rozlohu 75 hektárov. Podľa architektov je navrhnuté tak, aby časom „rástlo, transformovalo sa a organicky sa prispôsobovalo okolitým podmienkam“.

Nové mesto bude prototypom, na základe ktorého sa možno v budúcnosti vytvoria ďalšie. Malo by sa tak pomôcť „odľahčiť“ preľudnené pobrežné mestá. OCEANIX bude v najbližšom čase spolupracovať s miestnymi projektantmi a spoločne navrhnú podobu, ktorá sa bude najlepšie hodiť na toto miesto. Výsledky budú prezentované pri okrúhlom stole OSN v apríli.

Domov
Zdieľať
Diskusia