Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. novembra 2021, 22:09
Čas čítania 0:49
Eduard Starkbauer

Každá novostavba s nabíjačkou na elektroauto. Vo Veľkej Británii chcú ľuďom uľahčiť presun k elektromobilite

NEWS ELEKTROMOBILY
Uložiť Uložené

Vláda tak chce uľahčiť presun ľudí z áut so spaľovacími motormi do elektromobilov.

Britský premiér Boris Johnson v dnešnej tlačovej správe oznámil, že všetky nové domy vo Veľkej Británii vrátane supermarketov či kancelárií budú musieť nainštalovať nabíjačku na elektromobily. Krajina sa tak pripravuje na splnenie záväzku konca predaja nových benzínových a dieselových áut do roku 2030.

V súčasnosti je len jedno z desiatich nových áut vo Veľkej Británii elektrické. Vláda plánuje do budúcna zjednodušiť aj systém platieb a postupne chce investovať do rozšírenia novej technológie bezkontaktného nabíjania. Ich dlhodobým cieľom je urobiť dobíjanie auta rovnako jednoduchým a priamočiarym, ako je dnes tankovanie áut so spaľovacími motormi. Boris Johnson vraví, že britská ekonomika sa musí adaptovať na „zelenú priemyselnú revolúciu“. 

Inštalácia nabíjačky elektromobilov bude od nového roka podmienkou aj v prípade rozsiahlych rekonštrukcií starých domov. Nabíjačka sa bude musieť nachádzať aj na každom parkovisku s minimálne 10 miestami. Každým rokom má týmto spôsobom pribudnúť 145 000 nabíjačiek. Labouristi poukazujú na nerovnomernú sieť nabíjačiek a vo svojom stanovisku kritizujú aj „neexistenciu pomoci rodinám z nižších a stredných vrstiev, ktoré si nemôžu dovoliť elektromobil kúpiť“. 

Odporúčané
Ikonická značka áut Mini predstavila limitovanú edíciu. Na Slovensku sú dostupné len dva kusy Ikonická značka áut Mini predstavila limitovanú edíciu. Na Slovensku sú dostupné len dva kusy 18. decembra 2023, 17:00

Práve nedostatočná infraštruktúra je spolu s vysokou cenou auta najčastejšie kritizovanou bariérou pri rozhodovaní sa o kúpe elektromobilu. Na Slovensku je podobných nabíjačiek len čosi vyše 500. Prehľadnú mapu staníc na nabíjanie elektrických vozidiel na našom území nájdete tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia