Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. novembra 2021, 11:59
Čas čítania 1:00
Ivan Koribanič

Z televízie takmer úplne vymiznú ženy. Taliban zaviedol v Afganistane ďalšie tvrdé obmedzenia

Z televízie takmer úplne vymiznú ženy. Taliban zaviedol v Afganistane ďalšie tvrdé obmedzenia
Zdroj: AP Photo/Zabi Karimi
NEWS AFGANISTAN TALIBAN
Uložiť Uložené

Taliban po tom, čo v lete prebral moc nad Afganistanom, zaviedol ďalšie tvrdé obmedzenia pre ženy.

Radikálne islamistické hnutie Taliban, ktoré prevzalo moc v Afganistane, prichádza s ďalším rozhodnutím. Ženám najnovšie militanti zakázali účinkovať v televíznych seriáloch, píše BBC.

Pre ženy, ktoré pracujú ako reportérky, vydal Taliban striktné pravidlo, aby boli pred kamerou zahalené šatkou. Podľa znenia je však nariadenie príliš nekonkrétne. Ženy totiž nevedia, aký typ zahalenia musia dodržiavať. 

Najnovší súbor usmernení, ktoré Taliban zaviedol pre afganskú televíznu tvorbu, zahŕňa osem pravidiel. Ide o zákaz projekcie filmov, ktoré sú v rozpore so zásadami práva šaría. Týka sa to napríklad zákazu zobrazovania intímnych mužských partií. 

Zákaz sa ďalej týka aj komédií a iných zábavných programov, ktoré akýmkoľvek spôsobom urážajú náboženstvo a Afgancov. Taliban ďalej trvá na tom, aby v krajine neboli distribuované zahraničné filmy, ktoré propagujú vlastné kultúrne hodnoty. V rámci zahraničnej projekcie vysielali afganské televízne kanály najmä filmy, ktorých hlavnými postavami boli ženy.

Jeden z členov organizácie, ktorá zastupuje novinársku obec v Afganistane, Hujjatullah Mujaddedi povedal, že nové obmedzenia prišli sčista-jasna a nikto ich neočakával. Zároveň dodal, že tieto pravidlá môžu byť v prípade reálneho zavedenia do praxe pre mnohých vysielateľov likvidačné.

Zo strany Talibanu pritom nejde o prvé rozhodnutia namierené proti ženám. Ešte v lete nariadila radikálna politicko-náboženská skupina mladým ženám, aby zostali doma a nenavštevovali školy. Afganistan sa týmto krokom stal jedinou krajinou na svete, ktorá zakázala polovici svojho obyvateľstva získať základné vzdelanie.

Taliban k veci vydal stanovisko, podľa ktorého obmedzenia namierené proti pracujúcim ženám a študujúcim dievčatám sú iba dočasné. Platia vraj preto, aby dokázali premeniť všetky pracoviská a školské prostredia na bezpečné miesta pre ženy.

Domov
Zdieľať
Diskusia