Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. novembra 2021 o 8:18
Čas čítania 0:45
Adam Novosad

Rusko pred koncom januára začne devastačný útok na Ukrajinu, tvrdí šéf ukrajinskej spravodajskej služby

Rusko pred koncom januára začne devastačný útok na Ukrajinu, tvrdí šéf ukrajinskej spravodajskej služby
Zdroj: TASR/Michal Svítok
NEWS RUSKO UKRAJINA
Uložiť Uložené

Rusko zhromažďuje vojenské sily na hraniciach s Ukrajinou.

Rusko sa na prelome januára a februára chystá vojensky zaútočiť na Ukrajinu. Takýto predpoklad vyslovil v rozhovore pre magazín Military Times šéf ukrajinskej štátnej spravodajskej služby generál Kirill Budanov, podľa ktorého Rusko doteraz v blízkosti hraníc zhromaždilo takmer 100-tisíc vojakov pripravených vtrhnúť na Ukrajinu po sérii psychologických aktov hybridnej vojny.

Budanov očakáva útok najneskôr začiatkom februára. Rusko je podľa neho pripravené zaútočiť zo vzduchu pomocou výsadkov, ktoré údajne dokážu v jednej chvíli dopraviť za hranice vyše tritisíc vojakov.

Vojna na rusko-ukrajinských hraniciach.
Vojna na rusko-ukrajinských hraniciach. Zdroj: TASR

Útoky by mali prebiehať cez východnú hranicu okupovanú proruskými separatistami, ale aj cez Odesu a Mariupol. Zopár ruských jednotiek by vraj na Ukrajinu malo prejsť z Bieloruska. Budanov v rozhovore vyhlásil, že chystaný ruský útok bude intenzívnejší ako doterajšie útoky od roku 2014, keď konflikt vypukol.

Odporúčané
Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár 12. júla 2024 o 10:30

Podľa generála Rusov neodradí ani nepriaznivé januárové počasie, pretože Rusi ani Ukrajinci nepatria medzi národnosti, ktorým by prekážal boj v tuhej zime.

„Chcú podnietiť nepokoje pomocou protestov a zhromaždení, ktoré ukážu, že ľudia sú proti vláde,“ vysvetlil Budanov ruskú taktiku. Takýchto psychologických akcií hybridnej vojny vraj Rusko chystá viacero pred začatím útoku a konflikt na hraniciach Bieloruska s Poľskom či Litvou je vraj súčasťou celého plánu.

Domov
Zdieľať
Diskusia