Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík
16. novembra 2021, 7:44
Čas čítania 0:58

Lidl ide bojovať proti plytvaniu, ponúkne ti zlacnenú zeleninu a ovocie

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené
Lidl ide bojovať proti plytvaniu, ponúkne ti zlacnenú zeleninu a ovocie
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Zachráni sa tým údajne niekoľko tisíc ton potravín.

Sieť potravín Lidl sa v rámci boja proti plytvaniu rozhodla, že čoskoro Slovákom umožní nákup škatúľ s lacným ovocím a zeleninou, uvádzajú Aktuality.sk. S kampaňou začal najskôr reťazec v Česku, no v najbližších týždňoch rovnaký krok plánuje spraviť aj ten slovenský. Pre Aktuality.sk to potvrdil hovorca slovenského Lidla Tomáš Bezák.

Lidl začal v Česku testovať tento systém v lete, no len vo vybraných predajniach. Teraz však má byť k dispozícii už vo všetkých 283 predajniach v krajine. Podľa portálu si od toho sľubuje záchranu až 3 800 ton ovocia a zeleniny.

lidl
Zdroj: Unsplash/Marjan Blan/volně k užití


Prepravky majú obsahovať mix ovocia a zeleniny, ktorú už nie je možné predávať. V škatuliach doplnia ovocie a zeleninu rôzneho druhu v nepoškodenom stave, pričom pôjde o balíky s poškodenou sieťkou alebo balíky, pri ktorých plody nezodpovedajú vizuálnym štandardom. Podľa Aktualít však nákup takéhoto druhu tovaru bude vyzerať trochu inak. V Česku si ho zákazníci kúpia v priestore za pokladňami.

Plytvanie potravinami je vážny globálny problém. Podľa ministerstva životného prostredia ľudia na celom svete vyhodia každý rok 1,3 miliardy ton potravín a podľa OSN na Slovensku vyhodíme ročne do kontajnerov 900-tisíc ton potravín, čo znamená, že každý obyvateľ Slovenska vyhodí priemerne 0,44 kilogramu denne.

Podľa občianskeho združenia Free Food plytvanie jedlom predstavuje aj etický, resp. morálny problém. Kým každý deviaty človek na svete trpí podvýživou alebo hladom, pretože má obmedzený prístup k jedlu a výžive, zo súčasného množstva potravinového odpadu by sme dokázali nakŕmiť všetkých hladných ľudí na svete. A to až štyrikrát.

Domov
Zdieľať
Diskusia