Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. októbra 2021, 11:57
Čas čítania 2:30
Tímea Krauszová

Univerzitný profesor vykreslil svet ako z Terminátora. Stroje budú podľa neho inteligentnejšie ako ľudia

Univerzitný profesor vykreslil svet ako z Terminátora. Stroje budú podľa neho inteligentnejšie ako ľudia
Zdroj: DNA Films/z filmu Ex Machina
NEWS UMELÁ INTELIGENCIA VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Profesor Stuart Russell je autorom jednej z popredných učebníc o umelej inteligencii a venoval jej celý svoj život. Vraví, že musíme konať rýchlo, aby ľudstvo nestratilo kontrolu v prospech strojov.

Profesor Stuart Russell je autorom jednej z popredných učebníc o umelej inteligencii a venoval jej celý svoj život. Založil centrum pre umelú inteligenciu zlučiteľnú s ľudským životom na Kalifornskej univerzite v Berkeley a pravidelne prednáša o spoločenskom rozmere, ktorý vedci doteraz v súvislosti s AI natoľko neriešili. Pre britský Guardian povedal, že musíme konať rýchlo, aby ľudstvo nestratilo kontrolu v prospech strojov, a potrebujeme medzinárodné dohody, ktoré by regulovali technologický vývoj.

Experti majú strach

Russell vraví, že väčšina odborníkov na AI sa zhoduje v jednom: takmer určite vytvoríme stroj, ktorý je inteligentnejší než človek, ešte v tomto storočí, možno už v tejto dekáde. Nie sme však na to pripravení a tempo, akým postupujeme, profesora desí.

Domov
Zdieľať
Diskusia