Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. augusta 2021, 19:05
Čas čítania 5:03
Viktor Kniš

Matovičova lotéria za desiatky miliónov sa topí v problémoch, ministerstvo financií mlčí

NEWS IGOR MATOVIČ OČKOVACIA LOTÉRIA
Uložiť Uložené

Očkovacia lotéria z dielne ministerstva financií hlási jeden problém za druhým. Motivovala len veľmi málo nových záujemcov o vakcínu a hodnota za peniaze je prinízka.

Očkovacia lotéria z dielne Igora Matoviča nemyslela napríklad na nemalú časť občanov, ktorí nepozerajú televíziu cez „klasické“ DVB-T2 vysielanie, ale sledujú ju cez rôzne internetové služby.

Názorným príkladom bola v nedeľu večer počas živého prenosu Zuzana z Prešova, ktorej uniklo 400-tisíc eur, pretože verejnoprávnu RTVS sledovala cez prehliadač s oneskorením viac ako 20 sekúnd. Igor Matovič chce aj napriek jasným pravidlám po porade s právnikmi výhru Zuzane odovzdať, v pondelok ju spoločne s riaditeľom verejnoprávnej televízie Jaroslavom Rezníkom navštívili, aby ju ubezpečili, že na odovzdaní supervýhry pracujú. 

„Právo nemôže byť len striktné, ale musí byť aj spravodlivé. Stala sa krivda. Zuzana nevyhrala, na druhej strane väčšina Slovenska cíti, že má morálne právo na výhru, a urobíme všetko s právnikmi, aby výhru dostala,“ povedal Matovič.

Rezort financií už dostáva výzvy na prehodnotenie štatútu, zatiaľ ich však ignoruje. Refresheru sľúbili vyjadrenie do konca dňa, do 19.00 h však na otázky neodpovedali, aj keď nás v priebehu pondelka uistili, že reagovať budú.

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

Očkovacia lotéria znevýhodňuje nielen občanov, ktorí nemajú televíziu, ale napríklad aj ľudí s poruchami sluchu, ktorých je na Slovensku asi 250-tisíc. Znevýhodňuje aj Slovákov s poruchami zraku. Ide tak o ďalšie prekážky, ktoré sa pridávajú k nutnosti vlastniť slovenskú SIM kartu a slovenský účet v banke. Vzhľadom na to, že cieľom je presvedčiť na očkovanie najmä starších ľudí, ide o objektívne problémy, ktoré môžu potenciálnych záujemcov odradiť.  

Poslankyňa Vladimíra Marcinková zo Za ľudí vyzvala ministerstvo financií, aby prehodnotilo štatút súťaže o očkovaciu prémiu tak, aby mali možnosť vyhrať aj ľudia, ktorí sledujú oficiálny internetový on-line prenos RTVS. Zatiaľ sa tak nestalo. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ktorí politici kritizujú očkovaciu lotériu a na čo by podľa nich bolo lepšie použiť 50 miliónov.
  • Ako prebiehal dnešný pokus Refresheru získať stanoviská od ministerstva financií a RTVS.
  • Na ktoré otázky ministerstvo financií Refresheru neodpovedalo a akú tlačovú správu namiesto odpovedí poslalo médiám.
  • Akú univerzálnu frázu použila v reakcii verejnoprávna televízia.
  • Prečo OĽaNO hodnotí očkovaciu lotériu „vysoko pozitívne“.

Hodnota za peniaze je prinízka

Celkové náklady na očkovaciu lotériu odhaduje ministerstvo financií na približne 50 miliónov eur, z toho necelá polovica ide na výhry zaočkovaným občanom. 

Každý týždeň rozdelia výhry takto:

  • „telefonické výhry“ v RTVS v nedeľu: 5× 100 000 eur,
  • „základné výhry“ od pondelka do piatka: 125× 1 000 až 10 000 eur,
  • „elektronické výhry“ na webe: 10 000× 100 eur.

Ďalšie peniaze investuje ministerstvo Igora Matoviča do prípravy programov. Od pondelka do piatka vysiela verejnoprávna RTVS 8-minútové žrebovanie menších výhier, v nedeľu hodinovú šou s celebritami o stovky tisíc.

Odporúčané
KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom 25. septembra 2023, 11:30

Rezort financií si platí televízne spoty v komerčnej Markíze aj napriek tomu, že Matovič nedávno kritizoval ministerstvo zdravotníctva, že chce „nakŕmiť médiá, aby o ňom pekne písali“. Matovičov rezort zaplatil Markíze skoro 1,1 milióna eur za spoty od septembra do októbra so zľavou skoro 70 %. Skoro milión zaplatil TV Joj, stovky tisíc eur investovali aj do reklamy v denníkoch. 

Problémom sa však môže ukázať hodnota za peniaze. Aj napriek tomu, že počet zaregistrovaných v lotérii rastie každým dňom, čakáreň na očkovanie sa, naopak, vyprázdňuje. „Bezprostredne po skončení relácie sa do očkovacej prémie prihlásilo ďalších 10-tisíc ľudí. Za nedeľu nám tak pribudlo takmer 62-tisíc zaregistrovaných súťažiacich,“ napísalo dnes ministerstvo financií Refresheru. Čakáreň poskočila o 400 ľudí. 

Predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková si myslí, že peniaze určené na lotériu sa dali využiť lepšie. Na lotériu sa podľa nej sústredia len tí, ktorí už sú zaočkovaní. Peniaze by sa podľa nej mohli dať očkovacím centrám a lekárom a motivovať ich tým, aby chodili po obciach a mestách rozprávať sa s občanmi, ktorí majú pochybnosti.

Igor Matovič.
Igor Matovič. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Ministerstvo financií mlčí, RTVS sa vyjadrí, ale nie dnes

Ministerstvo financií neodpovedalo na otázky médií, ktoré ho dnes hromadne kontaktovali. Nereagovalo ani na otázky, ktoré sa netýkali priamo zmeny štatútu súťaže. Pýtali sme sa napríklad aj to, prečo trvá systému ministerstva financií niekedy až celých 14 dní, kým autorizuje používateľa a pošle mu 9-miestny kód ako vstupenku do lotérie.  

Odporúčané
„Progresívne Slovensko má zajačie úmysly, Smer má aspoň odborníkov.“ Pýtali sme sa Slovákov v Sabinove, koho budú voliť „Progresívne Slovensko má zajačie úmysly, Smer má aspoň odborníkov.“ Pýtali sme sa Slovákov v Sabinove, koho budú voliť 31. augusta 2023, 12:00

Namiesto toho poslal rezort financií pod vedením Igora Matoviča do médií tlačovú správu, v ktorej konštatuje, že očkovacia lotéria s Marcelom Forgáčom a Verou Wisterovou bola veľmi úspešná, pretože sa počas živého programu prihlásilo asi 10-tisíc ľudí.

Komunikačné oddelenie ministerstva financií pridalo po ôsmej večer na facebookový profil rezortu fotografiu Igora Matoviča z Prešova. O prípadnom zmene štatútu v príspevku nehovorí, dotýka sa len prípadného venovania 400-tisíc eur Zuzane zo Solivaru aj napriek tomu, že porušila prísne pravidlá súťaže. 

„Určite budeme meniť v priebehu týždňa štatút súťaže tak, aby nikto nebol diskvalifikovaný,“ povedal Matovič po stretnutí so Zuzanou z Prešova. 

Verejnoprávna RTVS Refresheru neodpovedala na mail ani SMS správu. Pre TV Markíza povedala, že majú v pláne vyjadriť sa. „V súčasnosti sa vzniknutou situáciou zaoberáme a o ďalšom postupe budeme informovať,“ povedala televízii hovorkyňa Andrea Pivarčiová.

Na otázky neodpovedali aj napriek tomu, že šou s očkovacou lotériou sledovalo veľké množstvo ľudí. Podľa portálu Mediaboom nedeľný prenos lotérie Byť zdravý je výhra na Jednotke sledovalo 571-tisíc divákov s podielom na trhu až 29,6 % v univerzálnej cieľovke 12+.

Dehonestujúca šou, ktorá môže potenciálnym výhercom skôr uškodiť

Matej z obce Ružindol stihol zodvihnúť telefón v poslednej sekunde z 20-sekundovej časomiery. Keď však moderátori aj diváci v štúdiu vykríkli od radosti, telefón položil.

Odporúčané
Slovákov sme sa pýtali, koho budú voliť a koho určite nie. Toto sú odpovede obyvateľov Palárikova Slovákov sme sa pýtali, koho budú voliť a koho určite nie. Toto sú odpovede obyvateľov Palárikova 18. júna 2023, 15:30

Na Reddite súťažiaci potvrdil, že si myslel, že si z neho niekto vystrelil: „Ja som myslel, že to je nejaký prank. Nie je predsa normálne najprv sa predstaviť, až potom prípadne vydávať divné zvuky (najlepšie teda bez tých zvukov)?“ pýtal sa ostatných diskutujúcich. Na telefóne mu svietilo náhodné číslo z pevnej linky. Tvrdí, že si myslel, že je to „koniec jeho života“, a jeho mama „išla zinfarktovať“.

Zuzana z Prešova nevyhrala, pretože štatút súťaže nemyslí na to, že niekto môže sledovať televíziu cez internet. Do 20 sekúnd nestihla povedať heslo, pretože jej ho online vysielanie zobrazilo neskôr. Keď heslo s oneskorením asi dvoch sekúnd vykríkla a vzápätí niekoľkokrát zopakovala, moderátori ju odbili slovami, že nesplnila pravidlá a z vysielania ju vypli. Bolo však vysoko pravdepodobné, že RTVS naživo sleduje, pretože v telefóne bolo počuť ozvenu z vysielania. 

Aktuálny priebeh očkovacej lotérie považuje za nešťastný a diskriminačný najmä strana SaS. Podľa predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu je očkovacia lotéria diskriminačná najmä pre nepočujúcich, nevidiacich či starších ľudí. 

„Smolu“ majú napríklad aj ľudia z pomyselnej prvej línie, ako zdravotníci či záchranári. Tí síce zaočkovaní sú a s pandémiou dlhodobo bojujú zoči-voči, telefón však pre službu v nedeľu po 20.30 h zodvihnúť do 20 sekúnd podľa pravidiel Matovičovho rezortu nemôžu.

RTVS
Zdroj: RTVS

OĽaNO hodnotí očkovaciu lotériu vysoko pozitívne. Prieskumy ukazujú presný opak, SaS ide tvrdo proti

Podľa hovorcu najsilnejšieho hnutia OĽaNO, ktorému šéfuje Igor Matovič, je očkovacia lotéria dobrý nápad. „Tento projekt hodnotíme vysoko pozitívne, keďže ľudí nielen významne motivuje k zodpovednosti, ale plní aj edukačnú funkciu. Dramaturgiu a technické riešenie súťaže nám neprináleží komentovať,“ napísal Refresheru s tým, že očkovanie podporujú od začiatku. 

Odporúčané
„Nebudem voliť Fica ani jeho kamaráta. OĽaNO to malo ťažké“ (Anketa z dediny v Nitrianskom kraji) „Nebudem voliť Fica ani jeho kamaráta. OĽaNO to malo ťažké“ (Anketa z dediny v Nitrianskom kraji) 29. mája 2023, 9:45

Strana Sme rodina si netrúfa hodnotiť očkovaciu lotériu po prvom vysielaní. „V tejto chvíli je ešte predčasné hodnotiť, či to má úspech alebo nie, to uvidíme až po nejakom čase. Čo sa týka technických problémov, pevne veríme, že tí, ktorí sú za to zodpovední, tieto chyby odstránia a nebudú sa viac opakovať,“ napísali v reakcii na včerajší živý prenos na RTVS. 

Kritické sú aj mimoparlamentné strany Hlas-SD a Progresívne Slovensko. Proti Matovičovmu nápadu sú aj prieskumy. 

Podľa prieskumu na otázku „Vláda rozhodla, že bude odmeňovať tých, ktorí presvedčia iných, aby sa dali zaočkovať. Schvaľujete tento nápad?“ odpovedalo áno 22,4 % respondentov. Naopak, tento nápad neschvaľuje 69,4 % respondentov a 8,2 % na to nemá názor.

Odmenu za presviedčanie na zaočkovanie najviac schvaľujú respondenti, ktorí sa ešte len chcú dať zaočkovať (62,6 %). Iba 8,1 % respondentov, ktorí sa neplánujú dať zaočkovať, uviedlo, že ak by im za očkovanie ponúkli peniaze, zmenilo by to ich postoj.

Podobný prieskum si dala vypracovať aj strana SaS. Skoro polovica opýtaných odmieta očkovanie a ich názor nezmení ani lotéria, asi štvrtine na odmene nezáleží a dali by sa zaočkovať. Finančná odmena z lotérie by motivovala len necelé percento dospelých nezaočkovaných. 

Domov
Zdieľať
Diskusia