Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júla 2021, 9:25
Čas čítania 8:04
Jakub Paulík Viktor Kniš

Pellegrini je proti zvýhodňovaniu zaočkovaných. Demonštranti ho napriek tomu vypískali a označili za zradcu

NEWS KORONAVÍRUS OČKOVANIE PROTEST
Uložiť Uložené

„My sme tu doma“ a „Máme toho dosť“, skandovali na proteste pred NR SR.

Sledovanie protestov v článku Naživo sme ukončili. 

19:00 – Policajný prezident Peter Kovařík dal vykonať kontrolu, či polícia zvládla dav, nepodcenila situáciu a vykonala dostatočné bezpečnostné opatrenia. Uviedol to v reakcii na piatkový protest stoviek nespokojných občanov pred budovou Národnej rady SR v Bratislave.


„Som v kontakte s Krajským riaditeľstvom Policajného zboru v Bratislave, ktoré má v kompetencii dohliadať na verejný poriadok na zhromaždení. Vyhodnotíme situáciu a potom budeme vedieť odpovedať, či došlo k neočakávaným aktivitám protestujúcich, ktoré polícia mala alebo nemala pod kontrolou,“ povedal Kovařík. (tasr) 

17:30 – Podľa predsedu vlády Eduarda Hegera je súčasťou demokracie aj právo vyjadriť svoj názor. Dôležité však je, aby demonštrácie prebiehali pokojne. Akýkoľvek útok alebo agresia voči policajtom sú neprípustné.


„Rozumiem, že ľudia sú už z pandémie unavení, a nikomu z nás nie sú opatrenia príjemné. Avšak robíme ich preto, aby sme chránili životy všetkých občanov Slovenska. Aj tých protestujúcich,“ skonštatoval predseda vlády.


Premiér opätovne zdôraznil, že by nemalo ísť o politickú tému, ale tému ochrany zdravia. Pripomenul, že so zdravím sa neobchoduje, zdravie sa podľa neho má chrániť. „Je veľmi nešťastné, ak politici nabádajú, podnecujú na demonštrácie, o to viac, ak vnášajú prvky násilia,“ skonštatoval Heger na brífingu po piatkovom očkovaní. Odsúdil násilie a radikalizáciu, s pokojnou demonštráciou by problém nemal.  

Heger
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

16:10 – O návrhu zákona týkajúceho sa zvýhodňovania zaočkovaných by mal parlament hlasovať ešte dnes vo večerných hodinách, vzhľadom na rozhodnutie hnutia Sme rodina nepodporiť návrh, ale zostať počas hlasovania v pléne, bude výsledok hlasovania veľmi tesný. 

Odporúčané
VIDEO: Toto predchádzalo potýčke s Matovičom na proteste za práva transrodových ľudí. Pokojný pochod odrazu narušil konflikt VIDEO: Toto predchádzalo potýčke s Matovičom na proteste za práva transrodových ľudí. Pokojný pochod odrazu narušil konflikt 3. mája 2023, 14:01

15:35  Mestská polícia v Bratislave priebežne monitoruje bezpečnostnú situáciu v hlavnom meste pre piatkový protest pred Národnou radou SR. „V prípade zvýšeného ohrozenia verejného poriadku vieme adekvátne na vzniknutú situáciu reagovať,“ uviedla hovorkyňa polície Barbora Krajčovičová.

15:20 – Boris Kollár povedal, že bude od policajného prezidenta žiadať adekvátne vysvetlenie, prečo pustili demonštrantov až k budove a nenainštalovali zábradlia. V prípade nedostatočného vysvetlenia bude žiadať vyvodenie zodpovednosti. 

14:55 – Minister vnútra Roman Mikulec vyjadril pochopenie, že pre niektorých ľudí sú pandémia i s ňou súvisiace obmedzenia natoľko frustrujúce, že sa rozhodnú prísť protestovať pred parlament. Nedokáže však pochopiť, aký je skutočný úmysel a cieľ ľudí, ktorí po prítomných policajtoch hádžu vajíčka a striekajú ich kečupom. Je však presvedčený, že snaha vyvolať otvorený dialóg to nie je.


Minister skritizoval opozičných poslancov Ľuboša Blahu, Roberta Fica a Mariana Kotlebu. „Jediné, o čo sa usilujú, je burcovať ľudí, vyvolávať vášne, nepokoje, neustále klamať a šíriť dezinformácie,“ skonštatoval Mikulec. Títo poslanci podľa jeho slov vymieňajú životy ľudí za percentá v prieskumoch, namiesto spájania rozdeľujú a správajú sa viac ako pokrytecky.

14:25 – Mimoparlamentná SNS proti zásahu polície pred NR SR protestuje. Hovorí o „zneuctení“ parlamentu. Predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) vyzýva, aby sa vzdal funkcie a demonštrantom sa ospravedlnil. „Je to hrubý zásah do práv občanov,“ konštatuje v stanovisku SNS. Strana zároveň odsudzuje akékoľvek prejavy násilia. (tasr)

Odporúčané
Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? 26. marca 2023, 8:33

14:03 – Zhromaždenie pred budovou NR SR je podľa Starého Mesta v rozpore so zákonom. Staromestská samospráva uviedla, že verejné zhromaždenie jej bolo oznámené v súlade so zákonom, avšak na mieste Zámocká ulica pri hradnom múre tak, aby bola zachovaná 50-metrová vzdialenosť od budovy Národnej rady SR v čase od 8.00 do 14.00 h.  

„Podľa zákona o zhromažďovacom práve sú zakázané zhromaždenia v okruhu 50 metrov od budov zákonodarného zboru alebo od miest, kde tento zbor rokuje. Konanie verejného zhromaždenia bolo obcou oznámené Policajnému zboru,“ uviedol hovorca Starého Mesta Matej Števove. Ide podľa jeho slov o štandardný postup, polícii oznamuje miestny úrad všetky verejné zhromaždenia. (tasr)

13:45 – „Smer-SD podporuje protesty občanov, ktorí vyjadrujú svoj názor legitímnym spôsobom,“ vyhlásil podpredseda parlamentu Juraj Blanár. Dnešný návrh zákona ich poslanci nepodporia.

13:30 – Desiatky policajných ťažkoodencov začali postupne vytláčať protestujúci dav spred vstupu do Národnej rady SR v Bratislave smerom k ochrannej zóne pod schody vedúce k parlamentu. Zatiaľ sa to zaobišlo bez väčších incidentov. Demonštranti kričia heslá ako „Gestapo“, v proteste chcú pokračovať.

protest
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

13:27 – Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini protestujúcim občanom povedal, že jeho strana zákon týkajúci sa covid preukazov nepodporí, dav ho však vypískal a označil za zradcu.

13:01 – Policajný prezident Peter Kovařík podľa TASR nariadil v súvislosti s dnešným protestom kontrolu a prešetrenie postupu.

12:57 – Poslanec Radovan Sloboda zo strany SaS poukázal na to, že demonštranti porušili zákon o zhromažďovacom práve, § 1 ods. 5: „Sú zakázané zhromaždenia v okruhu 50 m od budov zákonodarného zboru alebo od miest, kde tento zbor rokuje.“

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

12:39 – Minister zahraničných vecí Ivan Korčok sa smeje na tom, že Ľuboš Blaha a Marian Kotleba spojili na proteste svoje sily. „Coming out poslanca slovenskej sociálnej demokracie. Takto to vyzerá, keď sa ten, čo sa hlási k ľavici, antifašizmu či odkazu SNP, už nevládze ďalej pretvarovať a prosí o slovo pravicového extrémistu,“ napísal.

„Dnes pred parlamentom. Bratanie ako kedysi po pakte Molotov – Ribbentrop,“ pripojil sa na Facebooku k jeho vyjadreniu poslanec Ján Benčík.

12:33 – Protestujúci tvrdia, že dnešným dňom sa protest nekončí, a podľa TASR spomínajú, že by pred parlamentom postavili stanový tábor.

12:31 – Predseda poslaneckého hnutia Sme rodina Peter Pčolinský tvrdí, že dnešný priebeh protestu je zlyhaním polície a jej prezidenta Petra Kovaříka. Na predloženom návrhu mu prekáža, že vytvára dve kategórie ľudí – očkovaných a neočkovaných.

12:20  „Protestovať je právo, no dá sa to aj pokojne a nenásilne. A nie, nezmeníme názor a zákon o verejnom zdraví podporíme. Nikoho nediskriminuje, naopak, pomáhame ekonomike. Očkovanie je zodpovednosť,“ podporil slová svojich koaličných partnerov podpredseda parlamentu Juraj Šeliga.

12:17 – Zranenú policajtku nemuseli previezť do nemocnice. „Môžem potvrdiť, že sme dostali výzvu o pomoc pre policajtku, ktorú údajne napadli obranným sprejom a približne hodinu po incidente jej prišlo nevoľno. Na mieste ju ošetrila posádka záchrannej zdravotnej služby,“ povedala pre TASR hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová.

Domov
Zdieľať
Diskusia