Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júla 2021, 15:27
Čas čítania 2:49
Jakub Paulík

Recenzia: How to Become a Tyrant

Recenzia: How to Become a Tyrant
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY HOW TO BECOME A TYRANT
Uložiť Uložené

Čím sa má riadiť diktátor, aby si udržal moc?

Dokumentárna novinka How to Become a Tyrant sa v šiestich častiach pozrie na šiestich diktátorov v histórii, ktorí na upevnenie svojej absolútnej moci využívali veľmi podobné prostriedky. Filmári tak divákom predstavujú návod na to, ako sa stať tyranom a udržať si moc čo najdlhšie.

V dokumente mapujú zrod a pád diktatúry Adolfa Hitlera, Saddáma Husajna, Idi Amina, Josifa Vissarionoviča Stalina a Muammara al-Kaddáfího. Posledný diel predstavil dynastiu Kimov zo Severnej Kórey, ktorá trvá dodnes a svoju nedotknuteľnosť si okrem iného udržiava jadrovým arzenálom.

Úvodnú časť tvorcovia rozbehli azda s najznámejším diktátorom na svete, nacistickým vodcom Adolfom Hitlerom. Jedným z hostí rozprávajúcich o lídrovi tretej ríše je Guy Walters, britský historik, novinár a autor kníh o druhej svetovej vojne, s ktorým naša redakcia navštívila koncentračný tábor Auschwitz.

How to Become a Tyrant.
How to Become a Tyrant. Zdroj: Netflix

Ako rozprávač sa vo všetkých častiach predstavil Peter Dinklage, ktorý v seriáli Game of Thrones stvárnil postavu Tyriona Lannistera. K jeho hlasu sa hodí cynický podtón, s ktorým filmári pri How to Become a Tyrant pracovali. Ukazujú totiž tvrdé praktiky despotov a zároveň si miestami do ich narcistických osobností rypnú.

Kvalita všetkých šiestich častí je vyrovnaná. Pri žiadnej z nich však filmári nešli do hĺbky, čo európski diváci pocítia najmä pri epizóde s Adolfom Hitlerom či so Stalinom. Ak máš o ich osobách čo-to načítané, od prvej a štvrtej časti veľa nových informácií neočakávaj. Dozvieš sa však napríklad o niekoľkých teóriách, ktoré objasňujú, prečo si Adolf Hitler nechával na tvári iba úzky pásik fúzov.

Odporúčané
Recenzia: Black Widow Recenzia: Black Widow 8. júla 2021, 18:35

Tvorcovia vysvetlia aj to, prečo ľudia istým spôsobom milujú tyranov. Napriek tomu, že diktátori výrazne obmedzujú ľudské práva či páchajú genocídy, ľudia majú veľmi krátku pamäť a v čase krízy ocenia aj osobnosti, ktoré sa chopia moci so sľubom, že efektívne vyriešia ich problémy.

How to Become a Tyrant.
How to Become a Tyrant. Zdroj: Netflix

Čo však potrebuje diktátor na to, aby si svoju moc udržal? Medzi základné poučky patrí napríklad vytvorenie konfliktu, nájdenie vinníka, zjednotenie ľudu pod kultom vodcu, ktorý sa hrá na človeka z ľudu, čistka rivalov, odstránenie inteligencie, cenzúra, propaganda jednej pravdy a iné.

Dokument veľmi jednoducho a so skvelými – často veľmi krvavými – animáciami zhŕňa črty viacerých diktátorských režimov, z ktorých boli niektoré úspešnejšie, no iné sa skončili už po niekoľkých rokoch.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia