Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Lead Media.
12. júla 2021, 14:57
Čas čítania 2:34
Sponzorovaný obsah

Chceš vlastný web, čo ti bude zarábať? Dnes už nemusíš vedieť programovať.

Chceš vlastný web, čo ti bude zarábať? Dnes už nemusíš vedieť programovať.
Zdroj: Pexels.com
TECH
Uložiť Uložené

Väčšinu úspešných stránok založili neskúsení ľudia. Dnes im prinášajú zisky.

Ak si práve odštartoval svoj vlastný biznis alebo si v štádiu, keď riešiš jeho vznik, určite si aj ty rozmýšľal nad vlastnou webstránkou. Tá by ťa mala prinajmenšom reprezentovať a slúžiť ako vizitka v online priestore, niektoré biznisy však na nej potrebujú mať umiestnený e-shop či objednávkový formulár. 

Mnoho ľudí si preto myslí, že tvorba vlastného webu je jadrová fyzika, ktorú radšej nechajú odborníkom. Potešíme ťa – opak je pravdou, teda v prípade, že nepotrebuješ komplikovanú stránku. Úspešný web si vieš vyskladať aj bez toho, aby si vedel programovať. Kompletný návod, ako na to, ale aj množstvo ďalších tipov pritom môžeš nájsť v novej knihe Tvorba zarábajúceho webu krok za krokom

Zisti, ako si postaviť web
Podnikanie
Zdroj: Shutterstock.com

Pozor na „zadarmo“

Pri tvorbe webu si daj pozor na niekoľko vecí. Mnoho nástrojov ti sľubuje web zadarmo. Má to však niekoľko háčikov. Okrem toho, že ľudia nemusia tvoj web považovať za dôveryhodný, nakoniec zistíš, že na ňom ani nedokážeš zarábať.

Veľkou nevýhodou je, že nebudeš môcť používať svoju doménu, čiže vlastnú adresu a názov svojej stránky. Namiesto dôveryhodnejšieho „nazovtvojejfirmy.sk“ budeš mať „nazovtvojejfirmy.freestranka.sk“. Takisto ti môže na webe vyskakovať reklama, z ktorej nikdy nič nebudeš mať. A vlastný projekt predsa robíš preto, aby zarábal.

Podnikanie
Zdroj: Shutterstock.com

Kúp si radšej vlastnú doménu, ktorá ťa bude stáť pár eur ročne. Z neplatenej stránky nebudeš vlastniť nič, nebudeš pôsobiť dôveryhodne a nebudeš môcť zarábať na reklame. Navyše s vlastnou doménou máš nad projektom absolútnu kontrolu. 

Ako na pútavú doménu

Zvoliť si dobrý názov projektu – doménu – je kľúčový prvý krok. Názov si volíš na dlhý čas, venuj mu preto dostatočnú pozornosť. Potrebuješ, aby tvoja doména vyčnievala. Nepoužívaj dlhé slová či dlhé slovné spojenia.

Ako na tvorbu takéhoto názvu? Aj na to v Dognete mysleli. Celú kapitolu, ktorá sa venuje výberu unikátneho názvu, nájdeš v spomínanej knihe pre budúcich podnikateľov

Kniha
Zdroj: Lead Media

Webhosting ti uchová dáta

Druhý krok je výber webhostingu. Laicky povedané: priestoru pre tvoj web, na ktorom budú uložené všetky dáta, články, fotky...

Poskytovateľov webhostingu je na našom trhu niekoľko, je len na tebe, ktorý balíček si zvolíš. Vybrať si môžeš z viacerých možností, ceny sa pohybujú od niekoľko eur po pár desiatok eur mesačne. Zaplatiť môžeš aj všetko naraz na celý rok. 

A teraz... Ako na dôveryhodný a kvalitný web?

Doména a hosting sú pripravené, môžeš sa vrhnúť na web. Najrozšírenejší nástroj na spravovanie obsahu webu je Wordpress. Wordpress je takzvané CMS – po slovensky redakčný systém. Je to webová aplikácia, ktorá sa používa pri vytváraní a úprave obsahu webu bez znalostí programovania. CMS tak šetrí financie, ktoré by si inak platil programátorom.

Wordpress je najrozšírenejší nástroj aj vďaka tomu, že je ľahké naučiť sa v ňom pracovať aj pre úplného laika. Všetko si vieš upraviť na svoj obraz, máš absolútnu slobodu a na výber tisícky hotových dizajnov. Je bezpečný a používateľsky jednoduchý. V neposlednom rade je dostupný v slovenčine a ľahko vieš dohľadať aj potrebné návody.

Podnikanie
Zdroj: Shutterstock.com

Posledné kroky

Vo finále to už len všetko pekne doťukneš. Začneš sa postupne starať o svoje SEO. To ti pomôže dostať sa vyššie vo výsledkoch vyhľadávania. Budeš vyššie = bude viac klikov = bude vyšší zisk.

Logo ti pomôže byť zapamätateľným. Odprezentuje tvoj projekt a odlíši ťa od konkurencie. Vytvoriť pekné logo si dokážeš aj sám alebo si ho môžeš dať vyrobiť už za pár desiatok eur na jaspravim.sk alebo fiverr.com. Ak sa doň pustíš sám, pre začiatočníkov je vhodný napríklad nástroj Canva. Je online a má aj neplatenú verziu.

Dizajn celého webu vyriešiš pár kliknutiami v samotnom Wordpresse. Vyberieš si jednu z  tém, ktorá sa ti páči. Na výber máš tisícky neplatených aj platených tém. A týmto krokom dokončíš srdce projektu.

Aj iní publisheri mali minimálne skúsenosti

Počas mája 2021 robil Dognet prieskum medzi úspešnými publishermi v affiliate sieti Dognet. Chcel sa dozvedieť viac o začiatkoch ich podnikania. Dve tretiny publisherov mali len minimálne alebo žiadne skúsenosti s tvorbou webu, pričom sa im aj tak podarilo postupne vytvoriť úspešný projekt.

Tak ako oni, aj ty dokážeš vytvoriť úspešný web. Všetky užitočné informácie získaš v knihe Tvorba zarábajúceho webu krok za krokom

Kúpiť knihu
Domov
Zdieľať
Diskusia