Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. septembra 2016, 13:08
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Mark Zuckerberg je poriadne sklamaný. Raketa SpaceX s jeho satelitom za 200 miliónov dolárov explodovala

TECH FACEBOOK
Uložiť Uložené

Incident sa odohral počas testu.

Po niekoľkých úspešných pokusoch vyniesť náklad na obežnú dráhu Zeme to vyzeralo tak, že súkromná vesmírna spoločnosť SpaceX nebude mať so satelitom Facebooku absolútne žiadne problémy. Počas rutinného testovania odpálenia však nastala neočakávaná anomália a raketu Falcon 9 spolu s prítomným nákladom v hodnote okolo 200 miliónov amerických dolárov zasiahol mohutný výbuch. Nasledovalo ešte pár ďalších a nad štartovacou rampou na Floride onedlho zostal už iba obrovským dym. Hodnota nosnej rakety údajne presahuje 60 miliónov dolárov. Podľa dostupných informácií nie sú zaznamenané žiadne zranenia, hoci výbuchy zatriasli budovami, ktoré sú vzdialené aj niekoľko kilometrov od miesta incidentu. Počuť vraj dokonca bolo i sirény.

Konkrétne išlo o internetový satelit Amos 6 projektu Internet.org, za ktorým stojí najväčšia sociálna sieť na svete a jej aktuálny CEO, Mark Zuckerberg. A ako je na vlastné oči vidieť, toho niekoľkomiliónová strata evidentne poriadne mrzí. "Počas mojej návštevy Afriky som zostal veľmi sklamaný, pretože som sa dopočul, že nepodarený štartovací pokus SpaceX zničil náš satelit, ktorý by ináč poskytol konektivitu pre každého naprieč celým kontinentom. Našťastie sme ale vyvinuli iné technológie, ako napríklad Aquila, a tie taktiež dokážu poskytnúť pripojenie. Zostávame zaviazaní našej misii spájať ľudí a budeme pokračovať v našej práci." uviedol Zuck na margo explózie počas testovania.

Odporúčané
Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili 4. júla 2023, 10:00

Viac vizuálnych detailov nájdete v autentickom videu nižšie. Príčina nie je zatiaľ presne známa. SpaceX zverejnila tweet, kde spomína iba približné miesto vzniku problému, čo je časť nádrže s tekutým kyslíkom. Prvý výbuch nastal pri príprave paliva.

Späť
Zdieľať
Diskusia