Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. decembra 2015, 13:02
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

BMW nedopatrením odhalilo vrcholnú športovú verziu M760Li! Má však význam?

TECH BMW
Uložiť Uložené

Odstupom času sa dozvedáme o dvoch úplne nových verziách vlajkovej lode z Mníchova.

Zatiaľ čo úplne nová generácia BMW radu 7 ohuruje svojimi technológiami širokú verejnosť a jeho prvé exempláre zaplavuje už i naše domáce showroomy či cesty, v úzadí sa naďalej špekuluje o ďalších verziách, ktoré sa skôr či neskôr začlenia do portfólia. Dnešným dňom sa v tejto oblasti dozvedáme o dvoch pripravovaných vyhotoveniach, ktoré samotná automobilka chtiac-nechtiac potvrdila. Prvým z nich je nová základná verzia 730Li, ktorá bude v ponuke stvárňovať najlacnejšiu sedmičku. Jej podstatou je preplňovaný dvojlitrový štvorvalec poskytujúci výkon 185 kW / 252 koní a 350 N.m. Ako už možno tušíte, ide o zhodný agregát, aký nájdeme aj v trojkovom bavoráku, konkrétne vo verzii 330i. Skutočnosť, že vo vlajkovej lodi a zároveň limuzíne týchto rozmerov a "prestíže" nájdeme štvorvalec je možno vskutku zarážajúca, žiaľ tlaky zo strany Európskej únie a jej emisných noriem sú neúprosné. Paradoxne, otázkou však zostáva, či tento model bude dostupný aj pre európsky trh. 

BMW nedopatrením odhalilo vrcholnú športovú verziu M760Li! Má však význam?

Aby sme sa dostali k druhej spomínanej, podstatne dôležitejšej novinke, presunúť sa musíme na opačný koniec ponuky. Tam nepochybne už dlhé roky verejnosť očakáva vrcholnú verziu M7, o nej to však ani tentokrát nebude. BMW sa totiž naďalej drží svojho hesla, že pre potenciálnych záujemcov o M7-čku, je tu Alpina so svojím modelom B7 Bi-Turbo. V Mníchove sa však rozhodli o akúsi zlatú strednú cestu. Na oficiálnych (nemeckých) stránkach automobilky sa totiž v sekcii online konfigurátora objavil model ovešaný plaketou M760Li, ktorý nabáda k tomu, že pôjde o verziu nachádzajúcu sa medzi najvýkonnejšou štandardnou 7-čkou (750Li, resp. čoskoro predstavené 760Li) a stále odmietanou M7-čkou. O M760Li však zo strany značky doposiaľ nepadlo ani pol slova, preto môžeme túto skutočnosť označiť za veľavravný únik informácií, ktoré v konečnom dôsledku potvrdzujuce predošlé špekulácie o športovej, nie "M7-čkovej" verzii. V jej útrobách pritom môžeme očakávať 6,6-litrový dvanásťvalec s preplňovaním (áno ide o agregát poháňajúci Rolls-Royce Ghost) a výkonom na úrovni približne 441 kW / 600 koní. Táto sila bude prostredníctvom 8-stupňového automatu putovať na zadné kolesá (do úvahy prichádza aj xDrive).

BMW nedopatrením odhalilo vrcholnú športovú verziu M760Li! Má však význam?

Ak verzia M760Li skutočne príde, čo je viac než isté, vydedukovať z toho môžeme hneď viacero poznatkov. Skôr negatívnych. Tým pádom je prakticky potvrdené, že M7 naozaj nevznikne. To je pritom veľkým paradoxom, keďže práve od BMW by sme z trojice nemeckých prémiových automobiliek čakali športový model ako prvý. Ostatne, ich motto a smerovanie odjakživa profilovalo značku ako tú najšportovejšiu. V Mníchove v tom majú ale zjavne jasno. Alebo nie?

Odporúčané
BMW odhalilo model X2 druhej generácie, ktorý prichádza nielen s extravagantnejším dizajnom, ale aj v čisto elektrickej verzii BMW odhalilo model X2 druhej generácie, ktorý prichádza nielen s extravagantnejším dizajnom, ale aj v čisto elektrickej verzii 14. októbra 2023, 10:00

M760Li, teda ako 7-čka so športovým orientovaním si to nepochybne bude chcieť zamieriť proti Audi S8 či Mercedesu S 63 AMG. Problémom ale je, že pod kapotou športovej verzie bude ťažký dvanásťvalec, teda typ motora, ktorý jednoznačne predurčuje limuzíny smerom luxusnej jachty, než rýdzo športového atléta. Tak je tomu aj u konkurencie - A8 W12, respektíve S 600-ky sú vyslovene o luxuse. Samozrejme, svetlou výnimkou je dvanásťvalcové S 65 AMG, na to však, či chceme alebo nie, BMW so 7-čkou jednoducho dosiahnuť nemôže. Už samotný Mercedes-Benz, čiže synonymum luxusu a pohodlia statusovo bojuje s týmto modelom vo vodách, kde sa nachádza Rolls-Royce či Bentley, nie to BMW. Nehovoriac o cene, keďže M760Li možno očakávať s cenovkou od cca 140-tisíc, zatiaľ čo 630-koňové S 65 AMG stojí až 235-tisíc €, čo v konečnom dôsledku napovedá o rozdielnosti modelov. Osud vysokovýkonnejšej M7-čky je tak očividne spečatený, nám preto neostáva iné len čakať, v akej forme, a hlavne s akým cieľom BMW M760Li príde. 

BMW nedopatrením odhalilo vrcholnú športovú verziu M760Li! Má však význam?
BMW nedopatrením odhalilo vrcholnú športovú verziu M760Li! Má však význam?
Domov
Zdieľať
Diskusia