Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti OOCR CENTRAL SLOVAKIA.
8. júla 2021, 13:30
Čas čítania 3:25
Sponzorovaný obsah

Príď dovolenkovať na stredné Slovensko. Región ťa láka atrakciami a hotelmi, kde si užiješ zábavu, ale i skvelý relax

Príď dovolenkovať na stredné Slovensko. Región ťa láka atrakciami a hotelmi, kde si užiješ zábavu, ale i skvelý relax
Zdroj: archív OOCR Stredné Slovensko
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Dovolenka doma môže byť toto leto tým najlepším nápadom.

Ak sa rozhodneš tento rok dovolenkovať radšej doma než pri mori, stredné Slovensko ti počas tohto leta ponúkne množstvo atrakcií a podujatí, ktoré by nám mohli závidieť aj v zahraničí. Jeho nespornou výhodou je aj fakt, že sa nachádza v geografickom strede našej krajiny, takže či už sa nachádzaš v Bratislave, alebo v Košiciach (či pokojne ešte ďalej), do týchto lokalít to budeš mať doslova kúsok. 

S rozbiehajúcou sa letnou sezónou sme si preto pripravili zopár tipov na zážitky a miesta, ktoré by pri návšteve tohto regiónu rozhodne nemali chýbať na tvojom zozname. Nezabudni si do svojho kalendára poznačiť dôležité dátumy podujatí, ktoré spestria tvoj pobyt v srdci Slovenska a urobia ho jedinečným. 

Po stopách baníkov

Región stredného Slovenska je historicky prepojený s baníctvom a ty sa preto teraz budeš môcť vybrať do množstva starých štôlní či po rôznych banských náučných chodníkoch. Tie najkrajšie nájdeš na Starých Horách, v Španej Doline či Ľubietovej. Ak sa rozhodneš aj prenocovať a spoznať okolie malebnej Španej Doliny, máme pre teba malý tip na ubytovanie. V penzióne Klopačka si užiješ nielen príjemnú, útulnú atmosféru, ale budeš môcť aj ochutnať ich špeciálne banícke bryndzové halušky. 

Spania dolina
Zdroj: archív OOCR Stredné Slovensko

Navštív históriou dýchajúce gotické kostolíky

Čarovné a atmosférou dýchajúce kostolíky nájdeš v obci Zolná, Čerín, Poniky či Dúbravica. Spoznať tieto malebné gotické klenoty ukryté v prírode môžeš na mohutnej Poľane. V mnohých z nich nájdeš vzácne fresky zo 14. a 15. storočia. V obci Hronsek zas nevynechaj návštevu dreveného kostolíka UNESCO, ktorý bol postavený bez jediného klinca!

Goticky kostol
Zdroj: archív OOCR Stredné Slovensko

Za krásami Podpoľania a okolia Zvolena môžeš vyraziť zo zámockého hotela The Grand Vígľaš****. Hotel a zámok v jednom je miesto, ktoré spája história spolu s luxusnými službami, kde sa budeš cítiť ako v rozprávke. Vo Zvolene nájdeš kvalitné ubytovanie v obľúbenom hoteli Tenis****.

Grand Viglas
Zdroj: Facebook/Grand Vígľaš: T-B photography www.t-b.sk

Chceš navštíviť absolútny stred Slovenska?

Tým je vrch Hrb, ktorý je geografickým stredom Slovenska. Nájdeš ho v severnej časti Poľany na zalesnenom vrchu s názvom Ľubietovský Vepor. Vrchol Hrbu tvorí impozantné, miestami až 40 metrov vysoké bralo. Výhľad, ktorý sa z vrcholu otvára, ťa bezpochyby uchváti. Ak sa chceš ubytovať v okolí a užiť si ticho, žblnkotanie potoka, šum stromov a horský vzduch, voľ chatu Lubetha neďaleko obce Ľubietová. Chata ponúka štandardné ubytovanie najmä pre rodiny s deťmi. 

Donovaly
Zdroj: archív OOCR Stredné Slovensko

Vysadni na bike a spoznaj región

Neexistuje azda lepšia cesta, ako spoznať región stredného Slovenska, než zo sedla bicykla. Nasadni preto na bicykel a vydaj sa po vlnitých kopcoch popri zelených lúkach. Najlepšie trasy na prevetranie bicykla nájdeš v okolí Zvolena a Pustého hradu, Podkoníc, Sliača či strediska Donovaly. Ak vlastný bicykel nemáš alebo sa ti s ním nechce cestovať, môžeš si požičať e-bike a dať šliapaniu iný rozmer. Pre tých, ktorí sa chcú dostať aj do vzdialenejších lokalít, je tu banskobystrický cyklobus.

Bicykel
Zdroj: archív OOCR Stredné Slovensko

V prípade cyklospoznávačky sa môžeš ubytovať v obľúbenom Hotel & Spa Resorte Kaskady****, kde nájdeš nabíjaciu stanicu pre e-biky. Ty môžeš medzitým načerpať energiu na ďalšie cyklodobrodružstvá v ich prvotriednom wellnesscentre. Nabíjací bod nájdeš aj na známych Donovaloch, kde odporúčame ubytovanie v zariadení Residence Hotel & Club ****, ktoré je známe svojimi jedinečnými službami.

Bicykel
Zdroj: archív OOCR Stredné Slovensko

Prejdi si Barborskú pútnickú cestu

Počas tejto okružnej pútnickej cesty sa zahľadíš do krásnej okolitej prírody, ale aj do svojej duše, ktorá na ceste určite pookreje. Na trase spájajúcej Banskú Bystricu, Kremnicu a Banskú Štiavnicu ťa povedú žlto-čierne vežičky. Barborská cesta ti odhalí tie najkrajšie prírodné scenérie a obohatí ťa o spoznávanie významných kultúrnych pamiatok na strednom Slovensku.

Banska bystrica
Zdroj: archív OOCR Stredné Slovensko

Ubytovať sa môžeš v hoteli GOLFER ***, ktorý sa nachádza v nádhernej prírode Kremnických vrchov, necelý kilometer od centra starobylého kráľovského baníckeho a mincovníckeho mesta Kremnica. V srdci Európy, v jeho geografickom strede. 

Len pre odvážnejších

Ak ti chýba adrenalín či dobrodružstvo, nájdeš ich na via ferate v stredisku Skalka Arena, neďaleko mesta Kremnica. Pred rokom tu bol sprístupnený aj najdlhší visutý most na Slovensku, ktorý je dlhý 78 metrov a visí medzi bralami miestami až 45 metrov nad terénom!

Ferrata
Zdroj: archív OOCR Stredné Slovensko

Neďaleko feraty ťa ubytuje penzión GULDINER, ktorý sa nachádza v krásnom horskom prostredí Kremnických vrchov v centre letnej a zimnej dovolenky pri Kremnici. Práve tá je od strediska vzdialená len 10 kilometrov. Ideálna poloha ubytovania, ak chceš počas dovolenky spojiť turistiku s návštevou historického centra.

Ferrata
Zdroj: archiv OOCR Stredné Slovensko

Zdolaj stredné Slovensko po rieke 

Splav Hrona patrí k najkrajším vodáckym zážitkom. Je vhodný pre všetky vekové kategórie. V strednej Európe ide zrejme o poslednú rieku, ktorá je splavná od prameňa až po ústie. Pozdĺž toku Hrona nájdeš veľmi pekné miesta na táborenie – či už zariadené kempy, alebo voľné táboriská. Jeden z najzaujímavejších úsekov je od Nemeckej po Sliač. Tento úsek dokáže bezpečne splaviť aj začiatočník, ale v prípade záujmu je to možné aj za sprievodu skúseného inštruktora, ktorý sa bude s tebou plaviť a postará sa o tvoje pohodlie a bezpečnosť.

Splav
Zdroj: archív OOCR Stredné Slovensko

Tok je rýchly, zákruty sú však prehľadné a užiješ si aj množstvo ľahkých perejí a prekážok. Splav je možné na tomto úseku spojiť s výletom na hrad Ľupča, do Banskej Bystrice či ku kostolíku v Hronseku (UNESCO). Ubytovať sa môžeš v hoteli Fuggerov Dvor, ktorý zaujme najmä tých, ktorí hľadajú ubytovanie s wellnessom v obkolesení prírody. Rodinný hotel so štýlovo zariadenou reštauráciou s tradičnou slovenskou kuchyňou, s minifarmou so zvieratami, so salašom a s predajom vlastných ovčích bioproduktov poteší širokými možnosťami, ako sa zrelaxovať.

Fuggerov dvor
Zdroj: archív OOCR Stredné Slovensko

V regióne stredného Slovenska nájdeš aj ďalšie zaujímavé miesta, ktoré stoja za návštevu. Spoznaj Moštenické travertíny, Králický vodopád, hrad Dobrá Niva, Pustý hrad vo Zvolene, kláštor Bzovík, Rebrík do neba v Dúbravici či Čertovu skalu pri Budči.

Viac informácií a tipov nájdeš na www.centralslovakia.eu alebo na www.zahoramizadolami.sk. Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky. 

Slovakia travel
Zdroj: Slovakia.travel
OOCR
Zdroj: OOCR
Domov
Zdieľať
Diskusia