Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti Fixservis.sk
23. júna 2021, 10:52
Čas čítania 1:16
Sponzorovaný obsah

Tri tipy na lepenie displejov na smartfónoch a iPadoch

TECH IPHONE SMARTFÓNY
Uložiť Uložené

Na opravu mobilov či tabletov je okrem skúseností a pevnej ruky potrebné mať aj adekvátne nástroje a príslušenstvo. Medzi to radíme napríklad špeciálne lepidlá, ktoré slúžia najmä na spájanie displejov s rámom zariadenia.

Lepenie displejov je pritom veľmi častým servisným úkonom, keďže displej predstavuje pomyselný vstup do takmer každého zariadenia, a teda pre väčšinu opráv vnútri zariadenia je nutné najskôr ho od zvyšku zariadenia oddeliť.

Tieto lepidlá však neslúžia len na lepenie displejov, ale môžu poslúžiť aj pri spájaní iných častí zariadenia. Je preto veľmi dôležité, aby mal technik vykonávajúci danú opravu aspoň základné znalosti o tom, ako toto príslušenstvo používať.

Fixservis.sk
Zdroj: Fixservis.sk

Nezabudni lepidlo použiť

Základom je lepidlo vôbec použiť. Nie vždy je postačujúce použiť iba obojstrannú pásku, ktorá neposkytuje také silné spojenie a jej aplikácia v obmedzenom a ťažko prístupnom priestore je takmer nemožná. Silnejší spoj pri použití lepidla navyše zabráni vzniku nechcenej vôle, tzv. liftingu.

Fixservis.sk
Zdroj: Fixservis.sk

Lepidlo aplikuj na čistý povrch

Aplikácia lepidla na nevyčistený povrch môže spôsobiť, že spoj nebude pevný a objavia sa v ňom medzery. Povrch je nutné očistiť a odstrániť zvyšky pôvodného lepidla či pásky, prípadne akékoľvek nečistoty. Čistenie je dobré vykonať pomocou 100 % izopropanolu. Nápomocná môže byť aj aplikácia tepla prostredníctvom teplovzdušnej pištole.

Fixservis.sk
Zdroj: Fixservis.sk

Lepidlo aplikuj v primeranom množstve

Pri používaní lepidiel je nutné mať dobrú predstavu o tom, aké množstvo treba použiť. Príliš malé množstvo nezabezpečí dostatočne pevný spoj, príliš veľké množstvo môže zase poškodiť zariadenie, najmä ak sa rozleje mimo plochy, kde malo byť aplikované. Ideálne je preto vyskúšať si aplikáciu lepidla mimo zariadenia ešte pred vykonaním samotnej opravy.

Fixservis.sk
Zdroj: Fixservis.sk

Používanie lepidiel pri oprave smartfónov a tabletov je výhodné (a potrebné) najmä z dôvodu väčšej pevnosti takéhoto spoja, pretože na rozdiel od pásky dokáže lepidlo lepšie priľnúť k obom povrchom (k displeju i k rámu zariadenia). Používanie pások je rozšírené najmä vzhľadom na ich rýchlu aplikáciu na relatívne veľkých plochách a taktiež pre ich konzistentnosť.

Odporúčané
Ochráň svoj smartfón sklom, ktoré môžeš aplikovať až 200-krát. Takto ho nalepíš bezchybne (NÁVOD) Ochráň svoj smartfón sklom, ktoré môžeš aplikovať až 200-krát. Takto ho nalepíš bezchybne (NÁVOD) 12. apríla 2024, 15:58

Aplikácia lepidla môže byť pre úplného i mierne pokročilého laika veľmi náročným servisným úkonom. Nie je preto na škodu poradiť sa s profesionálmi, prípadne im celý úkon úplne prenechať. Vyhnete sa tak nielen možným problémom so samotným displejom, ale aj iným, závažnejším poruchám.

Domov
Zdieľať
Diskusia