Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júna 2021, 18:55
Čas čítania 0:58
Katarína Danková

Mexická vláda obviňuje reťazec Zara z plagiátorstva v poslednej kolekcii

Mexická vláda obviňuje reťazec Zara z plagiátorstva v poslednej kolekcii
Zdroj: Wikimedia/Mw12310/volně k užití
MÓDA MÓDNY PRIEMYSEL ZARA
Uložiť Uložené

Predmetom obvinenia sú zelené vyšívané šaty nápadne sa podobajúce na tradičný odev mexického ľudu. Všimlo si to aj mexické ministerstvo kultúry.

Mexické ministerstvo kultúry obvinilo odevný reťazec Zara z kopírovania dizajnu tradičných ľudových odevov mexických žien na juhu krajiny. Problémom sú zelené vyšívané šaty z poslednej kolekcie španielskej značky.

Odporúčané
Žaloba od motorkárov, odkopírovaný dizajn osviežovača vzduchu, boj o farebné pásiky či červené podrážky. Toto sú top súdne spory Žaloba od motorkárov, odkopírovaný dizajn osviežovača vzduchu, boj o farebné pásiky či červené podrážky. Toto sú top súdne spory 12. mája 2021, 14:30

Tradičná technika a dizajn výšiviek obyvateľov mexického štátu Oaxaca sú jeho kolektívnym vlastníctvom a často z neho pochádza jediný zárobok mexických krajčírok. Krajina preto žiadala o verejné vysvetlenie a vrátenie benefitov mexickým komunitám, ktorým daná forma tradičného remesla prináleží.

Materská spoločnosť Inditex, pod ktorú spadá Zara, vo vyhlásení pre CNN uviedla, že má najvyššiu úctu k ministerstvu kultúry a k tradičným mexickým komunitám, a dodala, že „predmetný dizajn nebol zámerne požičaný ani ovplyvnený mixtéckym umením obyvateľov Mexika“. Po obvinení Zara zelené šaty zo svojej ponuky stiahla a ospravedlnila sa.

Domov
Zdieľať
Diskusia