Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti Spektrum.
25. mája 2021, 15:11
Čas čítania 3:20
Sponzorovaný obsah

5 dokumentárnych filmov o našej planéte, ktoré sú miestami desivé ako horory

5 dokumentárnych filmov o našej planéte, ktoré sú miestami desivé ako horory
Zdroj: Mirco Violent blur na Pexels
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Požiare, obrovské horúčavy, nedostatok potravy či masívne sťahovanie. Toto nás čaká, ak nezmeníme svoje správanie.

Dokumentárnych či sci-fi filmov, ktoré ukazujú, čo sa stane s našou planétou, ak sa o ňu nebudeme dostatočne starať, vzniklo doposiaľ neúrekom. Niektoré sa zakladajú na fantázii, iné zasa hodnotia minulosť, súčasnosť a snažia sa predikovať blízku i ďalekú budúcnosť. Spoločným menovateľom týchto filmov je však zväčša katastrofický scenár založený na neudržateľnom správaní ľudí na Zemi. 

Príroda
Zdroj: Spektrum TV

Samozrejme, nič nie je iba čierne, a tak sa v závere týchto dokumentov často núka i riešenie, ktoré by dokázalo ako-tak zvrátiť náš aktuálny vývoj a jeho smerovanie. Dokumentaristi mnohokrát hovoria, že aj napriek konzumnému spôsobu života, masívnemu odlesňovaniu, technologickému rozmachu ľudstva či pravidelnému znečisťovaniu životného prostredia stále môžeš aj ty prispieť k tomu, aby bol svet okolo teba udržateľnejší, ekologickejší a obnoviteľný. Začať treba vždy od seba. Inšpirovať ťa k tomu môže aj výber skvelých dokumentárnych filmov, ktoré sme vybrali v spolupráci s televíznou stanicou Spektrum.

Príroda
Zdroj: Spektrum TV

Spoločný menovateľ – sir David Attenborough

Ešte predtým, než ti naservírujeme tie najlepšie dokumenty o našej planéte, vedz, že majú jednu spoločnú vec. Všetky ich moderoval britský prírodovedec, scenárista a producent David Attenborough. Jeho tvár a hlas sú už vyše 70 rokov neoddeliteľne spojené s popularizáciou prírodných krás celého sveta. Pre britskú stanicu BBC vytvoril nespočet dokumentov, no medzi tie naj patrí deväť sérií o rôznorodosti života na Zemi, v rámci ktorých skúma život na našej planéte.

Sir David Attenborough
Zdroj: Spektrum TV

Sir David Attenborough pritom vyrastal v kampuse leicesterskej vysokej školy, kde jeho otec pracoval ako riaditeľ. David sa však po škole, kde študoval geológiu, zoológiu a neskôr aj sociálnu antropológiu, rozhodol spoznať všetky kúty Zeme. Dokumentarista, ktorý nedávno oslávil svoje 95. narodeniny, toho stihol skutočne veľa. Len počas natáčania seriálu Život vtákov z roku 1998 precestoval 412-tisíc kilometrov, navštívil všetky kontinenty sveta a v roku 2009, vo veku 83 rokov, zdolal aj severný pól. 

David Attenborough
Zdroj: Spektrum TV

Fascinujú ho zvieratá, no jeden druh naozaj neznáša

Napriek tomu, že sir David Attenborough je veľkým obdivovateľom prírody, najmä zvieracej ríše, a je po ňom pomenovaných najmenej 11 zvierat a rastlín, predsa len sa nájde jeden druh, ktorý skutočne neznáša – potkany.

David Attenborough
Zdroj: Spektrum TV

Rovnako tak sa údajne nekamaráti ani s technologickými vychytávkami. Hoci vraj naozaj nerád píše e-maily, jeho instagramový účet má viac než 6 miliónov sledovateľov, ktorým sa touto cestou často prihovára. Chce totiž hovoriť o klimatickej kríze a chce o nej hovoriť s mladými ľuďmi, ktorých sa najviac dotýka. „Je to ich svet, ich zajtrajšok,“ uviedol na margo týchto aktivít sir David Attenborough. Počas svojho života okrem iného spísal zoznam siedmich vecí, ktoré môžu zachrániť náš svet pre budúce generácie.

Riadiť by sme sa mali týmito pravidlami:

  • Postaviť záujmy ľudí a našej planéty pred zisk.
  • Nahradiť fosílne palivá obnoviteľnou energiou.
  • Žiť udržateľným životným štýlom.
  • Vytvoriť zóny so zákazom rybolovu v oceánoch.
  • Pestovať rozumnejšie a jesť menej mäsa.
  • Chrániť dažďové pralesy a lesné porasty.
  • Vymaniť ľudí z chudoby a spomaliť rast populácie. 

Dokumenty, ktoré ti zmenia vnímanie sveta

Sir David Attenborough vytvoril počas svojej viac než 70-ročnej kariéry skutočne veľké množstvo úchvatných dokumentov, no iba niektoré z nich ukazujú, čo sa stane, ak sa nezmení správanie ľudstva. Vybrali sme preto pre teba päť najlepších, ktoré ti rozhodne zmenia pohľad na dnešný svet.

Príroda
Zdroj: Spektrum TV

1. A Life on Our Planet (Život na našej planéte)

Toto je moje životné svedectvo.“ Týmto varovaním pred devastáciou našej planéty sa začína jeden z najlepších dokumentov, ktorý vyšiel v minulom roku. Sir David Attenborough sa ti v ňom prihovára z opustenej černobyľskej zóny a vyrozpráva ti príbeh, ako sa menila planéta Zem za ostatných 70 rokov kariéry tohto prírodovedca a dokumentaristu. Toto je dokument, ktorý ťa skutočne chytí za srdce a donúti ťa uvažovať o svojom životnom štýle.

David Attenborough
Zdroj: Spektrum TV

2. The Year Earth Changed (Rok, ktorý zmenil svet)

Najnovší dokument, v ktorom účinkuje David Attenborough, bol odpremiérovaný len nedávno, pričom hovorí o globálnom lockdowne a jeho vplyve na prírodu, ako aj o tom, ako ľudia znovu objavili čaro prírody.

Príroda
Zdroj: Spektrum TV

3. Planet Earth II (Planéta Zem II)

Šesťdielny dokument o divočine, ktorý sa zameriava na vzdialené ostrovy. Tie sú domovom niektorých z najvzácnejších tvorov planéty, ale i ľudí. Pokračovanie legendárneho dokumentu Planéta Zem z roku 2006 bolo prvým dokumentom od BBC, ktorý si môžeš vychutnať navyše v 4K. Fascinujúce zábery ti ukážu, aké krásy sú skryté pred očami ľudí a ako o ne postupne prichádzame.

Príroda
Zdroj: Spektrum TV

4. Planet Earth (Planéta Zem)

Planéta Zem či Zázračná planéta je dokumentárny cyklus televízie BBC, ktorý vznikol v roku 2006 a stavil na úplne unikátne zábery, ktoré sú v niektorých prípadoch aj prvé svojho druhu. Tento revolučný dokument predstavuje rôzne ekosystémy planéty Zem, ktoré tu existujú už po stáročia alebo tisícročia a ktoré sú vinou činnosti človeka často ohrozené.

Príroda
Zdroj: Spektrum TV

 

5. Afrika

V tomto dokumente ťa David Attenborough vezme na inšpiratívnu cestu cez jednu z najdiverzifikovanejších častí sveta. Uvidíš púšte, savany, džungle a stretneš sa s množstvom africkej divočiny. Dokument vznikal 4 roky, odpremiérovaný bol v roku 2013 a zameriava sa na divokú prírodu a divoké biotopy po celej Afrike.

Príroda
Zdroj: Spektrum TV

Májový špeciál s Davidom Attenboroughom na TV Spektrum

Ak patríš medzi fanúšikov dokumentárnych filmov o našej planéte, rozhodne si nenechaj ujsť dokumenty o prírode, ktoré máš možnosť vidieť v špeciálnom májovom programe venovanom Davidovi Attenboroughovi a jeho dielam na dokumentárnej stanici Spektrum. Tie najlepšie diela, vrátane niektorých z vymenovaných, si môžeš pozrieť v doobedňajších hodinách

Domov
Zdieľať
Diskusia