Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti TV Spektrum.
18. mája 2021, 15:30
Čas čítania 3:12
Sponzorovaný obsah

Vo vesmíre nájdeš diamantovú planétu, ale aj alkoholový mrak. Spoznaj tajomstvá vesmíru v najlepších dokumentoch

Vo vesmíre nájdeš diamantovú planétu, ale aj alkoholový mrak. Spoznaj tajomstvá vesmíru v najlepších dokumentoch
Zdroj: Spektrum TV
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Dokumentárne filmy a seriály ti bližšie predstavia všetky tajomstvá vesmíru.

Prezident, učiteľka, automobilový pretekár či astronaut. Toto sú najčastejšie z odpovedí detí na otázku o ich vysnívanom povolaní. No vedel si, že aby si sa stal astronautom, musíš splniť skutočne náročné podmienky? Tak napríklad, mal by si mať maximálne 50 rokov, vyštudovaný technický odbor, musíš mať skvelú kondičku, vedieť dobre plávať a zmestiť sa do skafandra, ktorý, mimochodom, stojí okolo 12 miliónov dolárov.

Vesmír
Zdroj: Spektrum TV

Ak by si sa astronautom aj nestal, vďaka takmer šiestim stovkám ľudí, ktorí už vo vesmíre doposiaľ boli, a pokročilej fototechnike sa do vesmíru dostaneš aspoň virtuálne – cez obrazovku svojho televízora či tabletu. Ak ťa teda láka bádanie nekonečného vesmíru, potom zbystri pozornosť. V spolupráci s dokumentárnou stanicou TV Spektrum sme pre teba vybrali niekoľko filmov a seriálov, ktoré by ti rozhodne nemali ujsť.

1. Za planétou Zem

Tento seriál ti ukáže cestu, ktorú sme doteraz ako ľudstvo prešli v nádeji, že raz ovládneme kozmický priestor a odhalíme záhady vesmíru. V šiestich epizódach sa dostaneš až do najvzdialenejších hlbín vesmíru, pričom môžeš sledovať, ako sa priekopníci vesmírnych letov vrhali do neznáma a akými novými metódami skúmame vesmír dnes. Seriál ti tiež odhalí, ako to bolo s pristátím na Mesiaci či aké sú plány s kolonizovaním Marsu.

Vesmír
Zdroj: Spektrum TV

2. História planét

Tento seriál používa skvelé vizuálne efekty, aby oživil najvýznamnejšie udalosti prebiehajúce vnútri našej slnečnej sústavy. V jednotlivých epizódach ti porozpráva napínavú históriu všetkých ôsmich planét a vysvetlí ti, ako získali svoju podobu. Dozvieš sa najnovšie výsledky vedeckých výskumov, vďaka ktorým sa podarilo odhaliť napríklad vodopády na Marse, vysvetliť masové putovanie planét, na ktorého začiatku si každá planéta musela „vybojovať“ svoju pozíciu, a o budúcnosti Saturnu vo chvíli, keď sa jeden z jeho mesiacov mení na svet zaplavený vodou.

vesmír země svět nasa
Zdroj: NASA

3. Vrstvy vesmíru

Tento program odhalí najskrytejšie tajomstvá vesmíru a zavedie ťa k doposiaľ nevídaným svetom. Pomocou úžasnej počítačovej animácie ti názorne vysvetlí stavbu vesmíru, jeho pôvod a podstatu jeho najväčších divov. Jednotlivé epizódy ťa za účasti expertov zoznámia s rôznymi misiami alebo experimentmi, ktorých cieľom je bádanie unikátnych miest vo vesmíre, kam ľudská noha ešte nikdy nevkročila.

Vesmír
Zdroj: Spektrum TV

4. Po stopách záhad

Seriál, ktorého moderátorom a hlavným producentom je Zachary Quinto, nominovaný na cenu Emmy (Star Trek, Snowden). V tomto seriáli síce nebudeš cestovať do vesmíru, ale dozvieš sa viac o rôznych záhadách spojených so stretnutím s mimozemšťanmi, pozorovaním UFO, cestovaním v čase či umelou inteligenciou. Zachary Quinto sa v tomto seriáli púšťa do riešenia najväčších záhad sveta a pátra po pravde. 

vesmír
Zdroj: TASR/NASA, ESA

5.  Revolučné vynálezy

Tento seriál ti priblíži vznik šiestich veľmi dôležitých vynálezov, ktoré hrajú významnú úlohu aj pri spoznávaní vesmíru. Dozvieš sa všetky detaily a zaujímavosti o tom, ako vzniklo lietadlo, automobil, raketa, smartfón, teleskop či robot, a že za niektorými z nich sa skrývajú napríklad aj myšlienky staré tisícky rokov.

Vesmír
Zdroj: Spektrum TV

Diamantová planéta, ale aj obrovský alkoholový mrak

V dokumentoch, ktoré môžeš sledovať na TV Spektrum, sa dozvieš naozaj veľa zaujímavostí. Napríklad aj to, že vo vesmíre sa dá nájsť skutočne čokoľvek. Vedel si napríklad, že existuje planéta plná diamantov s názvom 55 Cancri e, ktorá má nevyčísliteľnú hodnotu a jej priemer je dvakrát väčší ako priemer Zeme? Alebo že Slnko je také veľké, že sa doň zmestí niečo vyše milióna Zemí? 

Zaujímavosťou je aj fakt, že vo vesmíre je úplné ticho a zvuk sa tam nemá ako šíriť, pretože tam nie je atmosféra. Všetky tie výbuchy či zvuky striel v sci-fi filmoch tak sú len pre efekt, v skutočnosti by si nič nepočul. 

Vesmír
Zdroj: Pixabay.com/volně k užití

Ďalším netradičným poznatkom, ktorý sa dozvieš v dokumentárnych filmoch a seriáloch, je, že pri návrate z vesmíru vraj môžeš dostať chuť na grilovaný steak. Viacerí kozmonauti sa totiž vyjadrili, že ich skafander po návrate z kozmu voňal po grilovanom mäse. Je to spôsobené polycyklickým aromatickým uhľovodíkom, ktorý vzniká pri rozpade hviezd, ale aj pri grilovaní mäsa na drevenom uhlí. 

Hoci vo vesmíre, resp. na vesmírnej stanici ISS nemôžeš piť alkohol, zásob je v okolitom vesmíre viac než dosť. Pri bádaní kozmu vedci totiž narazili na obrovský plynový mrak vyrobený z alkoholov, ktorý by stačil na výrobu 400 kvadriliónov (kvadrilión = 24 núl) piva. Vyrobiť by si však mohol aj rum či malinovicu, keďže vo vesmíre sa našiel aj etylformiát, ktorý je zodpovedný za chuť práve malín a rumu.

Vesmír
Zdroj: Miriam Espacio na Pexels

No a v neposlednom rade vo vesmíre tiež môžeš nájsť rôzne bizarné veci, ktoré sú na Zemi nepredstaviteľné. Napríklad horúci ľad. Na exoplanéte s názvom Gliese 436 b, ktorá sa skladá z rôznych vodných prvkov, dochádza k nezvyčajnému javu. Vďaka tlaku na planéte zostáva ľad v pevnom skupenstve a pre vysokú povrchovú teplotu (približne 300  ̊C) z neho uniká para a zároveň sa topí.

Nalaď si vesmír každý deň doma

Bezpochyby je vesmír skutočne fascinujúcim miestom, ktoré nám poskytne v budúcnosti ešte mnoho odpovedí na zatiaľ nezodpovedané otázky. Ak sa chceš o vesmíre dozvedieť čo najviac, sleduj každý deň o 20.00 h seriály nabité zaujímavosťami o vesmíre, napr. už spomínané Za planétou Zem, Vrstvy vesmíru, História planét, ale aj Sprievodcu po slnečnej sústave,  Einstein a Hawking – Vesmírni vizionári, Expedícia na Mesiac v ôsmich dňoch a film Okamih, ktorý zmenil svet – Pristátie na Mesiaci na televíznej stanici TV Spektrum

Domov
Zdieľať
Diskusia