Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. apríla 2021, 12:19
Čas čítania 4:18
Viktor Kniš

Matovič nehovoril pravdu, Rusi nás nevyzvali pre hodnotenie ŠÚKL-u. Prezidentka Čaputová vnáša svetlo do kauzy okolo Sputnika V

ZDRAVIE IGOR MATOVIČ ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

6. apríla prišiel na Slovensko list z Ruska, v ktorom nás tamojšie úrady požiadali o vrátenie neregistrovanej vakcíny. Dôvodom však nebolo hodnotenie ŠÚKL-u, ako tvrdil Igor Matovič.

Igor Matovič tvrdí, že Rusi sa cítia mimoriadne poškodení tým, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zveril posúdenie vakcíny neregistrovanému laboratóriu, ktorého výsledky narušili reputáciu vakcíny po celom svete. Na základe listu zo 6. apríla navštívil Moskvu, kde sa mu podľa jeho slov podarilo vyrokovať, aby sme vakcínu vrátiť nemuseli.

Prezidentka Zuzana Čaputová tvrdí, že v liste zo 6. apríla, ktorý si vyžiadala spoločne so zmluvou o Sputniku V na preštudovanie, sa nepíše o zlyhaní ŠÚKL-u a ruská strana nežiada svoje vakcíny proti koronavírusu späť na základe hodnotenia nášho ústavu. 

Odporúčané
Martin Klus: Horúci vojnový konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom by mohol vyvolať vážnu migračnú vlnu (Videorozhovor) Martin Klus: Horúci vojnový konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom by mohol vyvolať vážnu migračnú vlnu (Videorozhovor) 13. apríla 2021, 18:06

„Na základe oboch preštudovaných dokumentov konštatujem, že toto tvrdenie nie je pravdivé, a teda dôvodom požiadavky na vrátenie bola iná skutočnosť,“ povedala Čaputová vo štvrtkovom vyhlásení. Konštatuje, že zmluvu o nákupe vakcín je za istých okolností možné sprístupniť verejnosti. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo si prezidentka myslí, že Igor Matovič nehovoril pravdu, keď obvinil z požiadavky vrátiť vakcíny do Ruska ŠÚKL.
  • Ako sa v posledných dňoch správal na tlačových konferenciách Igor Matovič a v ktorých momentoch sa ukázalo, že odmieta odpovedať na otázky.
  • Ako sa stavia k problému predseda vlády a minister zdravotníctva.
  • Čo tvrdí ruská strana na Twitteri. 
  • Kto bude posudzovať možnosť zverejnenia zmlúv a prečo existujú pochybnosti.

Zuzana Čaputová: Nie je pravda, že by sme vakcíny museli vrátiť pre pochybenie ŠÚKL-u

Prezidentka Zuzana Čaputová požiadala ministra zdravotníctva o možnosť preštudovať si zmluvu na nákup vakcíny Sputnik V. Po jej dôkladnej analýze v rámci tlačového vyhlásenia skonštatovala, že Prezidentský palác vidí možnosť sprístupniť zmluvu verejnosti. „Podľa môjho názoru ide o zmluvu, ktorá by mala byť príslušným spôsobom povinne zverejnená. Je na rozhodnutí toho, kto zmluvu uzavrel, aby k tomu urobil všetky kroky,“ skonštatovala hlava štátu. 

Okrem zmluvy si vyžiadala aj list zo 6. apríla, ktorým Rusi vyzvali Slovensko, aby vrátilo 200-tisíc vakcín Sputnik V. 

„Verejnosť bola informovaná, že dôvodom, pre ktorý ruská strana vzniesla takúto požiadavku, vraj bolo to, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv dal testovať vakcínu Sputnik V laboratóriu, ktoré nemá OMCL certifikáciu. Na základe oboch preštudovaných dokumentov konštatujem, že toto tvrdenie nie je pravdivé, a teda dôvodom požiadavky na vrátenie bola iná skutočnosť,“ povedala prezidentka. Viac svetla podľa nej vnesie do kauzy zverejnenie zmluvy. 

Domov
Zdieľať
Diskusia