Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. apríla 2021, 8:52
Čas čítania 0:48
Viktor Kniš

Adresy či telefónne čísla viac ako 500 miliónov používateľov Facebooku sa objavili na stránke pre hackerov

Adresy či telefónne čísla viac ako 500 miliónov používateľov Facebooku sa objavili na stránke pre hackerov
Zdroj: George Frey/Bloomberg via Getty Images
TECH FACEBOOK
Uložiť Uložené

Podľa odborníkov na kybernetickú bezpečnosť môžu byť tieto dáta zneužité hackermi.

Facebooku ešte v roku 2019 uniklo obrovské množstvo dát, ktoré sa teraz objavili na hackerskej stránke RaidForums. Podľa portálov Guardian a Bloomberg ide o súkromné informácie vrátane telefónnych čísel, histórie polohy, dátumov narodenia a adresy bydliska používateľov. Tieto údaje sú v súčasnosti voľne prístupné a experti upozorňujú, že by ich niekto mohol zneužiť napríklad vydávaním sa za cudziu osobu.

Facebook už pre Bloomberg potvrdil, že skutočne ide o jeho dva roky staré dáta. Spoločnosť v tom čase chybu odstránila, šíreniu dát však nezabránila. 

Odporúčané
Facebook chce konkurovať Twitchu, hry sa budú streamovať cez novú aplikáciu pre mobily Facebook chce konkurovať Twitchu, hry sa budú streamovať cez novú aplikáciu pre mobily 22. apríla 2020, 17:15

Podľa zoznamu krajín, ktorý zverejnil šéf bezpečnostnej firmy Alon Gal, používatelia zo Slovenska na zozname nefigurujú. To sa však nedá povedať o obyvateľoch Maďarska, viac ako 1 milióne Čechov a skoro 3 miliónoch Poliakov. Najzasiahnutejšími sú Egypt a Spojené štáty, v ktorých sa úniky týkajú desiatok miliónov obyvateľov.

Pravdepodobne ide o rozšírenú databázu, ktorá sa prvýkrát objavila na internete ešte v decembri 2019. V tom čase malo ísť o približne 267 miliónov účtov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia