Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti AGEL Klinik. 
9. apríla 2021, 13:02
Čas čítania 1:28
Sponzorovaný obsah

Už žiadne slzičky. Na Slovensku sa teraz otestuješ na covid-19 bezbolestne

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Laboratóriá AGELLAB prinášajú príjemnejšie PCR aj antigénové testy.

Pravidelné testovanie sa stalo rutinou mnohých Slovákov, no aj napriek tomu, že sa mu podrobujeme viac ako rok, stále je rovnako nepríjemné. PCR aj antigénové testy trvajú síce len pár sekúnd, no niektorí ich znášajú pomerne ťažko. Momentálne sa však môžeš dať otestovať pomocou odberu slín či výteru iba z prednej časti nosa. Testovanie prináša sieť zdravotných zariadení AGEL, ktoré nájdeš vo viacerých slovenských mestách.

testovanie, agellab, testovanie zo slín, pcr test, antigénový test
Zdroj: AGELLAB
Čo je AGELLAB

PCR test zo slín dokáže identifikovať britskú mutáciu

PCR test vykonáva spoločnosť AGEL aj zo slín. Okrem toho, že test je omnoho príjemnejší, skvelou správou je, že dokáže identifikovať aj britskú mutáciu koronavírusu. Nový spôsob testovania zo slín prešiel, samozrejme, overením spoľahlivosti. Riaditeľka laboratórií AGELLAB Ing. Elena Gaboňová uvádza, že rozsiahle štúdie novej metódy testovania preukázali vyššiu citlivosť ako v prípade nepríjemného výteru z nosohltana.

Odobranie vzorky prebieha jednoducho. Pacient by nemal 10 minút pred odberom jesť, piť, žuť žuvačku, umývať si zuby ani používať ústnu vodu, čo je tiež rozdiel oproti klasickému výteru z nosohltana. Pred testom človek párkrát odkašle do rúška a nazbiera si v ústach čo najväčší objem slín, ktoré vypľuje do lievika pripojeného ku skúmavke. Výsledok je hotový do 24 hodín od doručenia vzorky do laboratória, a to formou e-mailu a SMS kódu na jeho otvorenie. Cena pre samoplatcov je 65 eur, záujemcovia sa musia objednať na www.agellab.sk.

testovanie, agellab, testovanie zo slín, pcr test, antigénový test
Zdroj: AGELLAB

Výhodou testu je jeho spomínaná vyššia citlivosť, vďaka čomu dokáže rozoznať aj britskú mutáciu. V blízkom čase predpokladajú aj doplnenie o identifikáciu juhoafrickej a brazílskej mutácie.

Antigénový test, pri ktorom neslzíš 

Laboratóriá AGELLAB prichádzajú aj s príjemnejšou formou antigénového testovania. Jeho súčasťou je dôverne známa tyčinka, no v tomto prípade sa ňou robí výter iba z prednej časti nosa. Test trvá pár sekúnd, tyčinka je kratšia, má jemnejšie štetinky a do nosa sa z nej zasúvajú maximálne 2 až 4 centimetre.


,,Test je však rovnako spoľahlivý ako klasický antigénový, vzorka sa spracováva priamo na mobilnom odberovom mieste. Do cca 15 minút má testovaný výsledok, ktorý mu povie, či je alebo nie je pozitívny na koronavírus,“ vysvetľuje riaditeľka laboratórií AGELLAB. Test stojí 25 eur a je potrebné vopred sa naň objednať na webe www.agellab.sk.

testovanie, agellab, testovanie zo slín, pcr test, antigénový test
Zdroj: AGELLAB

Takáto forma príjemnejších testov je ideálna najmä pre deti, seniorov, ľudí s hendikepom či inak citlivých ľudí, pre ktorých je PCR aj antigénové testovanie nepohodlné. Využiť ich však môže ktokoľvek.

Viac informácií o testovaní
Domov
Zdieľať
Diskusia