Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2021, 8:11
Čas čítania 2:33
Viktor Kniš

MAPA: Pribúdajú čierne okresy, COVID automat opäť sprísňuje opatrenia

NEWS COVID AUTOMAT
Uložiť Uložené

Pozitívne testovaní už nemôžu nakupovať, úrad verejného zdravotníctva špecifikoval výnimky pre ľudí, ktorí nosia respirátory.

Osoby pozitívne testované na ochorenie covid-19 už nemôžu od pondelka opustiť izoláciu na nákup potravín a drogérie. So zabezpečením základných potrieb by im mala pomôcť blízka osoba, prípadne sa môžu obrátiť na samosprávy.

Čas od 9.00 do 11.00 h, ktorý je v potravinách a drogériách vyhradený pre osoby nad 65 rokov, je po novom vyhradený aj pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a ich sprievodcov. Nové pravidlá už neumožňujú ani cestu do prírody mimo okres.

Povinné respirátory

Od pondelka je v obchodoch a prostriedkoch verejnej dopravy povinné nosenie respirátorov bez výdychového ventilu s klasifikáciou najmenej FFP2. Výnimky z povinnosti prekrytia platia pre:

  • deti na prvom stupni základnej školy,
  • osoby so závažnými poruchami autistického spektra,
  • osoby so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím,
  • osoby pri výkone športu,
  • fotografované osoby na čas nevyhnutný pre výkon procesu fotografovania,
  • osoby nevesty a ženícha pri sobáši,
  • výkonných umelcov pri podávaní umeleckého výkonu a účinkujúcich pri nakrúcaní dokumentárneho filmu,
  • tlmočníkov do posunkovej reči v rámci výkonu povolania,
  • zamestnanca, ktorý sa nachádza na vnútornom pracovisku sám,
  • osoby vo výkone väzby a vo výkone trestu odňatia slobody, pokiaľ sú umiestnené v objektoch Zboru väzenskej a justičnej stráže,
  • zamestnanca vykonávajúceho prácu zaradenú do tretej kategórie vo faktore záťaž teplom pri práci (riziková práca).

Prednosť v školách majú rodičia, ktorí nemôžu pracovať z domu

Pri prezenčnom vyučovaní platia od pondelka zmeny týkajú sa materských škôl a prvého stupňa základných škôl. Prezenčná forma výučby bude naďalej možná pre končiace ročníky na stredných školách, pre stredné zdravotnícke školy a skupiny piatich žiakov plus jeden učiteľ v prípade, že žiaci nemajú prístup k dištančnému vzdelávaniu.

Nová úprava požaduje od riaditeľov/zriaďovateľov materských škôl, aby prednostne zabezpečili prezenčnú výučbu detí zamestnancov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce. Rodičia (zákonní zástupcovia) budú preukazovať túto skutočnosť čestným vyhlásením

Odporúčané
Nedeľný komentár: Matoviča a Fica už od seba delí len milión na stole, ale máme nový názov pre plošné testovanie Nedeľný komentár: Matoviča a Fica už od seba delí len milión na stole, ale máme nový názov pre plošné testovanie 7. marca 2021, 17:51

Menia sa farby okresov aj potreba negatívnych testov. Kde potrebuješ 7-, 14- a 21-dňové testy?

Medzi čierne okresy vo štvrtom stupni varovania patria: Bánovce nad Bebravou, Detva, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Humenné, Ilava, Košice I - IV, Košice-okolie, Martin, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Piešťany, Považská Bystrica, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Šaľa, Trenčín, Trnava, Turčianske Teplice, Žarnovica, Žiar nad Hronom a Zvolen. Vláda SR na svojom rokovaní 3. marca schválila v rámci COVID automatu rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti.


V treťom, čiže bordovom stupni varovania sa nachádza 46 ďalších okresov. Pôjde o okresy: Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I - V, Brezno, Bytča, Čadca, Gelnica, Komárno, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nitra, Nové Zámky, Pezinok, Poltár, Poprad, Prešov, Prievidza, Sabinov, Senec, Senica, Skalica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žilina, Zlaté Moravce.


V druhom stupni varovania (červenom) sú tri okresy. Ide o okresy: Kežmarok, Medzilaborce a Tvrdošín.


Platnosť negatívneho testu na ochorenie covid-19 v zamestnaní je pri čiernych a bordových okresoch 7, v červených 14 a v ružových 21 dní. V čiernych okresoch je zakázaný vstup aj výstup z okresu. Pri bordových, červených a ružových okresoch je pohyb medzi okresmi možný len s testom s platnosťou sedem dní.

Mapa
Zdroj: MZ SR

Vláda rozmýšľa nad 14-dňovou štátnou karanténou pre navrátilcov z exotických krajín

Režim na hraniciach sa zatiaľ nemení, platí, že po návrate z akejkoľvek krajiny musí občan absolvovať 14-dňovú karanténu, ktorú môže ukončiť negatívnym PCR  testom najskôr po 8. dni izolácie. Bez testu musí v izolácii zostať celých 14 dní. Okamžite po príchode sa môžu otestovať tí, ktorí koronavírus prekonali v posledných troch mesiacoch alebo sú zaočkovaní druhou dávkou vakcíny.

Odporúčané
PREHĽAD: Vláda schválila núdzový stav, začne platiť od polnoci. Zakáže vychádzanie a zatvorí všetky prevádzky PREHĽAD: Vláda schválila núdzový stav, začne platiť od polnoci. Zakáže vychádzanie a zatvorí všetky prevádzky 24. novembra 2021, 17:07

Minister obrany Jaroslav Naď potvrdil, že vláda v súčasnosti nejde obmedzovať vycestovanie do zahraničia, avšak rozmýšľa nad obmedzeniami pre tých, ktorí sa budú vracať z exotických dovoleniek. V hre je povinná štátna karanténa na 14 dní. Zatiaľ ide len o návrh, ktorý vláda neschválila. 

Na Slovensku v piatok odhalili sedem pozitívnych PCR testov, ktoré obsahovali juhoafrický variant koronavírusu. Nebezpečná mutácia sa objavila aj vo vzorkách ľudí, ktorí sa ňou nakazili na Slovensku, jedna žena priletela z dovolenky zo Zanzibaru.

Domov
Zdieľať
Diskusia