Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. februára 2021, 13:40
Čas čítania 1:28
Dominik Vetrák

PS5 si voľne v obchode kúpiš možno až v roku 2022, výrobcovia nemajú dostatok dielov

TECH PS5 XBOX SERIES X/S
Uložiť Uložené

Ak si chceš tento rok zahrať na PS5, máme pre teba zlé správy.

„Ja to také drahé kupovať nebudem. Počkám si do februára alebo marca.“ Aj takéto komentáre si mohol nájsť na rôznych bazároch a inzerátoch, ktoré predávali PS5 za oveľa vyššiu cenu než maloobchodných 500 eur. Keby tak len vedeli, že nebudú čakať do marca 2021, ale 2022, možno by rozmyšľali inak.

CEO spoločnosti AMD Dr. Lisa Su povedala, že očakáva problémy s množstvom dostupných next-gen konzol do jesene 2021. AMD vyrába grafické čipy aj procesory pre obe next-gen konzoly, takže dobre vie, o čom hovorí. V problémoch sú aj dodávky počítačových komponentov a nových grafických kariet. 

Odporúčané
Tieto 3 hry musí vyskúšať každý fanúšik dospelých príbehov a logickej zábavy Tieto 3 hry musí vyskúšať každý fanúšik dospelých príbehov a logickej zábavy 3. februára 2021, 18:28

Akonáhle sa aj nejaké PS5 alebo Xbox Series X/S konzoly objavia na trhu, vykúpia ich takzvaní scalperi. Tí si konzoly zaobstarajú za 500 dolárov/eur a predávajú ich častokrát aj za dvojnásobok. Mnohé skupiny scalperov tak doteraz zarobili už desiatky miliónov dolárov. 

Pripojil sa aj Sony CFO Hiroki Totoki, ktorý povedal, že robia všetko pre to, aby vyrobili čo najviac konzol. Bohužiaľ, nemajú dostatok komponentov potrebných pre ich poskladanie. Môže za to obrovský záujem (väčší ako pri poslednom launchi konzol Xbox One a PS4), problémy s dodávaním skrz pandémiu, samotná pandémia a jej následky na fabriky, továrne a podobne. 

Odporúčané
V čom Xbox Series X prekonal PS5 a v čom je zase japonská konzola niekoľkonásobne lepšia? V čom Xbox Series X prekonal PS5 a v čom je zase japonská konzola niekoľkonásobne lepšia? 2. decembra 2020, 14:30

Je celkom možné, že sa ku svojej PS5 dostaneš koncom leta alebo na jeseň. Ak sa situácia nezlepší, v niektorých krajinách sa PS5 bude zrejme voľne v obchodoch bez akýchkoľvek limitov predávať až budúci rok. Otázkou zostáva, aký to bude mať dopad na vývoj next-gen hier. Dočkáme sa viacero hier, ktoré kvôli tomu pobežia aj na starých konzolách, aby vydavatelia neprišli o obrovské zisky? 

V tomto prípade skutočne nemôžeme Microsoftu ani Sony nič vyčítať. V PlayStation urobili všetko pre to, aby vyrobili čo najviac kusov. Dokazujú to aj predaje. Sony predalo od vydania PS5 až 4,5 milióna kusov konzol, zatiaľ čo Microsoft predal menej než 3,5 milióna kusov Xbox Series X/S. Obe konzoly sú však celosvetovo vypredané. Než o sile predajov sa teda skôr bavíme o tom, ktorá spoločnosť v súčasnosti dokáže vyrobiť viac kusov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia