Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2021, 19:59
Čas čítania 0:54
Adam Novosad

Aký je rozdiel medzi marihuanou a CBD? Ďuriš Nicholsonová sa snaží vzdelávať Slovákov

NEWS LUCIA ĎURIŠ NICHOLSONOVÁ
Uložiť Uložené

Poslankyňa Európskeho parlamentu sa snaží svojich sledovateľov vzdelávať o kanabidiole a marihuane.

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová patrí medzi najväčšie podporovateľky vyškrtnutia kanabidiolu (CBD) zo zoznamu zakázaných látok. Návrh ministerstva zdravotníctva na tento krok pritom začiatkom decembra schválila vláda, a tak zostáva posledná úloha na pleciach poslancov parlamentu, ktorí o nej budú hlasovať.

Odporúčané
Ďuriš Nicholsonová: To mám urobiť teraz coming out? Áno. Mám skúsenosť s marihuanou (Rozhovor) Ďuriš Nicholsonová: To mám urobiť teraz coming out? Áno. Mám skúsenosť s marihuanou (Rozhovor) 3. októbra 2020, 19:07

Ďuriš Nicholsonová však ani naďalej nezaháľa, pretože na svojom Facebooku vo štvrtok zorganizovala diskusiu s odborníkom na konope Borisom Baňasom. Jedna z popredných predstaviteliek politickej strany SaS sa v 45 minútovom videu vypytovala na všetky základné otázky.

Od tej, čo vlastne kanabidiol je, odkiaľ sa získava, prečo nie je psychoaktívny ako látka THC až po otázku, či si ho po schválení poslancami budeme môcť vďaka novele zákona o pár mesiacov kúpiť ako kozmetiku alebo liečivo.

V diskusii sa Ďuriš Nicholsonová spoločne s Baňasom snažili divákov vzdelávať, pretože napriek navrhovanej novele z dielne ministerstva zdravotníctva či schváleniu vládou, má veľká časť obyvateľov Slovenska pocit, že by mal kanabidiol zostať zakázanou látkou.

V debate sa tak rozoberalo aj to, že vyškrtnutie z tohto zoznamu neznamená okamžitý nekontrolovaný predaj CBD v obchodoch a e-shopoch, ale obchodovanie s touto látkou podlieha reguláciám či certifikácii zo strany Európskej komisie.

Boris Baňas sa v závere videa zamýšľal aj nad tým, ako sa v budúcnosti ministerstvo zdravotníctva postaví k regulácii samotnej rastliny kanabis, ktorú už Svetová zdravotnícka organizácia a jej komisia pre narkotiká označili za rastlinu s preukázanými medicínskymi účinkami.

Domov
Zdieľať
Diskusia