Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. decembra 2020, 11:43
Čas čítania 0:48
Miriam Rumanková

Street food si ľudia vychutnávali už v zaniknutých Pompejách. Archeológovia objavili staroveký stánok s jedlom

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Objav našli pri bežných vykopávkach mesta, ktoré v roku 79 zasypala sopka.

Archeológovia objavili v Pompejách výnimočný pult, na ktorom miestni ľudia pred 2 000 rokmi predávali pouličné jedlo. Objav našli pri bežných vykopávkach mesta, ktoré v roku 79 zasypala sopka. Miesto zatiaľ nie je prístupné verejnosti. Ide o dôkaz, že ľudia si už vtedy vychutnávali rýchle občerstvenie, ktoré by sa dalo prirovnať k dnešným street-foodom, informuje o tom CNN.

Pult sa nazýva termopolium a ide o menšiu stavbu, ktorá zabezpečovala, aby bolo jedlo a drinky stále teplé. Pult objavili v parku s názvom Regio V: „Ide naozaj o mimoriadny nález, prvýkrát sme vykopali celé termopolium. V niektorých okrúhlych otvoroch sa našli pozostatky jedla spred 2 000 rokov. Predná časť pultu bola zdobená obrazmi zvierat.“

Odporúčané
Desivé scény ako z Pompejí. Výbuch sopky pochovával ľudí v Guatemale zaživa, zničil domy, autá aj okolitú prírodu Desivé scény ako z Pompejí. Výbuch sopky pochovával ľudí v Guatemale zaživa, zničil domy, autá aj okolitú prírodu 5. júna 2018, 20:27

Medzi nálezmi boli aj zvyšky keramického riadu a rôznych nádob. Podľa slov archeológov vraj obrazy zvierat naznačovali to, aké jedlá a nápoje konkrétny stánok ponúkal. Archeológovia našli rozmanité zvyšky pokrmov, takže ponuka bola široká. 

Pompeje sú archeologickou lokalitou na mieste niekdajšieho antického mesta, ktorá leží na pobreží Tyrrhenského mora v južnom Taliansku. 24. augusta v roku 79 mesto zasiahla a  čiastočne zničila a pochovala pod 4 až 6 metrovou vrstvou popola a pemze erupcia sopky Vezuv. 

Domov
Zdieľať
Diskusia