Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. decembra 2020, 16:36
Čas čítania 1:15
Tímea Krauszová

Moma opäť prehovorila o boji s anorexiou: Zdravotné problémy mám dodnes

OSOBNOSTI
Uložiť Uložené

Slovenská youtuberka si zaspomínala na krušné časy s poruchou príjmu potravy.

Začalo to pred piatimi rokmi, v kritickom veku 15 rokov. Už niekoľko rokov bola na scéne a mala dojem, že musí byť pre svojich fanúšikov dokonalá. Z nevinnej snahy schudnúť sa napokon vytvorila závažná porucha príjmu potravy, ktorá mohla skončiť aj fatálne.

Prvýkrát o anorexii prehovorila slovenská youtuberka Martina Moma Horňáková v roku 2016. Teraz sa v rámci iniciatívy Deň s Nadáciou Markíza rozprávala s Jánom Tribuľom a opäť hovorila o úskaliach tohto ochorenia.

Odporúčané
V desiatich rokoch prestala jesť. Aj napriek 23 rokom s anorexiou očarila svet svojimi fotografiami V desiatich rokoch prestala jesť. Aj napriek 23 rokom s anorexiou očarila svet svojimi fotografiami 31. októbra 2020, 13:08

Už nikdy nebude úplne v pohode

„S nejakou víziou dokonalej postavy som sa začala trýzniť tým, že som nejedla, trvalo to celkom dlho. Tým, že som diabetička, spôsobilo mi to veľa zdravotných problémov, ktoré trvajú dodnes,“ hovorí mladá youtuberka. Jej okolie spočiatku reagovalo veľmi pozitívne, keď začala chudnúť, čo ju v nebezpečnom rozhodnutí nejesť motivovalo ešte viac.

Po tom, čo dosiahla váhu 48 kíl (na výšku 175 cm) a začali jej trčať kosti, nedokázala robiť už ani bežné činnosti v živote. Vtedy si uvedomila, že zašla priďaleko a chcela späť svoj normálny život.

Medzi prvými ju na zdravotné riziká začala upozorňovať diabetologička, potom už apelovali aj rodičia. „Mamina bola prvý človek, ktorý sa o tom so mnou rozprával. Mala som aj úzkostné stavy a psychické poruchy.“ Moma máva dodnes panické záchvaty, ktoré sa prejavujú aj problémami s dýchaním a závratmi. Cvičí s osobnou trénerkou, ktorá ju má pod palcom a snaží sa mať vyvážený jedálniček, aby jej telo dostávalo všetko, čo potrebuje. No stopy po psychickej aj fyzickej ujme jej zostali.

„Myslím si, že keď si raz týmto niekto prejde, vždy to tam už nejakým spôsobom bude, nedá sa to zamietnuť pod koberec,“ povedala. Hoci prešlo päť rokov, stále si nemyslí, že je úplne v poriadku. Vraj preto hovorí o takýchto ťažkostiach aj cez svoju tvorbu a chce povzbudzovať dievčatá, aby sa nehanbili vyhľadať odbornú pomoc.

Sama si myslí, že keby vyhľadala pomoc skôr, bolo by to lepšie. Odporúča začať problémy riešiť čo najskôr, kým to nezájde priďaleko

Domov
Zdieľať
Diskusia