Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti festival Jeden svet.
31. októbra 2020, 13:08
Čas čítania 2:17
Sponzorovaný obsah

V desiatich rokoch prestala jesť. Aj napriek 23 rokom s anorexiou očarila svet svojimi fotografiami

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Dokumentárny film Autoportrét v tebe bude vzbudzovať hrôzu aj obdiv zároveň.

Autoportrét je jeden z dokumentárnych filmov, ktorý budeš môcť vidieť na festivale Jeden svet, ktorý sa koná online už od 5. novembra. Nedávno sme ti priniesli tipy na desať zaujímavých dokumentárnych filmov tohto festivalu, ktoré sa ti svojimi témami doslova dostanú pod kožu.

Jedným z nich je aj film Autoportrét  z réžie Katja Hogset, Margreth Olin, Espen Wallin o talentovanej fotografke Lene Marie Fossen, ktorá trpí väčšinu svojho života anorexiou. Cez fotografický objektív ťa sprevádza svojim životom, ktorý sama opisuje ako väzenie, kde rozhoduje jej choroba. 

Anorexia je tretia najčastejšia príčina úmrtia v Európe.  Podľa výsledkov prieskumu agentúry 2muse pre projekt Chuť žiť, tretina Slovákov nevie, že by pacientom s poruchami príjmu potravy mala odporučiť lekársku pomoc, a tretina si myslí, že anorexia je len módny výstrelok. Štvrtina Slovákov tvrdí, že poruchy príjmu potravy sa týkajú len mladých dievčat, a polovica nevie, že tieto poruchy sa môžu končiť smrťou.

Ide o veľmi závažné ochorenie, ktoré by sme nemali brať na ľahkú váhu. Aj keď hrdinka dokumentu Lene nechcela, aby ju ľudia vnímali ako dievča s anorexiou, prostredníctvom jej príbehu môžu ľudia lepšie spoznať svet človeka trpiaceho touto chorobou. Nakoniec, sama si priala, aby sa film dostal k čo najviac ľuďom vo svete. 

Lene rozpráva svoj príbeh od začiatku. Keď mala 10, prestala jesť. Bol to jej spôsob, ako sa vyrovnávať so stresom a úzkosťami. Jej rodičia to samozrejme nebrali na ľahkú váhu, preto sa počas detstva ocitla niekoľkokrát v nemocnici. V jedenástich Lene vážila iba 26 kíl. Aj napriek tomu, že už má tridsať rokov, nikdy nemala pubertu ani menštruáciu. Po čase to jej rodičia vzdali a Lene sa začala neskôr nemocniciam úplne vyhýbať. 

V desiatich rokoch prestala jesť. Aj napriek 23 rokom s anorexiou očarila svet svojimi fotografiami
Zdroj: Festival Jeden svet

Jej svetlom v živote s temnou chorobou je fotografia. Fascinovaná umením nám ukazuje  príbehy utečencov, detí či starých ľudí. Zmení sa to však v momente, keď sa rozhodne svoj fotoaparát otočiť na seba. Matka ju v jej záľube aj napriek chorobe neustále podporuje. 

Lene sa odhaľuje pred objektívom a poukazuje na hrôzy a hanbu spojenú s anorexiou. Ako sama hovorí, keď má niekto rakovinu, ľudia s ním sympatizujú, no keď máte anorexiu, povedia vám, že sa máte najesť. Nie je to však také jednoduché. Sama by si priala, aby mohla začať normálne jesť. Uvedomuje si, že je na ceste pomalého umierania, a preto chce toho stihnúť čo najviac.

Anorexia jej otrávila telo aj myseľ a práve prostredníctvom autoportrétov dáva ľuďom šancu nazrieť do jej sveta. Na pohľad krehká, no veľmi silná osobnosť, ktorá sa v Lene skrýva, ťa prekvapí svojou cieľavedomosťou a chuťou žiť. Jej autoportréty oceňujú mnohí kritici a neskôr sa stanú súčasťou výstavy, ktorá v ľuďoch zanechá hrôzu i obdiv zároveň. 

V desiatich rokoch prestala jesť. Aj napriek 23 rokom s anorexiou očarila svet svojimi fotografiami
Zdroj: Autoportrét

Rovnaké pocity ti ponúka aj samotný dokumentárny film, ktorý zdôrazňuje, že anorexia nie je duševná choroba, ktorú by sme mali brať na ľahkú váhu. Ničí nielen človeka, ktorý ňou trpí, ale aj všetkých ľudí navôkol, ktorí musia sledovať, ako ich blízky pomaly umiera.

Autoportrét sa dá označiť za smutný, no o to viac dôležitý film, na ktorý sa budeš možno pozerať miestami cez prsty, avšak pripomenie ti, že by si v živote nemal nikdy strácať nádej. Tú celý čas nestrácala ani Lena, ktorá bola aj napriek ťaživej chorobe odhodlaná žiť. 

V desiatich rokoch prestala jesť. Aj napriek 23 rokom s anorexiou očarila svet svojimi fotografiami
Zdroj: Autoportrét

Film si môžeš pozrieť v rámci festivalu Jeden svet už  10. novembra. Festivalové permanentky sú v predaji už len 31. októbra, no môžeš si zakúpiť aj samostatné vstupenky na konkrétny deň. Viac informácii nájdeš tu

Okrem toho organizátori pripravujú desiatky podnetných diskusií, ktoré budú zadarmo sprístupnené na webe a sociálnych sieťach festivalu Jeden svet.

Domov
Zdieľať
Diskusia