Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti festival Jeden svet
24. októbra 2020, 11:33
Čas čítania 3:42
Sponzorovaný obsah

Dokumentárne filmy nemusia byť nuda. Tieto sa ti svojimi témami dostanú pod kožu

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Festival Jeden svet ponúkne rôzne témy ako boj s anorexiou, nebezpečnú diagnózu Donalda Trumpa alebo problémy LGBTQ komunity v Čečensku.

Pri spojení dokumentárny film si možno predstavíš niečo zdĺhavé a nudné. Svet dokumentárnych filmov je však čoraz viac pestrejší a dokáže ti ponúknuť filmy, ktoré budeš doslova sledovať so zatajeným dychom. Niektoré z tém dokumentárnych filmov sú často tak silné, až sa ti doslova dostanú pod kožu. Výnimkou nie sú ani filmy na festivale Jeden svet., ktorý sa bude konať online, už od 5. novembra. Pripravili sme si pre teba niekoľko tipov na filmy tohto festivalu, ktoré by nemali ujsť tvojej pozornosti. 

iHuman 

Ak ti je sympatický seriál Black Mirror, tak ti rozhodne odporúčame tento film. Ide o politický thriller o umelej inteligencií, o ktorej hrozbách sa čoraz viac diskutuje. Niektorí predpovedajú, že ide o zbraň, ktorou sa ľudstvo samé zničí. 

iHuman sleduje priekopníkov neviditeľnej revolúcie umelej inteligencie a pozoruje tak vývoj a implementáciu technológií. Dokument odhaľuje, ako umelá inteligencia ovplyvní naše životy, ale aj budúcnosť. Ide o najlepšiu alebo najhoršiu vec, ktorú ľudstvo vymyslelo? 

Lepší profil 

Tisícky lajkov a sledovateľov na sociálnych sieťach nemusí hneď znamenať, že je človek s označením influencer či celebrita naozaj šťastný. Možno sa tak tvári a hovorí to svojim fanúšikom, no len málokto naozaj tuší, aká je realita. 

Podobný príbeh žije aj 16-ročný Austyn Tester, ktorý je aj napriek tisíckam mladých dievčat, ktoré ho milujú v online svete, skľúčený svojim jednotvárnym životom v rodnom meste. Byť tínedžerom z amerického vidieka s tisíckami fanúšikov rozhodne nie je hračka. 

Jaskyňa 

Nominant na Oscara Feras Fayyad (Poslední muži v Aleppe) prináša svojim silným novým dokumentom neochvejný príbeh sýrskej vojny. Jaskyňa je názov podzemnej nemocnice, kde svoje útočisko nachádzajú mnohí civilisti. 

Tu pracuje aj jedna výnimočná doktorka, ktorá sa dožaduje práva pracovať rovnomerne po boku svojich mužských kolegov, čo je v tejto patriarchálnej kultúre nemysliteľné. V nadväznosti na ženy, ktoré zápasia s denným bombardovaním, chronickým nedostatkom dodávok a stále prítomnou hrozbou chemických útokov, predstavuje Jaskyňa strhujúci portrét odvahy, odolnosti a ženskej solidarity.

Koro - národ 

Prvý celovečerný dokument o koronavíruse vo Wu-chane. Na jednej strane bola Čína krajinou, ktorá dokázala veľmi rýchlo zvládnuť situáciu s rýchlo šíriacim sa vírusom, keď v bleskovom čase postavila nemocnice a vytvorila mnohé opatrenia na boj s vírusom. 

Na druhej strane však vidíme zničujúcu byrokraciu, totalitné rozhodovanie, zavádzanie občanov, absenciu občianskej komunikácie, či nedostatok empatie voči tým, ktorí ostali bez domova.

Nespôsobilý: V mysli Donalda Trumpa

Každý, kto už niekedy zahliadol počiny aktuálneho prezidenta Spojených štátov, si asi položil otázku, či je ten človek normálny. Svojimi činmi je mnohokrát nielen na smiech, ale dokonca nebezpečný, čo si o ňom myslia aj mnohí odborníci. 

Dr. John Gartner v spolupráci s režisérom Danom Partlandom vytvoril dokument, v ktorom spolu s ďalšími odborníkmi na duševné zdravie ukazujú, že diagnóza, ktorú má Donald Trump, by mala byť známa celému svetu. Trump podľa nich nie je obyčajný narcista, ale trpí “zhubným narcizmom“. Dokument ponúka znepokojujúci a zároveň neúmyselný pohľad do mysle jednej z najkontroverznejších postáv súčasných dejín.

Vitajte v Čečensku 

LGBTQ komunita to má v mnohých krajinách poriadne ťažké. Čečensko nie je výnimkou. Od roku 2017 tu vedie tyranský vodca Ramzan Kadyrov zvrhlú operáciu na očistenie krvi Čečenov. Prílušníkov LGBTQ komunity prenasledujú, mučia a popravujú. 

Niektorí preto utekajú, iní sa snažia udržať v čo najväčšej tajnosti. David France v tomto dokumente odhaľuje všetky zverstvá, ktorým musia ľudia z tejto skupiny neustále čeliť. Strhujúce príbehy ľudí, ktorí kvôli svojej inakosti bojujú o život, ťa rozhodne nenechajú chladným. 

Autoportrét

Anorexia je v Európe treťou najčastejšou príčinou smrti žien. Bola aj príčinou smrti len 33-ročnej fotografky Lene Marie Fossen, ktorá ňou trpela od desiatich rokov. Stihla však ešte predtým vytvoriť dokumentárny film, ktorým chcela odoslať dôležitú správu celému svetu. 

Táto výnimočne talentovaná fotografka si svoju chorobu plne uvedomovala. Nebála sa ju ukazovať vo svojich fotografiách, ani v dokumente. Autoportrét zobrazuje jej neľahký boj a cestu krátkym životom s anorexiou. 

Opäť spolu

Jedna rodina a tri krajiny. Dokumentárny film ti rozpovie príbeh rodiny, ktorú rozdelila vojna v Sýrii, kvôli ktorej boli nútení z krajiny odísť. Mama je v Dánsku, otec v Kanade a dvaja synovia žijú v Turecku. 

Kvôli systému uviazli všetci uväznení v týchto krajinách a kontakty udržiavajú cez Skype. Jediné na čo denne myslia je, že konečne chcú, aby bola ich rodina pokope. Podarí sa im to?  Tento film sledujúci rodinu rozdelenú vojnou, ťa prinúti spolu s ňou prežiť rozhodnutia, ktoré boli urobené pod obrovským tlakom.

More tieňov 

Dokumentárny film o záchrane najviac ohrozeného druhu veľryby sviňuchy kalifornskej, odhaľuje prehnité pozadie problému, ktoré ťa poriadne prekvapí. Kto by to bol povedal, že mexické kartely a čínski priekupníci môžu byť hrozbou v podobe vyhubenia tunajšieho morského života. 

Samozrejme ide o skupiny, s ktorými sa neradno zahrávať. Boj o záchranu vzácnej sviňuchy preto nebude vôbec jednoduchý. V dokumente z produkcie Leonarda Di Capria si môžeš pozrieť ako na tomto závažnom probléme spolupracujú vedci, ochranári, investigatívni novinári, tajní agenti, ale aj mexické námorníctvo. 

Ešte jeden skok 

Odísť z nehostinnej krajiny od svojej rodiny, no splniť si sen a robiť to, čo ťa baví? Veľmi náročné rozhodnutie, pred ktorým stojí aj Džehad, ktorý sa venuje parkúru a premýšľa nad svojou svetlejšou budúcnosťou. 

Jeho priateľ Abdalláh si sen splnil, z krajiny odišiel, zanechal parkúrový tím v Palestíne a nasťahoval sa do Európy. Jedného dňa sa dokonca ocitne na súťaži vo Švédsku, v momente, keď Džehad dostane víza. Dokáže odísť a zanechať za sebou svoju milovanú rodinu? 

Toto je len niekoľko z filmov, ktoré budeš môcť vidieť na festivale Jeden svet. Filmy si môžeš pozrieť po zakúpení permanentky, ktoré sú dostupné vo viacerých verziách. Lístky na konkrétne filmy si bude možné zakúpiť iba počas dňa, kedy sú sprístupnené. Viac informácii nájdeš tu

Okrem toho organizátori pripravujú desiatky podnetných diskusií, ktoré budú zadarmo sprístupnené na webe a sociálnych sieťach festivalu Jeden svet. 

Domov
Zdieľať
Diskusia