Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. novembra 2020, 8:52
Čas čítania 1:20
Viktor Kniš

Kaliňák: Niektoré skutky Bödörovej skupiny sa mohli stať, 400-tisícový úplatok pre policajtov NAKA treba prešetriť

NEWS ROBERT KALIŇÁK
Uložiť Uložené

Bývalý minister vnútra tentokrát obhajoval seba, stranu Smer aj Tibora Gašpara v rozhovore pre Plus 7 dní.

Robert Kaliňák aktuálne obieha médiá a rozdáva rozhovor za rozhovorom. Všetky sa týkajú primárne akcie Očistec, v rámci ktorej sú obvinení viacerí bývalí vysokopostavení funkcionári  NAKA. Podľa vyšetrovateľa mali slúžiť oligarchovi z Nitry Norbertovi Bödörovi, ktorý bol údajne hlavou organizovanej zločineckej skupiny. 

„Šokujúco namiesto boja proti zločinnosti „prešli na druhú stranu“ a sami mali zločineckú skupinu vytvoriť. Následne mali svoje konanie v rámci skupiny dlhodobo a pomerne pravidelne vzájomne koordinovať,“ popisuje údajnú organizovanú zločineckú skupinu sudca Stieranka v uznesení o vzatí do väzby, ktoré má redakcia Refresheru k dispozícii.

Odporúčané
Bödörova schéma: Ako vraj konali v prospech Smeru a SNS, ako si mali deliť 400-tisícový úplatok a kto to celé dopodrobna opísal? Bödörova schéma: Ako vraj konali v prospech Smeru a SNS, ako si mali deliť 400-tisícový úplatok a kto to celé dopodrobna opísal? 8. novembra 2020, 16:53

Úplatok 400-tisíc

Robert Kaliňák napriek tomu dlhšie tvrdí, že sa skutky, ktoré sa dávajú obivineným za vinu, nestali. 

V najnovšom rozhovore pre Plus 7 dní však skonštatoval, že niektoré sa skutočne stať mohli a treba ich prešetriť. „Tie s pohonnými látkami a tam, kde sú spomínaní mobilní operátori. V tej druhej malo ísť o úplatky v hodnote 400-tisíc eur. Ale budovať na týchto izolovaných skutkoch zločineckú skupinu je nepredstaviteľné,“ opovedal Kaliňák na otázku Plus 7 dní, pri ktorých skutkoch je dôvodný predpoklad, že sa stali.

V obvinení popisuje vyšetrovateľ aj konkrétny prípad, ktorý sa týka reťaze spoločností O2 CZ, SWAN, DH Telekom a Interstore Group. Tento kšeft podrobne polícii popísal Ľudovít Makó. Bývalý riaditeľ ekonomického odboru ministerstva vnútra Martin Fleischer sa najprv dozvedel, že Interstore Group potrebuje „pomoc“ pri vyšetrovaní daňovej trestnej činnosti. Fleischer následne informoval Makóa, ten Gašpara a Bödöra. Na porade dohodli postup aj so Slobodníkom a Fleischerovi odkázali, že „pomôcť“ vedia za úplatok 400-tisíc eur. 

Spoločnosť Interstore Group údajne súhlasila a peniaze mala odovzdať Fleischerovi. Ten si mal nechať 40-tisíc eur. Zvyšných 360-tisíc eur si rovným dielom po 90-tisíc eur mali rozdeliť Bödör, Makó, Slobodník a Gašpar. 

Robert Kaliňák napriek tomu v rozhovore dodáva, že Tibora Gašpara dobre pozná, tyká si s ním a pozná ho ako človeka, u ktorého sa nedá vybaviť ani vodičák. 

Bývalý minister vnútra, ktorý odišiel do politického dôchodku po vražde Jána a Martiny, opäť zopakoval, že ide o politickú objednávku vlády Igora Matoviča. Kritizoval aj médiá, ktoré vraj vedeli o zásahu NAKA u Tibora Gašpara a spol. vopred.

Kaliňák: Niektoré skutky Bödörovej skupiny sa mohli stať, 400-tisícový úplatok pre policajtov NAKA treba prešetriť
Zdroj: TASR - Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia