Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti IKEA.
29. októbra 2020, 15:10
Čas čítania 2:00
Sponzorovaný obsah

Je naozaj udržateľný život luxus? Prieskumy ukázali ako Slováci šetria planétu aj peniaze

ZAUJÍMAVOSTI IKEA PRIESKUM VEREJNEJ MIENKY
Uložiť Uložené

Patríš k 96% Slovákov, ktorí sa snažia šetriť v domácnosti?

Žijú Slováci udržateľne? K udržateľnej domácnosti nepatrí len recyklovanie odpadu, ale aj mnoho ďalších súčastí. Štatistiky z nového IKEA prieskumu ukázali, že až 1/3 Slovákov si stále myslí, že výrobky šetriace energiu, vodu a minimalizujúce odpad, sú drahšie ako klasické výrobky. Je to však naozaj tak? Prečítaj si o spôsoboch, ktoré Slováci využívajú k ekologickejšej domácnosti a ako k tomu IKEA prispieva.

 

IKEA v spolupráci s prieskumnou agentúrou KANTAR HOFFMAN, vytvorila prieskum o udržateľnosti, ktorý ukázal, že pre 65 % z nás je hlavnou motiváciou ku kúpe udržateľných výrobkov najmä šetrenie peňaženky a životného prostredia. Slováci pritom prispievajú k jeho ochrane najmä formou úspory energie (68%) a minimalizáciou odpadu (41 %). 

Si šetrný Slovák? Pozri si prieskum od IKEA a zisti, kam patríš ty
Zdroj: IKEA

Kde šetríme najviac 

Vysvitlo, že v slovenských domácnostiach šetríme hlavne energiu. Úsporné spotrebiče sú pre Slovákov voľbou číslo jeden a pri rozhodovaní o kúpe je pre nás dôležitá najmä ich cena. V 86 % slovenských domácností dnes nájdeme žiarovky LED. Svoje účty za energie znižujeme praktickými life-hackmi. Počas chladných dní zvykne 79 % Slovákov používať textílie na regulovanie teploty v domácnosti, 51 % z nás dokonca veľmi často.

Si šetrný Slovák? Pozri si prieskum od IKEA a zisti, kam patríš ty
Zdroj: IKEA

Taktiež, viac ako polovica z respondentov sa pochválila pravidelným využívaním znovu nabíjateľných batérií. Medzi bariéry, kvôli ktorým ich zvyšných 45 % z nás nevyužíva, patrí najmä ich cena (37%), naša zábudlivosť (31%) a nedostatok času na nabíjanie (15%). Používanie alkalických batérií ma negatívny vplyv na prírodu, preto sa IKEA tento rok zaviazala odstrániť všetky nenabíjateľné alkalické batérie z globálneho sortimentu vybavenia domácnosti do októbra 2021. 

Udržateľný prístup aj v spojení s nábytkom 

Neoddeliteľnou súčasťou našich domovov je nábytok. Kde a ako ho najčastejšie nakupujeme? Napriek všadeprítomnej digitalizácii až 76 % Slovákov nakupuje nábytok priamo v predajni s nábytkom. Nákup nábytku výhradne cez e-shop obľubuje 18 % Slovákov. Nábytku v domácnosti sa najčastejšie zbavujeme až keď je starý, zničený a ošarpaný (63%), keď potrebujeme iný rozmer (19%) či vyjde z módy (18%). Až polovica Slovákov si nikdy nekúpila žiadny nábytok z druhej ruky. Takmer 1/3 z tejto skupiny spotrebiteľov nad tým nikdy ani nepremýšľala, pre ostatných nie je použitý nábytok hoden kúpy za ponúkanú cenu (23%), kúpa sa im zdá riskantná (21%) alebo nehygienická (18%). 

Si šetrný Slovák? Pozri si prieskum od IKEA a zisti, kam patríš ty
Zdroj: IKEA

To je niečo, na čom ešte môžeme popracovať, keďže zmena prístupu by pomohla k udržateľnejším domácnostiam. Samotná IKEA Bratislava v novembri 2017 spustila službu Druhý život nábytku, ktorá umožňuje zákazníkom predať svoj nevyužitý alebo nepotrebný nábytok z IKEA. Zákazníci si v predajni môžu taktiež zakúpiť aj up-cyklované textilné výrobky z nevyužitých látok IKEA, ktoré sa do sortimentu dostali vďaka projektu Druhý život látkam a spolupráci s neziskovou organizáciou Dom Svitania. Hlavným cieľom oboch projektov je minimalizovať odpad v čo najvyššej možnej miere. 

Si šetrný Slovák? Pozri si prieskum od IKEA a zisti, kam patríš ty
Zdroj: IKEA

Lepšia budúcnosť na dosah 

Udržateľnejšiu domácnosť môžeš začať viesť už dnes. Prispej k zníženiu nášho dlhu voči planéte, a zároveň ušetri cenné eurá. Nejde pritom o žiadnu vedu, stačí pár jednoduchých pravidiel.

IKEA už dlhodobo vyvíja a navrhuje produkty, pri ktorých sa vo výrobnom procese využívajú udržateľné, recyklované alebo recyklovateľné materiály a nezaostáva ani pokiaľ ide o zodpovedný prístup v spojení s jedlom. V posledných rokoch na trh uviedla napríklad vegetariánsky hotdog, ktorý má v porovnaní s tým klasickým o 85 % nižšiu uhlíkovú stopu, vegánsku zmrzlinu či nové bezmäsité guľôčky založené na rastlinnej báze.

Svojich zákazníkov vzdeláva aj prostredníctvom aplikácie IKEA Better living, pomocou ktorej vysvetľuje environmentálny dopad rôznych aktivít. Spoločnosť IKEA verí, že aj malá zmena v správaní spotrebiteľov dokáže vytvoriť veľký pozitívny dopad na životné prostredie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia