Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. septembra 2020, 8:33
Čas čítania 0:41
Matej Krajčovič

V Česku majú ďalších 2 309 pozitívnych testov, pľúcne ventilátory v Prahe sú podľa ministra na hrane kapacity

NEWS ČESKO
Uložiť Uložené

U našich susedov pribúda aj nakazených zdravotníkov, tí teraz budú zostávať v práci aj v prípade, že sú pozitívni, no nemajú príznaky.

V Česku je už niekoľko týždňov situácia okolo nového koronavírusu mimoriadne nepriaznivá. Denné prírastky nových nakazených aktuálne výrazne prekračujú čísla z prvej vlny v máji. 

Počas stredy pribudlo 2 309 potvrdených prípadov, čo je tretí najvyšší údaj vôbec (rekordom bolo 3 123 nakazených minulý týždeň), informujú Lidovky.cz. Za stredu zomrelo 11 ľudí, celkový počet obetí je 555. 

Nový minister zdravotnícta Roman Prymula oznámil, že nemocnice v Prahe, konkrétne oddelenia s pľúcnymi ventilátormi, sú na hrane svojej kapacity. Do hlavného mesta totiž často presúvajú aj pacientov z iných miest, v čom však vidí viacero problémov.

„Potrebujeme, aby pacienti, pokiaľ majú COVID-19, zostávali v jednotlivých krajoch. Ich transport na centrálne zariadenie nedáva zmysel, ohrozujú presonál aj prepravné kapacity,“ povedal Lidovkám 

Zaistenie dostatočných kapacít je podľa premiéra Andreja Babiša Prymulovou hlavnou úlohou. Nemocnice sú podľa ankety, ktorú zverejnilo ČTK na takýto krok pripravené, zatiaľ to však podľa nich nie je potrebné. 

Odporúčané
Nechutný útok z publika aj bitka Petra Kuťku. Čo nám prezradili Lady Dee a Inked Dory? (Report z turnaja Clash of the Stars 7) Nechutný útok z publika aj bitka Petra Kuťku. Čo nám prezradili Lady Dee a Inked Dory? (Report z turnaja Clash of the Stars 7) 28. januára 2024, 16:30

V Česku však rastie aj počet nakazených lekárov. Pre niektorých teda začnú platiť nové pravidlá a zdravotníci budú v práci zostávať aj v prípade, že sú pozitívni, no nemajú príznaky. Povinné bude aj používanie respirátorov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia