Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. augusta 2020, 9:22
Čas čítania 0:54
Matej Krajčovič

Nový rekord v prenose dát. S touto technológiou rýchleho internetu by si celý Netflix stiahol za menej než sekundu

TECH
Uložiť Uložené

Rýchlosť prenosu dosiahla 178 terabitov za sekundu.

Je asi len málo vecí, ktoré ťa vedia nahnevať viac, než pomaly sa načítavajúce webové stránky a sekajúce videá.

Tím z University College v Londýne takýto problém určite nemá, píše Daily Mail. Tamojším výskumníkom sa totiž podarilo zlomiť predchádzajúci svetový rekord a dosiahnuť rýchlosť prenosu dát až 178 terabitov za sekundu.

Denník píše, že s takouto rýchlosťou by si si do počítača stiahol celý Netflix, teda všetky jeho filmy a seriály za menej než jednu sekundu. 

Vysokoškolským výskumníkom na to poslúžila špeciálna technológia, ktorá používa širšie vlnové pásmo než bežné optické káble. Dobrou správou je aj to, že špeciálna sústava zosilovačov by podľa nich pomerne lacno mohla byť nainštalovaná aj na súčasné optické káble, takže je možné, že už o pár rokov budeme podobne rýchly internet používať naozaj všetci. 

Vedci, samozrejme, pri pokuse nesťahovali nič z internetu, keďže by ich limitovala rýchlosť serverov, napríklad aj samotného Netflixu. Pri pokuse boli presúvané dáta medzi viacerými počítačmi priamo na univerzite. Len disky, ktoré dáta držali, podľa denníka vážili pol tony. 

Rýchlosť súčasných datacentier, aké používajú napríklad Google, Apple alebo Microsoft, má byť približne 35 terabitov za sekundu, nová technológia by ich teda dokázala zrýchliť až päťnásobne

Odporúčané
Netflix chce internet uchrániť pred preťažením. Počas karantény zníži kvalitu streamu Netflix chce internet uchrániť pred preťažením. Počas karantény zníži kvalitu streamu 20. marca 2020, 6:50

O tom, či je dnešný internet dostatočne rýchly, sa začalo diskutovať hlavne v súvislosti s globálnou pandémiou nového koronavírusu. Netflix či YouTube museli dokonca dočasne znížiť kvalitu svojich streamov, aby najmä európske siete uchránili pred preťažením.  

Domov
Zdieľať
Diskusia