Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti Red Bull.
19. augusta 2020, 13:10
Čas čítania 1:39
Sponzorovaný obsah

Siahni na dno svojich možností a dokáž, že na to máš! Bežecké preteky Red Bull 400 sa konajú už túto sobotu na Štrbskom plese

ZAUJÍMAVOSTI BEH RED BULL ŠPORT
Uložiť Uložené

Čaká ťa skokanský mostík, extrémne strmá trať a tretí ročník slovenskej edície najťažších 400-metrových pretekov.

Iba pár zastávok svetovej série Red Bull 400 ostalo tento rok v kalendári. Štrbské Pleso je jednou z nich a v sobotu 22. augusta 2020 bude táto ikonická lokalita hostiť tretí ročník slovenskej edície najťažších 400-metrových pretekov. Veľký skokanský mostík vo Vysokých Tatrách, jeho náročné prevýšenie a extrémne strmá trať už čaká aj na teba. Tak si to nenechaj ujsť!

Redbull
Zdroj: Dan Vojtech/Red Bull Content Pool

Bežecká výzva tohto leta je na dosah

Aj napriek tomu, že online registrácia je už uzavretá, stále sa môžeš stať súčasťou pretekov a prihlásiť sa priamo na mieste. Pár voľných miest ostalo ešte vo všetkých kategóriách okrem mix štafiet. Viac info a ďalšie organizačné pokyny nájdeš  na redbull.sk. A ak sa chceš pozrieť, ako to na takýchto pretekoch vyzerá, prinášame ti video z minulého roka.

Padnú na Red Bull 400 Štrbské pleso nové rekordy?

Tohtoročná štartovka je nabitá zvučnými menami, skúsenými účastníkmi, ale aj štvorstovkovými nováčikmi. Na ďalšiu trofej si už určite brúsi zuby minuloročný víťaz z Česka Tomáš Maceček, no tesne v pätách mu aj tento rok bude slovenský rýchlik Jakub Šiarnik. Na ženskej štartovke nechýba držiteľka traťového rekordu z roku 2018 Kristína Néč-Lapinová a svoj prvý extrémny beh do vrchu si ide vyskúšať aj olympionička Jana Dukátová.

Jana už usilovne trénuje na bratislavskej Kolibe a je pripravená mostík na Štrbskom Plese zdolať: „Sú to šialené preteky, idem tam s ambíciou prekonať to a prežiť. Je to príležitosť prekonať samú seba. Bude to bolieť, ale ten pocit hore bude na nezabudnutie.“

Tretí slovenský ročník Red Bull 400 bude premiérovým aj pre kajakára Jakuba Grigara a triatlonistu Filipa Šeba. Ak nemôžeš byť na mieste, tak určite sleduj live blog na webe redbull.sk/400.

Redbull
Zdroj: Filip Nagy/Red Bull Content Pool

Viac o Red Bull 400 a histórií pretekov

Red Bull 400 je svetová séria najťažších behov na strmých skokanských mostíkoch. Lokality, v ktorých sa preteky organizujú, podliehajú jedinému pravidlu - „štvorstovka“ sa môže uskutočniť iba na kopcoch určených k zoskokom na lyžiach alebo na samotných výškových skokanských mostíkoch.

V roku 2018 sa premiérovo podarilo preteky priniesť aj do Vysokých Tatier a tento rok sa akcia vracia na rovnaké miesto už po tretíkrát. Na Štrbské Pleso, na veľký mostík (s označením HS 136), ktorý bol pred príchodom pretekov Red Bull 400 naposledy využitý počas lyžiarskej freestyle súťaže ešte v roku 2003.

Redbull
Zdroj: Filip Nagy/Red Bull Content Pool

Podujatie organizačne opäť zastreší agentúra BE COOL. Myšlienka využitia letných opustených skokanských mostíkov napadla v roku 2011 Rakúšanovi Andreasovi Bergerovi. Výzva bola jasná, behom čo najrýchlejšie prekonať klasickú atletickú 400-metrovú vzdialenosť na netradičnej trati skokanského mostíka. Od konca dopadu až po rozjazdovú lávku, s maximálnym uhlom sklonu 37 stupňov (75% prevýšenie). Red Bull 400 sa tak stal najkratším a najextrémnejším globálnym 400-metrovým behom.

Domov
Zdieľať
Diskusia