Zloženie, cena, kalorická hodnota či farba. Aj to sú parametre, na ktoré sme sa pozreli pri výrobkoch známeho slovenského výrobcu.
Ak si milovníkom šuniek, salám a mäsových výrobkov, tak pozor! Dnes ti predstavíme známu slovenskú značku Tauris a ich prémiové mäsové výrobky, ktoré nájdeš v novom brandingu už aj na pultoch slovenských obchodov či supermarketov.
Spolu sa pozrieme na zloženie, cenu a ďalšie parametre konkrétnych 5 prémiových produktov. Tak poďme na to.
Mäsové výrobky od značky Tauris
Značka Tauris nie je v mäsovom priemysle žiadny nováčik, jej počiatky siahajú až do roku 1941. Na svojom konte si nesie množstvo certifikátov a ocenení, posledným z nich je napríklad aj obhájený titul z minulého roku - Najdôveryhodnejšia značka za rok 2018 v kategórii mäsa a mäsových výrobkov, čím Tauris opakovane potvrdil svoju kvalitu aj kvalitu prémiových výrobkov.
Ak si milovníkom párkov, Zipser párky, ktoré patria na trhu medzi najpredávanejšie, vyrába práve tento výrobca.
Salámy a šunky prémiovej kvality
V dnešnom článku ti predstavíme už spomenutých 5 výrobkov značky TAURIS. Každý z nich je súčasťou prémiového radu, ktorý spoznáš podľa nových obalov. Sú ladené do jemných sivých a bielych farieb a na spodnej časti každého z obalov je ilustrácia slovenskej prírody a histórie mäsiarskeho remesla s priesvitnou fóliou v tvare typického býka, cez ktorú je viditeľný produkt samotný.
Obal nárezov je rovnaký pre šunky aj salámy. Všetky mäsové produkty z prémiovej triedy sa vyznačujú vysokým podielom mäsa, sú bez gluténu a s najkvalitnejšími vstupnými komoditami.
1. Corvin šunka
Corvin šunka alebo šunka špeciál je z bravčového mäsa. Je kvalitným mäsovým produktom, keďže ho obsahuje až 90 %. Má jemnú chuť a oceníš ju v prípade, ak máš radšej ľahké mäsové výrobky.
TIP na konzumáciu:
Ocenia ju predovšetkým tí, ktorí sa snažia stravovať zdravo. Je výborná do sendvičov či na oživenie zeleninových šalátov.
- Druh mäsa: Bravčové mäso
- Podiel mäsa: 90 %
- Zloženie: Bravčové stehno min. 90 %
- Chuť: Slanšia, jemná
- Energetická hodnota: Na 100 g energia 402 kJ/95 kcal
- Trvanlivosť: 21 dní
- Odporúčaná cena: 2,19 €
- Hmotnosť balenia: 150 gramov
2. Grande saláma
Saláma Grande je inšpirovaná talianskou gastronomickou tradíciou. Výrobca uvádza, že je varená a následne sušená - patrí teda do skupiny tepelne opracovaných trvanlivých mäsových výrobkov. Samotný názov „grande“ napovedá, že produkt je mohutný nielen svojou chuťou a vôňou, ale aj veľkosťou, aby prekryl aj tú najväčšiu žemľu a doprial plnohodnotné zasýtenie aj pre najnáročnejšieho gurmána.
TIP na konzumáciu:
Má výraznú vôňu a chuť, myslíme si, že ak máš naozaj rád dobré salámy, tento druh zvládneš jesť aj na taliansky štýl, teda so zeleninou, pohárom vínka a chutným syrom. Mňam!
- Druh mäsa: Bravčové mäso
- Podiel mäsa: na 100 g hotového výrobku bolo použitých 110 g mäsa
- Zloženie: Bravčové mäso a slanina
- Chuť: Výrazná, "mäsová"
- Energetická hodnota: Na 100g energia 1763 / 427 kJ / kcal
- Trvanlivosť: 30 dní
- Odporúčaná cena: 1,79 €
-
Hmotnosť balenia: 100 gramov
3. Toreador saláma
Ďalším z testovaných výrobkov bola saláma Toreador. Patrí k tepelne neopracovaným mäsovým výrobkom. Má výraznú "mäsovú" červenú farbu, hladký povrch a jemne mletú štruktúru. Chuť je mierne kyslá, slanšia.
TIP na konzumáciu:
Toreador saláma je ideálna na prípravu studených mís a nárezov.
- Druh mäsa: Bravčové a hovädzie mäso
- Podiel mäsa: Na 100 g hotového výrobku bolo použitých 114 g mäsa.
- Zloženie: Bravčové, hovädzie mäso a koreniny
- Chuť: Kyslá, slanšia
- Energetická hodnota: na 100 g energia 1918/ 464 kJ/kcal
- Trvanlivosť: 40 dní
- Odporúčaná cena: 1,29 €
-
Hmotnosť balenia: 75 g
4. Mortadella šunka
Dlhoročnú tradíciu v Taliansku má aj Mortadella, typický mäkký masový výrobok. Ak ju nepoznáš, naučíme ťa, že správna šunka Mortadella je tvorená mozaikou z kúskov slaniny a celého zeleného korenia. Má špecifickú a veľmi korenistú chuť - ocenia ju predovšetkým milovníci pikantnejších a výraznejších chutí. Má vysoký obsah mäsa - až 80 % bravčového.
TIP na konzumáciu:
Mortadella sa hodí do mäsových mís a foodstylingových plateov v cateringu alebo poriadnej párty. Jej krásna štruktúra a veľkosť sú k aranžovaniu ideálne. Chutí dobre aj po starom – so žemličkou, pikantnou francúzskou horčicou a zeleninkou.
- Druh mäsa: Bravčové mäso
- Podiel mäsa: 80 %
- Zloženie: Bravčové mäso
- Chuť: Korenistá
- Energetická hodnota:
- Trvanlivosť: 21 dní
- Odporúčaná cena: 1,59 €
- Hmotnosť balenia: 150 gramov
5. Nitran saláma
Kto by nepoznal naše najznámejšie suché salámy ako Nitran či Malokarpatská saláma? Málokto však vie, že v 70. rokoch minulého storočia ich vytvorili majstri mäsiari, ktorí prišli vôbec s prvými suchými salámami na Slovensku.
V Mojmírovciach pri Nitre ich dodnes vyrábajú podľa Československej štátnej normy z roku 1988, ktorá je chránená aj v takzvanej červenej knihe, záväznej pre každého poctivého výrobcu. Recept na výrobu legendárneho Nitranu sa od nás snažili odkukať aj súdruhovia z RVHP.
Saláma Nitran je proste klasika. Aj keď mnohých pri tomto type salámy odrádza mozaika chudých a tučných častí, ktorá je viditeľná na koliesku salámy už na prvý pohľad, ide o čisté mäsko s prirodzenou skladbou svaloviny a tukov, ktoré sa suší bez tepelnej úpravy niekoľko týždňov. Preto chuť Nitranu a jeho nutričné hodnoty stoja za to. Nitran od Taurisu je kvalitnou suchou trvanlivou salámou. Pod značkou Tauris máš istotu, že ochutnáš pravú chuť Nitranu.
TIP na konzumáciu:
Konzumenti salámy Nitran sú typickí klasici, ale náš tip nebude veľmi tradičný. Skús si ho vychutnať bez pečiva, nechaj prejsť všetky jeho chute cez tvoje chuťové poháriky, presne tak, ako si to tento nedocenený výrobok zaslúži. Kombinuj to presne s tým, s čím sa kombinuje Pršut – hrozno a syr. Možno vínko k tomu, čo povieš?
- Druh mäsa: Bravčové a hovädzie mäso
- Podiel mäsa: na 100 g hotového výrobku bolo použitých 130 g mäsa
- Zloženie: Bravčové, hovädzie mäso a koreniny
- Chuť: Mäsová, údená
- Energetická hodnota: na 100 g energia: 2225/539 kJ/kcal
- Trvanlivosť: 40 dní
- Odporúčaná cena: 1,29 €
- Hmotnosť balenia: 75 gramov