Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Článok už nie je dostupný cez tento odkaz. Počet bezplatných prečítaní na tomto odkaze bol vyčerpaný. Pre dočítanie článku si predplať REFRESHER+
31. júla 2020, 10:16
Čas čítania 8:36
Tina Hamarova

Podľa klimatológa je možné, že Dunaj aj celý Žitný ostrov zmizne. Priprav sa na dlhé a suché letá (Rozhovor)

Podľa klimatológa je možné, že Dunaj aj celý Žitný ostrov zmizne. Priprav sa na dlhé a suché letá (Rozhovor)
Zdroj: FB/ SHMÚ/ Tomas a Dominika
NEWS KLIMATICKÁ ZMENA POČASIE SHMÚ
Uložiť Uložené

Po rokoch máme na Slovensku vraj leto, ktoré je „normálne“. Nemali by sme si ale zvykať, klimatická kríza už totiž naplno zúri aj u nás a je možné, že v najbližších rokoch u nás cez leto zaprší len výnimočne.

Tiež máš pocit, že v roku 2020 je všetko hore nohami? Pandémia, ekonomická kríza, pekné počasie, keď sme museli byť zatvorení doma a mizerné, keď už sme mohli chodiť von. 

Rok sa každú chvíľu prehupne do svojej druhej polovice, tak nám ostáva dúfať, že leto bude pokračovať tak, ako má.

„Toto leto je po veľmi dlhom čase normálne,“  hovorí prekvapivo klimatológ Jozef Pecho. Mladí ľudia si už vraj zvykli na dlhé tropické letá, o ktorých by sme na Slovensku pred štyridsiatimi rokmi ani nechyrovali. Daždivé a relatívne chladné počasie bolo pre náš región charakteristickejšie, rovnako ako mesiace trvajúca snehová pokrývka počas zimy.

Štyri ročné obdobia, ako ich poznáme, na Slovensku postupne zaniknú, hovorí klimatológ Jozef Pecho (Rozhovor)
Zdroj: Archív, Jozef Pecho

Toto nám podľa klimatológa už v budúcnosti nehrozí. Klimatická kríza sa naplno prejavuje aj na Slovensku a v najbližších rokoch by sme sa mali pripraviť na to, že sa zmenia ročné obdobia a naša klíma bude skôr pripomínať Taliansko či Španielsko, v horšom prípade Grécko a Turecko. Škoda, že Slovensko na rozdiel od iných krajín nemá more. 

Jozef Pecho zo Slovenského hydrometeorologického ústavu v Bratislave sa už takmer 20 rokov venuje skúmaniu klimatických zmien.  Vyštudoval fyzickú geografiu na Prírodovedeckej fakulte a neskôr aj fyziku atmosféry a klimatológiu na Katedre astronómie, fyziky Zeme a meteorológie Univerzity Komenského.

Čaká nás minimálne štvorstupňové oteplenie len v rámci tohto storočia. A to bude mať veľmi pravdepodobne nezvrátiteľné dopady na hospodárstvo, kvalitu a stabilitu biosféry, ekosystémov.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako dopadne podľa predpovedí tohtoročné leto
  • Ako často budeme mať na Slovensku ničivé dažde
  • Ako sa v najbližších dvadsiatich rokoch zmenia ročné obdobia
  • Na akú krajinu sa budeme klimaticky podobať
  • Čo je aktuálne najväčšia hrozba klimatickej krízy

Považujete tohtoročné leto za neštandardné?

Ak to porovnáme s predošlými piatimi letami, obdobie od začiatku júla až doteraz bolo neštandardne oblačné a relatívne chladnejšie. Pomerne pravidelne sa vyskytovali zrážky, v niektorých prípadoch aj veľmi intenzívne - napríklad v Gabčíkove alebo na Muránskej planine.

Ak to ale hodnotíme z klimatologického hľadiska, toto leto je po veľmi dlhom čase konečne normálne. A to aj z hľadiska teploty, aj z hľadiska zrážok. Nevyskytujú sa dlhé obdobia sucha a aj na pocit je to leto príjemnejšie a premenlivejšie

Kedy bolo takéto počasie počas leta bežné?

Takéto letá sa vyskytovali pomerne často v 60-tych až 80-tych rokoch minulého storočia. Dá sa povedať, že od roku 2014 máme konečne teplotne aj zrážkovo normálne leto.

Čo dnes možno mladým ľuďom chýba, sú dlhé obdobia naozaj vysokých teplôt, na ktoré sme boli zvyknutí posledných približne 20 rokov. A tým myslím teploty nad 30, až 35 stupňov Celzia. Toto sme tento rok zažili len začiatkom júla a teraz v utorok, kedy sme zaznamenali zatiaľ najvyššiu teplotu vzduchu v tomto roku u nás, 36 stupňov v Senici.

Ale počet tropických dní je naozaj nízky, zatiaľ sme mali asi len osem dní, kedy boli teploty nad 30°C, to je v porovnaní s ostatnými letami ozaj výrazne nižší počet.

Odporúčané
Na Slovensku padol tohtoročný teplotný rekord. Večer naopak krajinu zasiahnu výrazné búrky Na Slovensku padol tohtoročný teplotný rekord. Večer naopak krajinu zasiahnu výrazné búrky 28. júla 2020, 17:41

Prekvapilo vás to, že je sa to leto po rokoch tak zmenilo?

Vzhľadom na to, čo sa dialo počas celej zimy a jari, ani veľmi nie. Aj keď očakávali sme, že leto bude menej daždivé a viac suchšie a teplejšie.

Celé sa to začalo minulý rok, kedy po rekordne teplom lete nasledovala veľmi teplá jeseň a zima.  Aj apríl a marec tohto roku boli stále mimoriadne slnečné, mali málo oblačnosti, pretrvávalo výrazné sucho - čo bolo v niektorých oblastiach Slovenska v polovici mája už ozaj veľmi vážne. 

Potom prišla zmena cirkulácie, západné prúdenie sa zmiernilo a nastúpilo pravidelnejšie meridionálne prúdenie, čo spôsobilo pravidelnejší prísun zrážok z juhozápadu aj severozápadu. To tu ale nebude do konca leta. 

Znamená to, že v auguste sa oteplí?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 87030 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako dopadne leto 2020
  • Čoho sa klimatológovia najviac obávajú
  • Čo spôsobilo tajomné „svetielkujúce“ oblaky, ktoré sme mohli pozorovať začiatkom júla
  • Ktorá slovenská rieka možno v najbližších desaťročiach zmizne
Domov
Zdieľať
Diskusia