Osláv začiatok leta ďalekou cestou do exotickej Indie, aj keď len v pohodlí vlastnej kuchyne. Recept od Lenivej kuchárky môže byť skvelým začiatkom aj pre menej skúsených kuchárov.
Láska, ako je známe, nepozná hranice. A to ani v súčasnej situácii, kedy môžeme o ceste do dovolenkového raja iba snívať. Osláv preto začiatok leta ďalekou cestou s vôňou exotiky tento rok „len” v pohodlí vlastného domova. Navodiť atmosféru horúcej Indie si môžeš aj vo svojej kuchyni!
Pridaj k receptu na vegetariánske karí od food blogerky Lenivej kuchárky veľkú dávku lásky, a zaboduj aj v prípade, ak je tvoj partner presvedčený vegetarián. Ak si v príprave indickej kuchyne nováčikom, tento recept pre teba môže byť skvelým začiatkom. Naučí ťa správne odhadnúť pomer korenín a zeleniny tak, aby si si doma vyčaroval naozaj delikátnu porciu exotiky. Dobrú chuť!
Vegetariánske karí á la Lenivá kuchárka
Ingrediencie (na 4 porcie):
- 2 lyžice panenského olivového oleja K-Bio
- 2 šalotky/3 strúčiky cesnaku
- 10 g nastrúhaného zázvoru
- čili paprička/lyžica horčicových semienok/lyžica kurkumy
- 30-50 g žltej karí pasty
- mrkva, červená paprika, menšia brokolica
- cuketa K-Bio
- 400 ml kokosového mlieka K-Bio
- soľ, čili korenie, sušený cesnak, hrachové lusky, jarná cibuľka, limetka
- 200 g bio tofu K-take it veggie
- 200 g ryže basmati
Postup:
Na olivovom oleji opeč do sklovita nadrobno nasekané šalotky. Pridaj nasekaný cesnak, nastrúhaný zázvor, nadrobno nasekanú čili papričku bez semienok, horčicové semienka, kurkumu a karí pastu (podľa intenzity chuti) a premiešaj. Restuj 2-3 minúty, pridaj na krúžky nakrájanú mrkvu, pásiky červenej papriky a kocky cukety, premiešaj a chvíľku ďalej restuj. Zalej horúcou vodou (400 ml), prikry pokrievkou a var 15 minút. Pridaj kokosové mlieko a ružičky umytej brokolice a povar len krátko, aby zostala chrumkavá (cca 5 minút). Na záver dochuť soľou, čili korením a šťavou z limetky.
Tofu zbav prebytočnej vody, nakrájaj na kocky, pridaj soľ, čili korenie a sušený cesnak a premiešaj. Okorenené tofu opeč dozlata na panvici s olivovým olejom a pridaj do karí. Podávaj s uvarenou ryžou basmati, plátkami limetky, čerstvými cukrovými hrachovými luskami a kolieskami jarnej cibuľky.
Všetky potrebné ingrediencie (nielen) na prípravu tohto receptu nájdeš pod značkou K-take it veggie a K-Bio exkluzívne v Kauflande.
Náš tip: Ak chceš stolovať skutočne ako v Indii, vyhni sa vidličkám a nožom. Ku karí sa zvykne konzumovať tradičný chlieb naan, ktorý slúži namiesto príboru. Ak servíruješ karí bez naanu, používaj iba lyžicu.