Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
15. júna 2020, 10:27
Čas čítania 5:45
Tímea Krauszová

Belocha a černošku zatkli, pretože ich manželstvo bolo zakázané. 10 filmov a seriálov o rasizme, ktoré ti rýchlo otvoria oči

Belocha a černošku zatkli, pretože ich manželstvo bolo zakázané. 10 filmov a seriálov o rasizme, ktoré ti rýchlo otvoria oči
Zdroj: Netflix / Dear White People
FILMY A SERIÁLY RASIZMUS A PRÁVA MENŠÍN
Uložiť Uložené

Tieto príbehy nie sú len o argumentoch, ale jednoducho o tom, že sa na život černochov pozrieš aj ich očami.

V posledných dňoch sa do mediálneho „svetla reflektorov“ dostalo hnutie Black Lives Matter. Odštartovala to násilná a zbytočná smrť Georga Floyda, ktorá spustila vlnu masových protestov nielen v USA, ale na celom svete.

Mnohí však nerozumejú, prečo nehovoríme o #AllLivesMatter (na každom živote záleží), prečo sa sústreďujeme len na černochov v Amerike a či by sa podobná vzbura rozpútala aj v prípade, že by pod kolenom policajta zomrel beloch.

Vybrali sme preto desiatku filmov a seriálov, ktoré unikátne zachytávajú pointu rasizmu predovšetkým v USA. Musíš mať na pamäti, že tam je história rasizmu voči černochom hlboko vrytá nielen do správania spoločnosti, ale dokonca aj do niektorých zákonov a rovnoprávnosť pred ústavou si museli vybojovať (aj to s pomocou bielych).

Náš výber ani zďaleka neobsahuje všetky kvalitné snímky a seriály. Vyberali sme tie, ktoré si vieš pozrieť na HBO či Netflixe a hľadali sme rôznorodosť v žánroch aj v príbehoch. Niektoré sú vtipné, odporúčame však aj zopár dokumentov či emotívnych filmov so silným odkazom.

Nemusíme snáď hovoriť, že rasizmus už do tohto storočia nepatrí. Vykynožiť sa nám ho však podarí len v prípade, ak budeme rozumieť všetkým stranám. Začni teda postupne, tento víkend s filmami či novým seriálom, a vzdelávaj sa spolu s nami.

Odporúčané
10 najlepších hollywoodskych komédií 21. storočia 10 najlepších hollywoodskych komédií 21. storočia 7. júna 2020, 15:36

#blackAF, Netflix

Konečne seriál o černochoch, pri ktorom sa môžeš na vtipoch slobodne zasmiať. Postupne si vypočuješ myšlienky každého člena rodiny, vysvetľujúcich, akým spôsobom sa vyrovnávajú s historickou traumou 400-ročného zotročenia černochov v USA. Paródia preplnená narážkami na farbu pleti zostra a trefne ilustruje, za čo všetko môže otroctvo. Spoiler alert: za všetko.

Je to dokumentárny seriál plný faktov, ktoré treba brať stopercentne vážne? Nie. Je to zábavná komédia, trefne otvárajúca diskusiu o rasizme a spôsoboch, akými sa černosi snažia vyrovnať belochom (dokonca aj v prípade, že sú miliónkrát úspešnejší ako belosi v ich okolí)? Áno. Ničím iným sme tento rebríček otvoriť ani nemohli.

Má len jednu sériu s približne polhodinovými epizódami.

Dear White People, Netflix

Tento seriál nebudeš môcť prestať pozerať, jedine na niekoľko minút v prípade, že si budeš chcieť niektoré z nespočetného množstva referencií na černošskú kultúru a americkú históriu overiť na internete. V hlavnej úlohe vystupuje mladá žena, jedna z mála čiernych ľudí na prestížnej univerzite. Bojuje za práva čiernych a pre belochov veľmi nepríjemným spôsobom vysvetľuje, čo je rasizmus. Celá prvá séria sa točí okolo halloweenskej párty s témou Black Face.

Odporúčané
Úprimná skladba mladého queer Róma z Detvy sa stala hitom: Slovákom som nastavil zrkadlo, futbalový dres bol zámer (Rozhovor) Úprimná skladba mladého queer Róma z Detvy sa stala hitom: Slovákom som nastavil zrkadlo, futbalový dres bol zámer (Rozhovor) 12. mája 2023, 14:30

Medzitým sa sama zamiluje do belocha, vyrovnáva sa s reakciou ľudí zo svojej komunity na jej priateľa a zisťuje, kam až siaha skrytý rasizmus na škole. Silné výroky, zaujímavý príbeh a skvelé vtipy z tohto seriálu robia vynikajúci materiál na zábavu aj na osvetu. Niekde predsa treba začať.

Má tri série (tzv. volumes) s približne polhodinovými epizódami (tzv. chapters).

Django Unchained, Netflix

Téma rasizmu sa objavila aj vo westernovke Divoký Django pod taktovkou Quentina Tarantina. Ide o vtipný, krvavý, akčný, inteligentný a epický film, ktorý ťa pobaví a zároveň ti pomôže pozerať sa na veci trochu aj z pohľadu černochov. A to sa každému z nás zíde.

Na Divokom Djangovi je najlepšie, že si pri tak tragickej téme, akou otroctvo nepochybne je, dokáže udržať značnú dávku humoru, ktorá ťa rozosmeje aj v tých najbrutálnejších situáciách. Tarantino síce korčuľuje na tenkom lade a vo večne politicky korektnej Amerike si už vyslúžil nejednu kritiku, z filmu jasne cítiť odpor k rasizmu a otroctvu.

Aj k tejto snímke sme priniesli recenziu.


Mudbound, Netflix

Snímka Mudbound o netradičnom priateľstve medzi černochom a belochom, ktorí si obaja z vojny priniesli hlbokú traumu, prináša trochu iný pohľad na notoricky známu minulosť.

Do istej miery priniesla najmä do medziľudských vzťahov rovnováhu, paradoxne, druhá svetová vojna. Priateľstvo medzi veteránmi ti ukáže, že dôležitá nie je farba pleti, ale veľkosť srdca.

Odporúčané
Oslovili sme slovenských Maďarov: Ak by Orbán obsadil územie južného Slovenska, pôjdem ho brániť (ANKETA) Oslovili sme slovenských Maďarov: Ak by Orbán obsadil územie južného Slovenska, pôjdem ho brániť (ANKETA) 20. februára 2023, 12:30

V skvelej snímke sa dočkáš nielen dramatických scén z USA, ale taktiež z bojových konfliktov v Európe. Mudbound z produkcie Netflixu Akadémia nominovala na štyroch Oscarov. Konkurencia ale bola silná, a tak film ani jednu z nominácií nepremenil.

K dráme sme ti v minulosti priniesli aj recenziu.

Strong Island, Netflix

Oscarový dokument hovorí o bolestivej a nespravodlivej smrti Williama Forda, černocha, ktorého v roku 1992 zastrelil biely automechanik. Postavili ho pred porotu tvorenú výhradne belochmi a zo súdu odkráčal ako slobodný muž.

Dokument režíroval brat zosnulého, spovedá v ňom aj ďalších členov rodiny, vrátane matky. Hovoria, ako sa vyrovnávali s bolestivou stratou, ako zlyhal americký súdny systém v tom, aby potrestal vraha a ako so strachom chodili po ulici, pretože by sa to mohlo stať aj im. Takmer dvojhodinová stopáž zachytáva surové emócie a pokojný hnev, často bez zbytočného hudobného podmazu alebo vyšperkovaných prestrihov.

Uzemní ťa a pripomenie, že aj uprostred hlučných protestov stále hovoríme o vraždách konkrétnych ľudí. Nie sú to len čísla. A hoci by malo byť jedno, či sú alebo nie sú čierni, zatiaľ to tak nie je.

The Loving Story, HBO

Ďalší dokumentárny film na našom zozname hovorí o dnes už nepochopiteľnom zákone: kedysi manželstvo medzi belochom a černoškou nebolo ani len možné. Richard a Mildred museli za svoju lásku bojovať už od začiatku a dotiahli to aj na najvyšší americký súd, pretože ich manželstvo bolo podľa vtedajších zákonov vo Virginii protizákonné.

Odporúčané
Daniel o predsudkoch voči Rómom a gejom: V Bratislave sú ľudia síce otvorenejší, ale frajera sa bojím na verejnosti chytiť za ruku Daniel o predsudkoch voči Rómom a gejom: V Bratislave sú ľudia síce otvorenejší, ale frajera sa bojím na verejnosti chytiť za ruku 13. januára 2023, 12:30

V láskyplnom a predsa surovom dokumentárnom filme môžeš sledovať, ako láska dvoch ľudí doslova zmenila pohľad na svet v jednej z vraj najslobodnejších krajín na svete. Mladá dvojica bojovala nielen za ich vzťah, ale za rovnaké práva pre všetkých. Dokument si vyslúžil i niekoľko nominácií na Zlatý glóbus a dokonca aj jednu na Oscara, napokon sa ich však nepodarilo premeniť na skutočnosť.

Watchmen, HBO

Pri oznámení seriálovej adaptácie Watchmen od tvorcu seriálu Lost sme boli opatrní. Prišli však prvé zábery a my sme sa pomaly začínali tešiť. Nakoniec sme sa dočkali jedného z najlepších, ak nie vôbec najlepšieho seriálu minulého roka.

Postavy žijúce v blízkej budúcnosti si okrem množstva problémov so stavom spoločnosti stále musia poradiť aj s rasizmom, aj keď je miestami dobre skrytý. Bývalí členovia KKK skrývajú svoje róby a tvária sa ako anjelikovia, ale v skutočnosti sú to pekné svine s diabolskými plánmi.


Watchmen exceluje v mnohých aspektoch, no keď sa pozeráme čisto na otázku rasizmu, musíme spomenúť najmä šiestu epizódu. Tá sa celá odohráva v čierno-bielych farbách umocňujúcich stav vtedajšej spoločnosti. V minulosti sa rozdeľoval svet práve na tieto dve farby a ty už zrejme vieš, ktorá z nich to mala mnohonásobne náročnejšie.

Fanúšikovia rovnoprávnosti ale môžu byť s epizódou spokojní, pretože v nej častokrát predstavitelia rasistickej spoločnosti dostanú presne to, čo si zaslúžia. Nehovoriac o tom, že ide o prvotriednu ukážku inteligentného a dospelého príbehu s autentickými postavami.

Odporúčané
Watchmen je najlepším seriálom tohto roka. Ohúria ťa herci, zamotaný príbeh a veľkolepé finále Watchmen je najlepším seriálom tohto roka. Ohúria ťa herci, zamotaný príbeh a veľkolepé finále 18. decembra 2019, 14:54

Insecure, HBO

Ďalší seriál, ktorý ťa rozosmeje. V hlavnej úlohe dve černošky snažiace sa nájsť svoje miesto v dnešnom svete. Hoci rasizmus nie je nosnou témou príbehu, je v seriáli citeľný tak, ako ho pociťujú mnohí ľudia na svete – niekedy v maličkostiach, inokedy v doslova nepríjemných prejavoch, na ktoré by najradšej zabudli.

Tvorcom treba uznať, že konečne niekto začal hovoriť aj o „bežných“ ľuďoch, ktorí majú jednoducho inú rasu: nepochádzajú z černošského getta, nemajú skúsenosť s kriminalitou, žijú klasický, moderný americký život. Seriálu Insecure sa darí ukazovať, že zložitosť toho, že si černoška, je citeľná aj vtedy, keď vedieš „normálny“ život.

Seriál má zatiaľ štyri série s približne polhodinovými epizódami.

The Hate U Give, HBO

Ďalší film o rasizme a nenávisti a chudáčikoch černochoch? Ani náhodou. The Hate U Give je omnoho viac. Ústrednou témou je hnutie Black Lives Matter a policajná brutalita, ktorá bez okolkov vzala život mladému mužovi. V hlavnej úlohe sledujeme mladú černošku, ktorá vyrástla v typickej, uzavretej černošskej komunite. Je inteligentná, krásna... a pred jej očami zastrelili jej kamaráta (tiež černocha). To v nej prebudí nevídaný hnev.

Odporúčané
Fero Joke reaguje na streľbu v Bratislave: Tepláreň pre mňa predstavovala bezpečnosť. Na diskotéke na Orave ma viackrát zbili Fero Joke reaguje na streľbu v Bratislave: Tepláreň pre mňa predstavovala bezpečnosť. Na diskotéke na Orave ma viackrát zbili 13. októbra 2022, 11:47

Príbeh v posledných dňoch rezonuje, pretože upozorňuje, že George Floyd nebol prvou obeťou policajnej brutality vychádzajúcej z rasizmu. Ukazuje tiež, ako môžu mladí ľudia bojovať, prečo vlastne organizujú protesty a pripomína, že na rozdiel od belochov, černosi s pocitom, že sú čierni a teda iní, vyrastajú. Nie preto, že ho cítia sami, ale preto, lebo systém v USA im to neustále pripomína.

Nejde o faktický dokument, ale emotívny príbeh, ktorý ťa donúti zamyslieť sa predtým, než znova zakričíš #AllLivesMatter. Aj tejto snímke sme sa už venovali v recenzii.

Bonusy

Zoznam filmov a seriálov, ktoré ti ukážu rôzne stránky rasizmu, je značne dlhší. Niektoré ani nehovoria priamo o opresii, no z kontextu príbehu nádherne vycítiš, ako vyzeral život černochov. Ideálnym príkladom je Self-Made: Inspired by the Life of Madam C. J. Walker na Netflixe.

Odporúčame však aj filmy Freedom writers, Kult hákového kríža (American History X,) Hidden Figures, Selma, Greenbook či BlacKkKlansman

Spomedzi dokumentov môžeš začať s LA 92 alebo 13th vysvetľujúcimi zárodky rasizmu a ako sa na to vlastne v USA pozerajú. Nekončí to však filmami a seriálmi. Ak chceš vedieť viac, prečítaj si, prečo za smrť Georga Floyda nie je zodpovedný len rasizmus samotný.

Odporúčané
Černosi majú v USA na svedomí viac trestných činov, policajti ich však šikanujú a mlátia, aj keď nemusia. Čo hovoria štatistiky? Černosi majú v USA na svedomí viac trestných činov, policajti ich však šikanujú a mlátia, aj keď nemusia. Čo hovoria štatistiky? 11. júna 2020, 9:57
Domov
Zdieľať
Diskusia