Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. apríla 2020, 11:04
Čas čítania 1:07
Tímea Krauszová

Po dvoch týždňoch prišla prvá správa od Kim Čong-una: Znamená to, že žije?

NEWS KIM ČONG-UN SEVERNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

Zdravotný stav severokórejského lídra je stále zahalený rúškom tajomstva.

V štátnych severokórejských médiách sa po dvoch týždňoch objavila nejaká správa o Kim Čong-unovi. Nedozvedeli sme sa o jeho zdravotnom stave, správa však spochybňuje iné zdroje, ktoré už týždne hovoria o kritickom zdravotnom stave.

Najprv zmizol z očí, neskôr sa špekulovalo o jeho smrti

V priebehu víkendu sa z viacerých zdrojov objavila aj informácie o smrti totalitného lídra, ktorý údajne podstúpil operáciu srdca a mal vážne komplikácie. Tieto informácie pochádzali zo špionážnych zdrojov CNN a z webu Daily NK, kam prispievajú dezertéri či inkognito novinári.

Odporúčané
Kde je Kim Čong-un? Po operácii je údajne vo vážnom stave, Severná Kórea to popiera Kde je Kim Čong-un? Po operácii je údajne vo vážnom stave, Severná Kórea to popiera 21. apríla 2020, 9:41

Klebety o zdravotných problémoch sa však časom vystupňovali. Niektoré čínske spravodajské médiá už v piatok večer prišli s informáciou, že najvyšší vodca Kórejskej ľudovodemokratickej republiky zomrel. Informáciu o jeho smrti potvrdila v sobotu večer aj zástupkyňa riaditeľa hongkonského spravodajského kanála HKSTV, ktorá je neterou čínskeho ministra zahraničných vecí. Tá tvrdí, že jej informáciu sprostredkoval hodnoverný zdroj.

Odporúčané
Je vodca KĽDR Kim Čong-un mŕtvy? Tvrdia to viaceré spravodajské zdroje Je vodca KĽDR Kim Čong-un mŕtvy? Tvrdia to viaceré spravodajské zdroje 26. apríla 2020, 23:59

Teraz sa však zdá, že vodca stále žije (alebo sa režim veľmi snaží presvedčiť svet, že ešte žije). Po dvoch týždňoch sa objavila v štátnych severokórejských médiách konečne nejaká informácia o Kim Čong-unovi: ocenil ľudí, ktorí pracujú na výstavbe v rodnom meste jeho otca.

„Súdruh Kim Čong-un oceňuje úsilie pracovníkov, ktorí usilovne a z celého srdca podporujú výstavbu v Samdžijone,“ zaznelo v štátnom rádiu. „Pracovníci horia nadšením pilne prispieť k výstavbe socializmu,“ pokračovalo hlásenie s dodatkom, že pracovníci majú mať stále na mysli dôveru a očakávania od vedúcej strany.

Samdžijon sa nachádza pri posvätnej hore Pektu pri čínskych hraniciach. Je to typická socialistická stavba, o ktorej Severná Kórea hovorí ako o stelesnení modernej civilizácie. Nebohý otec terajšieho vodcu Kim Čong-il sa v Samdžijone narodil.

Ďalšie médiá v krajine nezverejnili žiadne fotky či nahrávky. Správa neobsahuje ani informácie o zdravotnom stave vodcu, nikto nevie ani to, kde sa teraz nachádza.

Domov
Zdieľať
Diskusia