Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. marca 2020, 9:29
Čas čítania 0:43
Matej Krajčovič

5 000 robotníkov v Rusku stavia špeciálnu nemocnicu pre pacientov s koronavírusom

NEWS NEMOCNICA RUSKO VLADIMIR PUTIN
Uložiť Uložené

Úrady vraj štatistiky nakazených umelo podhodnocujú a v krajine už môžu byť státisíce ľudí s COVID-19.

Rusko zatiaľ hlási iba 438 pacientov s pozitívnym testom na nový koronavírus a jedinú obeť, no odborníci tieto čísla spochybňujú.

Vláda síce tvrdí, že vykonala viac než 156-tisíc testov a už vo februári zakázala vstup čínskych občanov na svoje územie, počty laboratórnych vyšetrení však môžu byť výrazne nadhodnotené, obzvlášť vo svetle prísnej cenzúry a autoritárskeho vládnutia prezidenta Vladimira Putina.

Hovorca Združenia lekárov, ktoré má ale zas blízko k opozícii, tvrdí, že úrady prípady nákazy COVID-19 zakrývajú tak, že pacientom oficiálne hlásia iba bežnú pneumóniu, teda zápal pľúc. Testy na nový koronavírus im vraj vôbec nerobia. 

Úrady zrejme úplne pokojné nie sú, portál Vice totiž priniesol video, na ktorom vidno, ako približne 5-tisíc robotníkov začalo so stavbou špeciálnej nemocnice v oblasti Kommunarka na periférii hlavného mesta Moskva. 

Tá by mala byť schopná prijať 500 pacientov a na jej stavbe sa podieľa 35 rôznych firiem. Podľa odhadov však už v Rusku môžu byť státisíce nakazených a nie je jasné, či ich nápor zdravotníctvo zvládne. 

Odporúčané
VIDEO: Desiatky bagrov a buldozérov prišli do Wu-chanu. Čína chce postaviť nemocnicu pre 1000 ľudí do pondelka! VIDEO: Desiatky bagrov a buldozérov prišli do Wu-chanu. Čína chce postaviť nemocnicu pre 1000 ľudí do pondelka! 25. januára 2020, 8:12

Rusko by sa tak už v najbližších týždňoch mohlo dostať do podobných problémov ako Čína, Taliansko alebo Španielsko a ohrození by boli najmä obyvatelia v odľahlejších častiach krajiny.

Domov
Zdieľať
Diskusia