Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. marca 2020, 11:49
Čas čítania 1:06
Tina Hamarova

Od nedele zatiaľ pribudol jeden nakazený. Igor Matovič chce otestovať až 3000 ľudí denne

NEWS IGOR MATOVIČ KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Igor Matovič to vyhlásil na briefingu pred zasadnutím krízového štábu.

Keďže novej vláde ostalo len približne 3200 testovacích sád, premiér Igor Matovič spolu s novým ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím dnes inicioval stretnutie na Úrade verejného zdravotníctva, kde preberali nové metódy testov, ktoré pomôžu pokryť potreby Slovenska na ďalšie týždne.

„Rysuje sa jedna možnosť, kde by sme dokázali zabezpečiť až 200-tisíc regulérnych testov. Potvrdí sa to až v priebehu dneška a zajtrajška,“ vyhlásil Matovič.

 „Kapacity chceme zvýšiť desaťnásobne. Čiže ak sa včera testovalo 235 ľudí, tak aby sme postupne to zvdihli na približne 3000 ľudí denne regulérnymi testami, nie trápnymi, ktoré sme úplne zbytočne kupovali."

19-tisíc kitov na testovanie na koronavírus vraj už sú na Slovensku, potvrdil Matovič. „Rýchlotesty sú ako hračkárstvo s dramaticky nízkou presnosťou. Absolútna blbosť, nakúpili toho haldy a zbytočne,“  zopakoval Matovič na margo posledných nákupov šéfa Štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru. Predstavitelia vlády opätovne potvrdili, že budú riešiť na dnešnom zasadnutí jeho odvolanie.

Zatiaľ jeden nový prípad

Hlavný hygienik Slovenska Ján Mikas tiež potvrdil nový prípad nákazy Covid-19 na Slovensku. Ide o všeobecného lekára z Púchova, ktorý pochádza z Považskej Bystrice. Bol v kontakte s rodinným príslušníkom, ktorý má pravdepodobne pozitívnu cestovateľskú anamnézu. Pre obavu z rozšírenia šlo do karantény ďalších 6 obvodných lekárov.

Ďalších 28 vzoriek bolo zatiaľ dnes negatívnych. 

Minister zdravotníctva Marek Krajčí
Minister zdravotníctva Marek Krajčí Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Minister zdravotníctva Marek Krajčí tiež potvrdil, že testy lekárov z ružinovskej gynekológie boli negatívne. Nemocnica sa tak vyhla totálnemu kolapsu, kedy by museli ísť do karantény desiatky zdravotníkov a bude naďalej normálne fungovať. 

Odporúčané
Lekár z nemocnice v Ružinove zatajil cestovateľskú anamnézu, nakazil kolegu koronavírusom,  museli zatvoriť celé oddelenie Lekár z nemocnice v Ružinove zatajil cestovateľskú anamnézu, nakazil kolegu koronavírusom, museli zatvoriť celé oddelenie 22. marca 2020, 17:10

Všeobecní lekári sa združujú 

Všeobecní lekári na Slovensku tiež musia fungovať v obmedzenom režime. Podľa šéfa envirorezortu však vytvárajú medzi sebou akési skupiny a pokiaľ treba pacienta reálne vyšetriť, ujme sa toho mladší kolega. Týmto krokom sa snažia zabrániť preťaženiu urgentných príjmov v nemocniciach.

Domov
Zdieľať
Diskusia