Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. marca 2020, 10:25
Čas čítania 2:13
Tina Hamarova

Toto sú mená nových ministrov Matovičovej vlády

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Budúci premiér Igor Matovič predstavil zloženie svojej vlády. Nový kabinet vymenuje prezidentka SR Zuzana Čaputová v sobotu.

 Budúci slovenský premiér Igor Matovič predstavil na tlačovej konferencii nových ministrov. Niektoré mená sú prekvapením, novinári pôvodne odhadovali iných ľudí. Prezidentka Zuzana Čaputová so všetkými navrhovanými súhlasila a nových členov vlády vymenuje už túto sobotu.

Poznáme nových ministrov. Sú tam nejaké zmeny oproti pôvodným predpokladom
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Kto sú noví ministri?
  • Premiér (OĽaNO) – Igor Matovič
  • Minister vnútra (OĽaNO) – Roman Mikulec
  • Minister financií (OĽaNO) – Eduard Heger
  • Minister obrany (OĽaNO) – Jaroslav Naď
  • Minister zdravotníctva (OĽaNO) – Marek Krajčí
  • Ministerka kultúry (OĽaNO) – Natália Milanová
  • Minister pôdohospodárstva (OĽaNO) – Ján Mičovský
  • Minister životného prostredia (OĽaNO) – Ján Budaj
  • Vicepremiér pre legislatívu a plánovanie (Sme rodina) – Štefan Holý
  • Minister dopravy (Sme rodina) – Andrej Doležal
  • Minister práce a sociálnych vecí (Sme rodina) – Milan Krajniak
  • Vicepremiér pre ekonomiku a minister hospodárstva (SaS) – Richard Sulík
  • Minister školstva (SaS) – Branislav Gröhling
  • Minister zahraničných vecí (SaS) – Ivan Korčok
  • Vicepremiérka a ministerka pre regionálny rozvoj a investície (Za ľudí) – Veronika Remišová
  • Ministerka spravodlivosti (Za ľudí) – Mária Kolíková

„Zrejme nebola historicky tak ťažká doba, kedy nová vláda preberala moc od starej. Ideme do toho s plnou vedomosťou, že nemôžeme zlyhať," vyhlásil Igor Matovič a dodal, že jediným záujmom novej vlády je postarať sa o situáciu s novým koronavírusom. Nechcú preto hneď po nástupe robiť personálne zmeny na úradoch, podľa jeho slov sú pripravení s pracovníkmi spolupracovať a požiadať ich o súčinnosť.

Toto sú mená nových ministrov Matovičovej vlády
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Nové mená

Novinky sú najmä na rezortoch vnútra a zahraničia. Ministrom vnútra sa stane bývalý bývalý riaditeľ Vojenskej spravodajskej služby Roman Mikulec.  Pôvodne sa hovorilo o Gáborovi Grendelovi, s jeho nomináciou vraj súhlasila už aj prezidentka. Grendel však miesto neprijal a nenahradil ho ani niekdajší šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica. Ten má však s Mikulcom úzko spolupracovať.

Rezort vnútra, pod ktorý spadá aj polícia, však bude pravdepodobne robiť čistky. Igor Matovič potvrdil, že chcú vymeniť policajného prezidenta. „Pánovi Milanovi Lučanskému treba poďakovať,“ vyhlásil Matovič. Kto by ho mal nahradiť zatiaľ nie je známe.

Ministrom zahraničných vecí bude Ivan Korčok, ktorý bude musieť ísť pred nástupom do úradu do karantény, keďže sa vracia z USA. Pre jeho nomináciu sa rozhodla SaS preto, že je to „diplomatická špička, a to Slovensko, ktoré je v ťažkých časoch, potrebuje,“ vyhlásil predseda strany SaS, ktorá Korčoka nominuje, Richard Sulík.

Známe mená, ale v iných kreslách ako sa predpokladalo, sú aj na ministerstve pôdohospodárstva - to povedie ekoaktivista Ján Mičovský. Rezort životného prostredia povedie prekvapivo Ján Budaj.

Toto sú mená nových ministrov Matovičovej vlády
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Boj s koronavírusom

Veronika Remišová ako zastupujúca líderka strany Za ľudí, povedie nové ministerstvo pre regionálny rozvoj a investície. „Uvedomujeme si ťažkú situáciu, naša krajina čelí kríze a mojou prvou úlohou bude, aby všetky dostupné eurofondy mohli byť použité na zmiernenie dopadov koronavírusovej krízy,“ povedala na briefingu.

S pandémiou chce cez svoje ministerstvá bojovať aj Boris Kollár zo Sme rodina. Ako konkrétne celkom nepovedal. „Budeme robiť všetko preto, aby sme túto pandémiu čo najlepšie zvládli. Máme na to recept, zodpovednosť, spolupatričnosť a disciplína,“ povedal Kollár a konrétne kroky, ktoré spomenul boli najmä v súvislosti s výstavbou nájomných bytov či rušením exekučných amnestii. Odchádzajúcej vláde poďakoval za všetko dobré, čo spravila v boji s pandémiou. 

Súbor opatrení chce zo svojej pozície ministra hospodárstva a vicepremiéra pre ekonomiku robiť aj líder SaS Richard Sulík: „Mám hneď na úvod tri oblasti, ktorým sa chcem intenzívne venovať. Po prvé pripraviť sadu opatrení, bude ich tam niekoľko desiatok, na okamžité zmiernenie ekonomickyých dopadov krízy spojenej s koronavírusom. Moja druhá priortita je výrazné zlepšovanie podnikateľského prostredia, ktoré nespôsobí výpadok v štátnom rozpočte."

Borisovi Kollárovi tiež prisľúbil, že mu pomôže vyriešiť financie na výstavbu spomínaných nájomných bytov.

 

Odporúčané
Koronavírus už zasiahol aj do rokovaní vlády. Nová štvrkoalícia prišla za prezidentkou Zuzanou Čaputovou v rúškach Koronavírus už zasiahol aj do rokovaní vlády. Nová štvrkoalícia prišla za prezidentkou Zuzanou Čaputovou v rúškach 14. marca 2020, 12:21
Domov
Zdieľať
Diskusia