Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. marca 2020, 6:22
Čas čítania 7:50
Viktor Kniš

Záznam: Počet Slovákov nakazených koronavírusom stúpol na 7, tvrdí dosluhujúci minister zdravotníctva Pellegrini

NEWS BRATISLAVA KOŠICE
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sledujeme vývoj v súvislosti so šírením nákazy koronavírusom.

 Slovensko hlási ďalšie dva prípady koronavírusu, od pondelka je 7 oficiálne nakazených, potvrdil Peter Pellegrini

•  Stav prvého Slováka nakazeného koronavírusom je vážny 

• V nemocnici Košice-Šaca leží človek vo vážnom stave s podozrením na koronavírus, rodina zatajila, že bola v Taliansku

• Kvôli koronavírusu budú musieť aj slovenskí raperi obmedziť svoje vystúpenia

20:20Ukončujeme sledovanie dianie v súvislosti s kornavírusom na Slovensku, pokračovať budeme v utorok. 

19:59  Fakulta nemocnica v Trenčíne bude od utorka poskytovať iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Informovala o tom nemocnica na svojom webovom sídle.


„S účinnosťou od 10. marca až do odvolania, z dôvodu zvýšeného počtu akútnych respiračných ochorení a možnosti nákazy novým koronavírusom, Fakultná nemocnica Trenčín ruší plánované operácie, plánované ambulantné zákroky a kontrolné vyšetrenia,“ informuje nemocnica. Z dôvodu zvýšeného výskytu akútnych respiračných ochorení platí už od 3. marca zákaz návštev na všetkých oddeleniach nemocnice až do odvolania. (tasr)

19:33  V Taliansku zomrelo ďalších 97 nakazených koronavírusom, počet obetí tak stúpol na 463. Celkovo je v Taliansku potvrdených 9172 nakazených, čo je najviac po Číne.

19:15 – Železnice v súvislosti s koronavírusom nasadili dezinfekciu vagónov ozónom, zvýšili frekvenciu dezinfekcie nad rámec bežného čistenia. (denník N)

18:55 – Železnice v súvislosti s koronavírusom nasadili dezinfekciu vagónov ozónom, zvýšili frekvenciu dezinfekcie nad rámec bežného čistenia. Zároveň objednali dezinfekčné prostriedky, ochranné rúška a respirátory, ktoré budú v prípade potreby k dispozícii. (Denník N)

18:40 –Všeobecní lekári budú môcť pre nový koronavírus vypísať tzv. pohybovú práceneschopnosť, potvrdenia bude ošetrujúci lekár priamo zasielať do Sociálnej poisťovne, aby sa obmedzil pohyb ľudí. Po pondelkovom zasadnutí ústredného krízového štábu to povedal premiér Peter Pellegrini. Zabezpečiť chce bezplatné rúška pre návštevníkov ambulancií lekárov, aby ich mali pacienti už v čakárni. (tasr)

18:15 – Zamestnanec spoločnosti U. S. Steel Košice, u ktorého v pondelok potvrdili nákazu novým koronavírusom, sa na pracovisku po dovolenke nezdržiaval. Pre TASR to uviedol hovorca košických oceliarní Ján Bača s tým, že podľa vyjadrenia hygienikov v tomto prípade vzhľadom na cestovateľskú anamnézu nedošlo k ohrozeniu zdravia zamestnancov.


„Pozorne sledujeme vývoj situácie a inštrukcie regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Nimi sme boli informovaní o tom, že bol nakazený aj náš zamestnanec. Podľa informácií z regionálneho úradu verejného zdravotníctva bola táto osoba infikovaná počas dovolenky vo Francúzsku,“ spresnil s tým, že po dovolenke navštívil zdravotnícke zariadenie a neprišiel na pracovisko.

18:00 – Zakázané sú od utorka aj sväté omše na celom Slovensku, povedal dosluhujúci minister zdravotníctva Peter Pellegrini. Otázne je, či budú zatvorené aj kiná, Pellegrini však skonštatoval, že snáď nikto nebude aj v prípade ich otvorenia pokúšať štastie. 

17:45 – Počet pacientov nakazených na Slovensku teda stúpol na sedem. Po pondelkovom zasadnutí krízového štábu to potvrdil dosluhujúci premiér Peter Pellegrini. Potvrdil, že počas zasadnutia štábu pribudli dva nové potvrdené prípady, a to v Martine a Košiciach.

17:35 – Peter Pellegrini po zasadnutí krízového štábu predstúpil pred médiá. Od utorka sa zakazuje štátnym orgánom a miestnej samosprávy a verejnej správy usporiadavať kultúrne, športové a verejné podujatia. Ide o oficiálny zákaz. 

17:30 – Ďalší potvrdený prípad hlásia z Martina, informuje o ňom TV Markíza. V Univerzitnej nemocnici na Klinike infektológie a cestovnej medicíny leží 34-ročná žena, údajne sa vrátila z Prahy.

16:35 – Kvôli koronavírusu budú musieť aj slovenskí raperi obmedziť svoje vystúpenia. Dalyb na svojom Instagrame oznámil, že ruší všetky marcové zastávky turné k debutovému albumu Teen(r)age. Ide konkrétne o štyri koncerty v Žiline, Humennom, Zvolene a Trnave.

16:15 – Liptovský Mikuláš, Žilina, Košice aj Prievidza postupne rušia všetky hromadné podujatia. (tasr)

15:50 – Igor Matovič sa ako nastupujúci premiér zúčastnil krízového štábu na ministerstve vnútra s dosluhujúcou garnitúrou. „Práve som na krízovom štábe na Ministerstve vnútra kvôli korone. Je tu cca 90 ľudí v jednej relatívne malej miestnosti ... hmm,“ napísal na Facebooku.

15:10 – Televízia Markíza informuje o ďalšom prípade nákazy. Má isť o 26-ročného muža, ktorý je zamestnancom US Steel v Košiciach. Aktuálne je hospitalizovaný v Univerzitnej nemocnici v Košiciach.

Ak by ministerstvo zdravotníctva potvrdilo prípad zo SND a aktuálny údajný prípad z Košíc, počet oficiálne potvrdených by bol 7, zatiaľ rátame s 5 prípadmi. 

15:00 Futbalisti si počas zápasov Fortuna ligy nebudú podávať ruky. Slovenská futbalová súťaž zavádza opatrenia s cieľom obmedziť možné šírenie nákazy. 
 

„Dôkladne monitorujeme situáciu ohľadom šírenia koronavírusu a rešpektujeme nariadenia príslušných orgánov. Prijali sme opatrenia a o ďalších zmenách budeme verejnosť promptne informovať. Máme už informácie o opatreniach zo strany niektorých miest, momentálne čakáme na závery Ústredného krízového štábu a následne budeme promptne reagovať,“ povedal prezident Únie ligových klubov (ÚLK) Ivan Kozák v tlačovej správe.

14:35 –Slávnostné odovzdávanie osvedčení novým poslancom Národnej rady (NR) SR o zvolení sa pravdepodobne neuskutoční. Vyhlásil to predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) po pondelkovom stretnutí s predstaviteľmi priemyslu. Odovzdávanie je naplánované na utorok.


„S vysokou pravdepodobnosťou nebude zajtra slávnostný akt, ale oficiálne to oznámi buď krízový štáb, alebo predseda ústrednej volebnej komisie,“ povedal Pellegrini s tým, že novozvolení poslanci môžu osvedčenia dostať prostredníctvom doporučenej pošty. (tasr)

14:30 – Rodič chorého dieťaťa v Nitre, ktoré malo teplotu a kašľalo,zatajil, že boli na lyžovačke v Taliansku. 

Do Nitrianskej nemocnice prišiel neskoro v nedeľu večer na pohotovosť rodič s dieťaťom, ktoré kašľalo a malo horúčku. Bez toho, aby hocikoho upozornili, že boli nedávno na lyžovačke v Taliansku, ich prijal lekár Peter Visolajský, ktorý je zároveň predseda lekárskych odborov.

Odporúčané
Rodič chorého dieťaťa v Nitre, ktoré malo teplotu a kašľalo,zatajil, že boli na lyžovačke v Taliansku Rodič chorého dieťaťa v Nitre, ktoré malo teplotu a kašľalo,zatajil, že boli na lyžovačke v Taliansku 9. marca 2020, 14:17

14:05 – Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) od pondelka prijíma ďalšie preventívne opatrenia s cieľom zamedziť šíreniu nového koronavírusu. Cestujúci po novom nemusia na otvorenie dverí stlačiť tlačidlo, všetky zastávky na znamenie sa stávajú stálymi a ruší sa aj doplnkový predaj cestovných lístkov u vodičov mestskej hromadnej dopravy (MHD). TASR o tom informovala hovorkyňa dopravného podniku Vladimíra Petrušová s tým, že opatrenia budú platiť do odvolania.

Naďalej platí nariadenie pravidelnej komplexnej dezinfekcie všetkých vozidiel MHD prostriedkami so zvýšenou koncentráciou chlóru. „V rámci opatrení budú dozásobené ochrannými prostriedkami pracoviská predpredaja a všetky pracoviská DPMK, samozrejmosťou sú dezinfekcie interných administratívnych priestorov,“ dodala Petrušová. (tasr)

13:45 – Paneurópska vysoká škola (PEVŠ) v Bratislave na týždeň zrušila prezenčnú výučbu. Opatrenie trvá od pondelka do 16. marca. „Nariadené je samoštúdium,“ informovala Zuzana Jančová z oddelenia marketingu PEVŠ. O ďalšom postupe bude škola priebežne informovať.

13:15 – Z nákazy koronavírusom 2019-nCoV sa v Číne údajne plne uzdravil 100-ročný muž. O správe, ktorú vydala štátna spravodajská agentúra Xinhua, informujú aj dôveryhodné západné médiá, napríklad New York Post

12:45 – Zdravotnícke zariadenia združené v Asociácii štátnych nemocníc (AŠN) SR majú nateraz dostatočný počet rúšok, dezinfekcií a iných osobných ochranných pracovných prostriedkov.


„Je tiež pravda, že kapacitné možnosti, ako aj cenotvorba niektorých dodávateľov sa líšia od stavu, ktorý bol pred hrozbou infekcie koronavírusom. Zariadenia sú v intenzívnom kontakte s Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR, ako aj s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva,“ dodala hovorkyňa AŠN Ivana Vaněková s tým, že celú situáciu monitorujú. (tasr)

12:40 – Výučbu prerušuje aj Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre.

12:35 – Ďalší prípad koronavírusu je v SND, divadlo ruší všetky predstavenia.

Odporúčané
Ďalší človek nakazený koronavírusom je v SND. Divadlo ruší predstavenia Ďalší človek nakazený koronavírusom je v SND. Divadlo ruší predstavenia 9. marca 2020, 12:41

12:25 – Na krízový štáb kvôli koronavírusu prvýkrát prizvali aj OĽaNO. Pravdepodobný budúci premiér Igor Matovič o to opakovane žiadal. Štáb vedie Denisa Saková ako ministerka vnútra, konať sa bude o 13:00.

12:15 Koronavírus môže zasiahnuť aj do organizácie písomných maturít v Bratislavskom kraji. V súvislosti s termínom skúšok, ktoré sa majú začať budúci týždeň, to nevylúčil predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba. Zároveň zdôraznil, že zatiaľ sa žiadne opatrenia v tomto smere nerealizujú.

Na snímke celoplošná dezinfekcia so zosilnenými účinkami interiéru vozidla bratislavskej mestskej hromadnej dopravy (MHD) metódou zahmlievania a na báze dezinfekčnej látky s obsahom striebra v Bratislave 9. marca 2020.
Na snímke celoplošná dezinfekcia so zosilnenými účinkami interiéru vozidla bratislavskej mestskej hromadnej dopravy (MHD) metódou zahmlievania a na báze dezinfekčnej látky s obsahom striebra v Bratislave 9. marca 2020. Zdroj: TASR - Dano Veselský

12:00 – Trnavská univerzita prerušila na dva týždne výučbu. Univerzita tiež pristúpila k dezinfekcii priestorov vo zvýšenej miere. (truni.sk)

11:47 – Mesto Čadca ruší až do odvolania všetky spoločenské, kultúrne i športové podujatia, aby preventívne znížilo riziko šírenia nového koronavírusu. (tasr)

11:31 – Trnavský samosprávny kraj v rámci opatrení proti šíreniu nového koronavírusu uzatvára do piatka školy v pôsobnosti kraja. Lyžiarske kurzy, ktoré už vycestovali, sa nebudú predčasne vracať, ale tie, ktoré majú odísť, majú zákaz vycestovať a takisto kraj pristupuje k plošnej dezinfekcii škôl. „Pristúpili sme k tomuto nariadeniu, aby sme ochránili hlavne študentov. Aktuálne komunikujeme s kompetentnými organizáciami a všetko budeme komunikovať na verejnosť," uviedla riaditeľka odboru zdravotníctva TTSK Lucia Šmidovičová. (tasr)

11:04 – Košický samosprávny kraj prerušil v pondelok a v utorok vyučovanie na všetkých župných stredných školách, ide o preventívne opatrenie v súvislosti s novým koronavírusom. (tasr)


10:49
– Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že počet nakazených sa od včera nezmenil! Dve nové nakazené, ktoré spomenul Matúš Vallo sú prípady, o ktorých informovalo ministerstvo ešte v nedeľu večer. Pre Refresher to potvrdila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. 

„Ako sme včera podvečer informovali, bola potvrdená pozitívna vzorka u dvoch osôb – ide o ženy vo veku 47 a 58 rokov. U 47-ročnej ženy bola potvrdená pozitívna cestovateľská anamnéza, 58-ročná žena sa nakazila od príbuzných v Kittsee. Nakoľko pracuje v materskej škole v Bratislave, Regionálny úrad verejného zdravotníctva rozhodol o uzavretí predmetnej škôlky od 9. marca do 22. marca 2020.“ 

10:39 – Brány až do odovolania zatvára aj bratislavská ZOO.

„Na základe rozhodnutia nášho zriaďovateľa, hlavného mesta SR - Bratislava, sa od dnešného dňa, pondelka 9. marca 2020, zatvára zoologická záhrada Bratislava pre verejnosť a zároveň sa rušia všetky podujatia až do odvolania,“ píše ZOO na svojom Facebooku.

10:35 – Základné, umelecké i materské školy v Bratislave ostanú od utorka do konca týždňa zatvorené. Po stretnutí so starostami mestských častí hlavného mesta o tom informoval na tlačovke primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Bratislava v rámci preventívnych opatrení zavrela galériu, múzeum aj mestskú knižnicu. Zatvorené majú byť aj športoviská, o ktoré sa stará Správa telovýchovných a rekreačných zariadení vrátane zimného štadióna.

10:26 – „Môžeme potvrdiť, že je nakazená aj vodička električka MHD. Druhým prípadom je učiteľka materskej školy z Ružinova," povedal primátor Bratislavy Matúš Vallo na tlačovke.

„Rozumieme obavám Bratislavčanov z nového vírusu. Považujeme za dôležité, aby sme vysvetlili kroky a aj dôvody prečo k ním pristupujeme.“

10:15 – Pre koronavírus zrušili antifašistickú demonštráciu Solidaritou proti tmárom, ktorá sa mala konať zajtra, teda 10. marca v Bratislave. 

Informujú o tom organizátori podujatia iniciatívy Povstanie pokračuje, Bratislava bez náckov a Naše Slovensko na Facebooku . Demonštrácia mala byť reakciou na to, že do parlamentu sa dostali strany a ľudia, ktorí dlhodobo útočia na ženy, LGBTI ľudí a ďalšie „menej privilegované skupiny“ a naďalej v tom plánujú pokračovať.

 

9:54 – V Bratislave potvrdili ďalší prípad koronavírusu. Nakazená má byť učiteľka materskej školy. Píšu o tom topky.sk. Má ísť o učiteľku v materskej škole Palkovičova. Test na prítomnosť koronavírusu jej potvrdili dnes ráno. Škôlka na Palkovičovej bola na základe pokynu Úradu verejného zdravotníctva uzavretá z dôvodu zvýšeného výskytu vírusových ochorení už aj dnes.  K šíreniu choroby medzi jej zamestnancami a deťmi v škôlke však mohlo dôjsť už minulý týždeň.

8:12 – O koronavíruse a ochorení Covid-19 si v posledných týždňoch mohol počuť či čítať takmer každý deň a úplne všade. Odkedy sa nákaza presunula z Číny do Európy a najnovšie už aj na Slovensko, je internet zaplavený správami o epidémii či pandémii, o karanténach v rôznych častiach sveta alebo úmrtnosti a smrtnosti. Ako sa v týchto výrazoch vyznať? Prečítaj si 10 výrazov, ktoré by si mal poznať v súvislosti so šíriacou sa nákazou. Prinášame ti slovníček koronavírusu.

Odporúčané
10 výrazov, ktoré by si mal poznať v súvislosti so šíriacou sa nákazou. Prinášame ti slovníček koronavírusu 10 výrazov, ktoré by si mal poznať v súvislosti so šíriacou sa nákazou. Prinášame ti slovníček koronavírusu 9. marca 2020, 8:05

 

7:25 – Zrušili tenisový turnaj ATP a WTA v Indian Wells, dôvodom je koronavírus. V Spojených štátoch je to zatiaľ najväčšie zrušené podujatie.  

6:45 – Slovensko má od nedele ďalšie dva prípady nového koronavírusu, celkovo je 5 nakazených. Prvý sa týka pacienta z Bratislavy a druhý osoby zo Senca. Pacient číslo jeden má byť hospitalizovaný na Klinike infektológie a geografickej medicíny UNB na Kramároch

6:20 – Mestská časť Bratislava-Staré Mesto sa rozhodla dočasne zatvoriť Základnú školu Hlboká. Vyučovanie má byť prerušené z dôvodu, že niektorí zo žiakov mali byť v priamom kontakte s osobami nakazenými koronavírusom. Vyučovanie na škole bude prerušené od pondelka do 18. marca.

V Bratislavskom kraji bude ďalej do 13. marca prerušená výučba na všetkých stredných školách, ktoré spadajú do správnej pôsobnosti kraja. Pozastavenú výuku hlási taktiež Univerzita Komenského a Slovenská technická univerzita, kde bude prezenčná výučba prerušená až do 21. marca.

6:15 – ČSOB maratón sa pre koronavírus zrušil. „Na základe rozhodnutia ústredného krízového štábu sa ruší ČSOB maratón,“ informovala ministerka školstva Martina Lubyová prostredníctvom svojho Facebooku. Organizátor o tom údajne nevedel.

6:10 – Na východe sa objavil prvý vážny prípad v súvislosti s podozrením na koronavírus. Príbuzný, ktorý volal záchranku povedal, že má muž vážne dýchacie problémy, lebo spadol z rebríka. Najprv zatajil, že práve on bol v Benátkach. Informovala o tom TV JOJ

Nemocnica v časti Košice – Šaca pre Denník N potvrdila, že hospitalizovali pacienta s vážnymi dýchacími ťažkosťami, zároveň sa neskôr vnuk priznal, že skutočne nedávno bol v oblasti Talianska, kde je v súčasnosti ohnisko vírusu. 

Odporúčané
Koronavírus na Slovensku: 10 vecí, ktoré musíš vedieť a ako nešíriť paniku Koronavírus na Slovensku: 10 vecí, ktoré musíš vedieť a ako nešíriť paniku 28. februára 2020, 17:58
Domov
Zdieľať
Diskusia